Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Silly-läget i Stockholmsklubbarna

Allsvenska Bloggen

Transferfönstret är öppet och silly season rullar på. Det lär hända en del i Stockholmsklubbarna, som jag följer närmast, i sommar. Här går jag igenom läget i AIK, Djurgården och Hammarby.

AIK
In: Rickson Mansiamina (mf, åter till AIK efter lån)
Ut: Fredrik Brustad (anf, Molde), Carlos Strandberg (anf, åter till CSKA Moskva efter lån), Niclas Eliasson (mf, lån till IFK Norrköping)

I AIK har Niclas Eliasson, som aldrig fått det att lossna i svartgult, lånats ut till IFK Norrköping (som kollega Sundberg avslöjade under onsdagen). Kan nog bli en bra lösning för yttermittfältaren som det blir svårt att göra plats för om Rikard Norling ska fortsätta spela en hel del 3-5-2.

En anfallare bör rimligtvis vara på gång in. Där är så klart Henok Goitom ett hett alternativ för AIK, men om han vill tillbaka är ju än så länge oklart. Den senaste tiden har också Chinedu Obasi, tidigare Schalke och Hoffenheim tränat med AIK. Han har väl varit bäst som yttermittfältare under sin karriär men kan också användas som anfallare. Status på honom är dock oklar med tanke på att han varit klubblös sedan förra sommaren.

Annons

Jag tror att Obasi kommer att bli en AIK-spelare. Fick i alla fall den känslan efter att ha gjort den här intervjun med honom efter fredagens träning. Obasi vill gärna till AIK, säger att intresset är ömsesidigt och att han hoppas att det löser sig snart. Sen vet man ju inte hur hans lönekrav ser ut. De kanske inte matchar alls.

Ett annat namn som nämnts in är ju förre Serie A-mittfältaren Alexander Farnerud, men det ryktet har sportchefen Björn Wesström tonat ner rejält. Återstår att se om det ligger något i det ändå, men jag har svårt att se att den övergången blir verklighet.

Jos Hooiveld ser för tillfället ut att stanna i AIK, efter att ha besökt Groningen. Det blev ingen övergång till den holländska klubben och under den senaste tiden har mittbacken fått starta i tre matcher. Jag fick nyligen höra att danska Århus, med förre AIK-sportchefen Jens T Andersson som sportchef, var intresserat av Hooiveld i samma veva som Groningen var aktuellt men jag tror inte holländaren var särskilt sugen på att dra till Danmark. Verkar som att han trivs bra i Stockholm. AGF värvade i dagarna amerikanske mittbacken AJ Soares och vad jag förstått är det inte längre aktuellt med Hooiveld dit.

Annons

Kanske kan det hända något med Kyriakos Stamatopoulos, 36? Han får inte ens plats på bänken numera, undantaget senast mot Panathinaikos borta. Rikard Norling håller Oscar Linnér, 19, högt.

Leeds har lagt bud på högerbacken Haukur Hauksson, som i dagarna bekräftade för fotbolti.net att AIK nobbat ett första bud och kommit med ett motbud. Om AIK kan förhandla sig till en hyfsad peng där lär nog klubben kunna tänka sig att sälja islänningen som inte är helt given i startelvan.

Runt Alexander Isak har det, med Alexander Isak-mått mätt, varit ganska tyst de senaste dagarna. Men när det gäller en sådan talang skulle det ju kunna smälla till när som helst. Intresse lär ju inte saknas, om man säger så.

DJURGÅRDEN
In:
Magnus Eriksson (mf/anf, Bröndby), Othman El Kabir (mf, AFC United), Kebba Ceesay (b, Lech Poznan)

Annons
Ut: Sam Johnson (anf, Wuhan Zall), Stefan Karlsson (b, Östersunds FK), Michael Jahn (b, nytt lån – till Karlberg)

I Djurgården har det redan hänt en del och det kan komma att hända mer saker framöver. Framför allt ryktas det om att mittbacken Omar Colley är på väg att säljas. Har hört snack om både Tyskland och Turkiet där. I dagarna skrev Svenskafans att blåränderna nobbat ett bud från 2. Bundesliga-klubben Eintracht Braunschweig på över elva miljoner kronor. Själv sa Colley så här om spekulationerna kring framtiden efter förlusten mot Sundsvall senast:

– Det är en del av fotbollen, men just nu är jag lycklig här. Jag har kontrakt med laget. Händer det så händer det. Kanske är det det som klubben vill? Kanske hjälper det min framtid? Men just nu fokuserar jag på laget och försöker få saker att bli bättre. Jag är lycklig här.

Annons

Kebba Ceesay har ju värvats in från Lech Poznan och han kan spela både höger- och mittback. En ersättare till Colley som kommer in i förväg? Den som lever får se men jag tror inte att det är helt otänkbart att ännu en försvarare kommer in om Colley lämnar. Jacob Une Larsson har ju åkt till Brasilien för OS och blir därför borta ett tag.

