Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF tar guld - så slutar allsvenskan och se alla andra listor

Allsvenska Bloggen

Äntligen är det allsvensk premiär. Först ut är Malmö FF mot regerande mästarlaget IFK Norrköping. MFF har två raka år i Champions League bakom sig vilket har gjort att man har dragit ifrån rejält med ekonomin, men floppade samtidigt i allsvenskan förra säsongen.

I år har laget en ny tränare i Allan Kuhn och klubben har lagt en hel del pengar på nyförvärv. Enligt Expressen köptes Vidar Örn Kjartansson loss från sin kinesiska klubb för tre miljoner kronor samtidigt som han fick åtta miljoner i sign on. Anders Christiansen köptes, enligt Ekstrabladet, loss från Chievo för nio miljoner kronor.

Med tanke på ekonomiska förutsättningar samt spets och bredd i truppen måste Malmö FF var favorit till att vinna allsvenskan. Mycket kan såklart hända men så som det ser ut nu så är det ganska svagt av MFF om de inte vinner.

Kolla på det centrala mittfältet med Oscar Lewicki, Anders Christiansen, Enock Kofi Adu, Erdal Rakip och Magnus Wolff Eikrem. Den uppsättningen är imponerande.

Annons

I anfallet är viktige Markus Rosenberg tänkt att spela tillsammans med dyra nyförvärvet Kjartansson. Och på slutet har Guillermo Molins visat en stigande form.

På den ena kanten är Jo Inge Berget som är med i Norges landslag och som mittback är Kari Arnasson som spelar i VM-klara Island.

Men som i alla lag finns det såklart frågetecken. Hur spelar Allan med sitt centrala mittfält? Förstår att tränaren och klubben vill spela med Christiansen som man har lagt en hel del pengar på. Och bredvid honom har Oscar Lewicki varit. Lewicki har vi sett göra väldigt bra matcher i U21-landslaget och han var även bra i A-landslagets playoff mot Danmark. Men i MFF har det varit upp och ner.

Han är en väldigt bra defensiv mittfältare som spelar i ett lag som oftast för matcherna, och förra säsongen passade det inte alltid. Om spel och resultat inte är på topp i början så blir det intressant att se hur Kuhn gör med sitt centrala mittfält för på bänken har man haft Enock Kofi Adu som, tillsammans med Markus Rosenberg, har varit lagets bästa spelare under åren i Champions League.

Annons

Det blir en utmaning för Allan Kuhn. En utmaning för sportchefen Daniel Andersson blir Guillermo Molins. Avtalet löper ut i sommar och man är fortfarande inte överens om en förlängning.

Viktiga Jo Inge Berget lär vara het på marknaden i sommar och sportsligt är det inte bra att bli av med honom.

Rasmus Bengtsson är viktig för lagets spel men har haft problem med skador.

AIK känns som den främsta utmanaren. Där finns också spets, bredd och rutin. Klubben har bland annat värvat Denni Avdic, Eero Markkanen, Amin Affane och Carlos Strandberg. Spelare där det finns kvalitet och potential men där det har varit lite motigt ute i Europa. Kan tänka mig att det finns en stor hunger.

Jos Hooiveld, Nils-Eric Johansson, Per Karlsson, Stefan Ishizaki, Dickson Etuhu är rutinerade spelare som vet vad som krävs för att vinna jämna matcher vilket vi såg i höstas då man tog åtta uddamålssegrar.

Annons

IFK Norrköping har fått behålla stora delar av sin guldtrupp och det är bara Alexander Fransson, David Boo Wiklander och Alhaji Kamara som inte är med den här säsongen. Men Emir Kujovic, Linus Wahlqvist, Daniel Sjölund, Andreas Johansson, Arnor Traustason, Nicklas Bärkroth och Christoffer Nyman är kvar och alla var viktiga när det blev guld. Spel i Europa lär göra det svårare i allsvenskan men “Peking” borde var med ganska högt upp i år också.

Häcken är det laget som på förhand känns mest spännande. Laget gjorde en väldigt stark höst och har nu tagit sig till final i Svenska Cupen. Offensiven med Paulinho, Alexander Jeremejeff och Nasiru Mohammed ser vass ut men frågan är hur stark defensiven är.

Även om Häcken har tagit sig till final i cupen så har man gjort det genom att fått oavgjort mot Brommapojkarna och besegrat på pappret sämre lagen FC Trollhättan, Gefle, Halmstad och Hammarby.

Annons

IFK Göteborg lär ha en stark defensiv den här säsongen också. I “Blåvitt” är frågorna om Sebastian Eriksson kan fylla luckan efter Gustav Svensson och var Tobias Hysén står. Det finns helt klart potential i båda spelarna. Men tyckte inte att Eriksson lyckades motsvara förväntningarna förra året och Hysén hade det ganska under det sista halvåret i Kina.

Många frågor som man längtar efter att få svar på.
Och det finns givetvis fler.
Kan Rasmus Elm växla upp ytterligare, lyfta Kalmar FF och slå sig in i EM-truppen?
Vad betyder det för Elfsborg att skicklige yttern Arber Zeneli samt mittbackarna Sebastian Holmén och Anders Svensson har lämnat?
Kan Mathias Ranégie hitta tillbaka till gammal god form?
Och på tal om Djurgården: hur påverkas offensiven av att Kerim Mrabti är skadad?
Kan 18-årige Jordan Larsson och 17-årige Moustafa Zeidan få genombrott i Helsingborg?

Annons
Blir Hammarbys brassar succé, fiasko eller mellanmjölk?
Kan Alhassan “Crespo” Kamara ösa in mål igen efter att ha varit skadad i ett år?
Dansade Gustaf Nilsson i en höst eller fortsätter han att leverera innan flytten till Bröndby?

***

Har gjort flera olika listor som går att läsa här och börjar med det allsvenska tipset:

1. Malmö FF
2. AIK
3. IFK Norrköping
4. Häcken
5. IFK Göteborg
6. Elfsborg
7. Djurgården
8. Örebro
9. Kalmar FF
10. Hammarby
11. Helsingborg
12. Gefle
13. Gif Sundsvall
14. Östersund
15. J Södra
16. Falkenberg

Tio bästa nyförvärven
1. Anders Christiansen
2. Vidar Örn Kjartansson
3. Tobias Hysén
4. Rasmus Schüller
5. Mathias Ranegie
6. Denni Avdic
7. Amin Affane
8. Linus Hallenius
9. Andreas Blomqvist
10. Moustafa Zeidan

Tio bästa spelarna
1. Rasmus Elm
2. Paulinho
3. Emir Kujovic
4. Enock Kofi Adu

Annons
5. Ebenezer Ofori
6. Markus Rosenberg
7. Tobias Hysén
8. Jo Inge Berget
9. Rasmus Bengtsson
10. Andreas Johansson

Tio som kan få genombrott, får inte vara 22 år och ha gjort fler än 15 allsvenska matcher
1. Moustafa Zeidan
2. Michael Olunga
3. Egzon Binaku
4. Lumala Abdu
5. Tesfaldet Tekie
6. Alexander Isak
7. Sauli Väisänen
8 Jesper Manns
9. Sebastian Ring
10. Joshua Nadeau

Elvan som jag tror mest på under årets säsong
Patrik Carlgren – Emil Salomonsson, Andreas Johansson, Rasmus Bengtsson, Haitam Aleesami – Rasmus Elm, Anders Christiansen, Ebenezer Ofori – Jo Inge Berget, Emir Kujovic, Paulinho

Publicerad 2016-04-02 08:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto