I Hammarby jublar man efter årets första seger.
I Helsingborg väntar krismöte mellan Henrik Larsson och styrelsen.
Det har gått tre omgångar och båda lagens tränare har öppnat för att lämna.

I slutet av Hammarbys försäsong knakade det i fogarna vilket ledde till ett internt samtal mellan spelartruppen som var missnöjda med idén och Nanne Bergstrand som öppnade för att lämna.

Efter 1-1 i premiären mot Östersund, där laget kom undan med blotta förskräckelsen, och 1-4 borta mot Elfsborg var söndagens match mot Helsingborg otroligt viktig för Bajen.

För Helsingborg var det lika viktigt då man kom till Tele2 Arena med 1-1 borta mot Gefle och 1-3 hemma mot Örebro i bagaget.

Två lag som jagade säsongens första seger.
Två lag som letade efter en tydlig spelidé.

När domare Glenn Nyberg blåste av matchen hade Bajen vunnit med 5-1 och tagit ett kliv framåt.

Helsingborg då?
Laget gjorde den sämsta insatsen jag sett i allsvenskan det här året och efter matchen undrade Henrik Larsson om han är rätt man att leda sitt lag.

– Jag ska sätta mig ner med styrelsen. Frågan är om jag är rätt man att leda Helsingborg? För så som det såg ut i dag får det inte göra, sa han.

Den utvecklingen trodde man inte på när Henrik Larssons lag tog ledningen med 1-0 efter bara fyra minuter – Carl Johansson nickade in en frispark – men vek sedan ner sig totalt. Det var som att se ett juniorlag mot ett seniorlag.

Helsingborg kom till spel med en trebackslinje, fem mittfältare och två anfallare. Man klarade ändå inte av att matcha Hammarbys tre centrala mittfältare och det går nog att räkna på en hand hur många gånger Helsingborg klarade av Bajens förstapress.

Efter 30 minuter fick “Henke” nog och tog ut sin lagkapten Johan Mårtensson som inte hade många rätt på det centrala mittfältet.

Då stod det 2-1 till Hammarby efter två mål av Erik Israelsson och två individuella misstag av Helsingborg.

Vid 1-1 gick bortalagets målskytt Carl Johansson bort sig och vid 2-1 förlorade Jesper Björkman först en nickduell mot Israelsson som även fick vinna andrabollen och sätta matchens andra mål.

Resultatet stod sig halvleken ut i en svag och tempofattig match. Hammarby med Johan Persson i spetsen kämpade och vann dueller mot ett förvirrat Helsingborg som slog bort bollar och kom helt fel i pressen.

När brassen Alex snyggt satte 3-1 efter att fint ha avancerat och avslutat säkert från 20 meter så var det den första individuella prestationen som var värd att skriva hem om, och då hade det gått 52 minuter.

Hammarby föll tillbaka och försvarade sin ledning fick.
Henke Larsson gjorde sina två sista byten i ett sista försök, och laget närmade sig hemmalagets mål utan att skapa några jättechanser.

Med tio minuter kvar förliste det skånska laget. Måns Söderqvist stod för matchens delikatess när han stänkte in 4-1 i det bortre krysset och av bara farten gjorde Erik Israelsson sitt tredje mål. Förnedringen var ett faktum. Skeppet gick på grund.

Henrik Larsson pratar ofta om hur viktigt det är att hans spelare är lojala, ger allt och kämpar tillsammans som ett lag. Det Helsingborg visade upp mot Hammarby var motsatsen. Milt uttryckt.

Efter matchen var Henke rasande och sa att han inte vet om han är rätt man att leda sitt lag.
Det är han.
Det här handlar om spelarnas brist på inställning, vilja att vinna varje duell, tänka smartare och att vårda bollen.

Helsingborg är ett likvärdigt lag som Hammarby. Då ska det såklart inte bli 1-5. Det är alldeles för svagt.

Men Helsingborg har Sveriges mest spännande tränare, då ska man inte göra sig av med honom. Har svårt att se någon annan tränare göra det bättre med det laget han har att tillgå.

Spelarna står bakom honom, tycker att han är bra och vill att han ska stanna. Resurserna Henrik Larsson har att jobba med är små. Med den erfarenheten Henke har och filosofin han förespråkar borde han egentligen få träna ett större lag.

Bajen tog ett steg framåt utan att vara jättebra. Alex och Söderqvist gjorde fina prestationer vid sina mål och klart att det är starkt av Israelsson att göra hattrick. Men 5-1 handlade snarare om att Helsingborg var uselt än att Hammarby äntligen hittade en spelidé och glänste.

Publicerad 2016-04-10 19:38