Vad jag har fått höra har Djurgården varit intresserat av att få in Dalkurds mittback Jesper Nyholm i sommar. Men superettan-succén har inte velat sälja 22-åringen. Med tanke på att Nyholm sitter på ett utgående avtal borde han vara intressant för Djurgården även efter säsongen. Blårändernas syn på honom lär inte förändras på bara några månader. Nyholm drar nog dock till sig ögon från många andra klubbar också. Han har ju varit given i Dalkurds startelva i år.

Annons

Mathias Ranégie då? Ja, han besökte ju för en tid sedan Apoel Nicosia på Cypern för att göra klart en övergång dit. Men när han kom dit hade klubben ändrat sig och affären gick i papperskorgen. Efter matchen mot Sundsvall sa sportchefen Bosse Andersson att inget nytt har hänt runt Ranégie.

– Nej, Ranegie är i truppen. Det var en diskussion för en månad sedan om Cypern. Han hoppade in i dag och vi har lånet ut över säsongen, sa Andersson då.

Tidigare har det ryktats om att Djurgården är intresserat av Mjöndalens mittback Morten Sundli, men de spekulationerna ger jag inte mycket för. Jag skulle bli väldigt förvånad om Sundli hamnar i Djurgården, med tanke på att han inte är en spelare för allsvenskan och om blåränderna nu vill uppåt i tabellen är inte norrmannen en spelare som höjer kvaliteten. Och varför skulle man ta in Sundli som truppspelare? Låter helt otroligt.

Annons

HAMMARBY
In: Petter Andersson (mf, FC Midtjylland), Ian Smith (b, lån från FC Santos)
Ut: Måns Söderqvist (mf/anf, Kalmar FF), Melker Hallberg (mf, åter till Udinese efter lån)

I Hammarby har Måns Söderqvist och Melker Hallberg lämnat. Två-tre spelare ska in, säger vd Henrik Kindlund, och det är en pressad sportchef i Mats Jingblad just nu. Han måste leverera i sommar. Det finns inte utrymme för att de spelarna som värvas in nu får tid på sig att komma in i allt. De måste prestera direkt.

Anfallaren Pa Dibba från Gif Sundsvall är på väg in. Kollega Sundberg avslöjade under fredagen att stockholmaren besökt Hammarby och att klubben lagt bud på honom. Enligt mina uppgifter var Pa i Stockholm i dagarna för läkarundersökning och för att komma överens om kontraktet, som ser ut att bli på tre år. Nu ska bara klubbarna komma överens så är affären i box.

Annons

Nyligen lyfte också Expressen fram Vålerengas Rasmus Lindkvist som en spelare som Bajen är ute efter till den här säsongen eller nästa. Han kan spela både vänsterback och vänsterytter, och hans stora styrka är snabbheten. Annars har jag hört snack om att en central mittfältare är på väg in.

Förre Bajen-spelaren Nahir Besara har brutit sitt kontrakt med Göztepe och kanske blir det en återkomst? För båda parterna skulle det vara en ganska logisk affär, om den går igenom. Besara kan säkert må bra av att vända tillbaka och en fördel för Hammarby är att startsträckan för Besara inte borde vara så lång med tanke på att han känner klubben väl. Men finns det utrymme för honom i truppen om Israelsson blir kvar? Osäker på det.

Min gissning är att Hammarby tidigare inte riktigt planerat för att ta in flera spelare i sommar, utan egentligen velat jobba mer mot nästa säsong för det är då som spelare kan få en försäsong på sig att komma in i laget på allvar. Jag har bland annat hört att Bajen gärna vill ha en in en vänsterfotad mittback till nästa år. Det är inte helt lätt, men det är säkert något som man kollar på redan nu med tanke på att mittlåset i form av Lars Saetra och Richard Magyar varit långt ifrån klockrent den här säsongen.

Annons

Amadaiya Rennie har länge ryktats vara på väg bort och jag har svårt att se en förlängning av hans avtal, som går ut efter säsongen. Även Stefan Batan lär hänga löst till 2017. En annan som sitter på ett utgående kontrakt är Alex, men där har både brassen och klubben varit tydliga med att de vill se en förlängning.

Jag frågade Philip Haglund, vars avtal löper ut efter säsongen, i förra veckan om hans framtid. Undrade hur snacket mellan honom och klubben går. Svaret kom rappt och snabbt.

– Inga kommentarer.

Känsligt läge, helt enkelt. Det är nog inte helt givet att han blir kvar till nästa år.

Även Erik Israelsson har det ju surrats lite om, att han ska vara på väg bort. Det skulle vara ett hårt bakslag för Hammarby, utan tvekan. Och det sved nog en hel del för Bajen-fans när de läste kollega Sundbergs avslöjande om att Israelsson får lämna om en klubb från Nordamerika eller Oceanien lägger ett bud på 75 000 euro.

Annons

***

Som sagt, det lär hända en hel del i sommar.

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2016-07-29 22:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto