Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så har Göteborgsklubbarna agerat under transferfönstret

Allsvenska Bloggen

Övergångsfönstret har stängt igen.

Blåvitts försäljning av Gustav Engvall till Bristol City blev den sista stora övergången från Göteborgs-håll.

Med det sagt har det blivit dags för en sammanfattning.

Hur har klubbarna från Sveriges näst största stad agerat under sommaren?

Notera: Övergångssummorna är inte bekräftade av klubbarna utan sådana som har cirkulerat i media.

IFK Göteborg

UT:

Haitam Aleesami, 25 – Palermo (13 miljoner)
Har gjort en raketkarriär från norska division 2 till italienska Serie A på drygt två år. Väntat att han skulle lämna IFK Göteborg. Har klivit rakt in i Palermos startelva.

Gustav Engvall, 20 – Bristol City (25 miljoner)

Annons
Det pratades om Stoke i Premier League. Det blev Bristol City i The Championship. En övergång som gick från en första kontakt i söndags till en bekräftelse under onsdagen.

Victor Sköld, 27 – Örebro (Oklar summa)
Vann skytteligan i superettan 2013, men fick det aldrig att lossna i IFK Göteborg. Tröttnade tillslut på den begränsade speltiden och bestämde sig, i konkurrens med Falkenberg, för Örebro. Mållös efter fem matcher.

Oscar Kindlund, 19 – Sirius (Oklar summa)
En talang, ja. Men inte tillräckligt bra för att slå sig in i IFK Göteborg. Utlåning först, sedan skrev han på ett kontrakt över tre och ett halvt år.

Oliver Gustafsson, 23 – Ljungskile (Bosman)
Lite av en nödlösning när Erik Dahlin skadade ryggen och Pontus Dahlberg skulle iväg med landslaget. Fick sitta ett par allsvenska matcher på bänken, men lämnade ganska snabbt.

Annons

Mauricio Albornoz, 28 – Åtvidaberg (Avslutat lån)
Kom i slutet av mars för att täcka upp eventuella luckor på mittfältet och i backlinjen. Gjorde det okej. Men låneavtalet avslutades under sommaren. Gick senare vidare till GIF Sundsvall.

Hjörtur Hermannsson, 21 – PSV Eindhoven (Avslutat lån)
Gjorde det bra under låneperioden, men ville inte stanna i konkurrens med Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne. Dessutom hade IFK inte pengarna till att ut lösa honom. Hamnade istället i danska Bröndby. Med i den isländska EM-truppen.

IN: 

Scott Jamieson, 27 – Western Sydney Wanderers (1 miljon)
Australiensare som har klivit in på ett övertygande sätt. Hyllades efter debuten mot Karabach: “Vi har absolut hittat en fullvärdig ersättare till Haitam Aleesami”, sa Thomas Rogne då. Ett nytt fynd månne?

Annons

Elias Mar Omarsson, 21 – Vålerenga (Lån med köpoption)
Ersättare till Victor Sköld som kommer få ta ett stort ansvar med Gustav Engvall såld och Mikael Boman skadad. Gjorde mål mot Helsingborg senast och jämfördes efteråt med den tidigare Blåvitt-anfallaren Lasse Vibe. Inget dåligt tecken. Hoppas bli kvar i klubben även efter låneavtalet.

Kommentar: 
Har sålt dyrt och ersatt billigt. Nödvändigt med tanke på klubbens svaga ekonomi. Dessutom har det inte märkts så stor skillnad på planen. Visst håller Jamieson inte riktigt samma nivå som Aleesami, men å andra sidan har Omarsson sett bättre ut än Sköld. Frågan blir hur tappet av Engvall kommer påverka? Klubben kan ju inte plocka in någon ersättare förrän i vinter. Hade nog gärna haft kvar Hjörtur Hermannsson, samt plockat in Issam Jebali (gick till Elfsborg). Men så blev det inte.

Annons

***

BK Häcken

UT: 

Simon Sandberg, 22 – Levski Sofia (Oklar summa)
Satt på ett utgående kontrakt. Valde att lämna och testa något nytt. I konkurrens med en holländsk klubb blev det Bulgarien och Levski Sofia. Har fått speltid i två av fem ligamatcher hittills.

Alexander Jeremejeff, 22 – Malmö FF (Oklar summa)
Satt också på ett utgående kontrakt. Ville inte förlänga utan bestämde sig för Malmö FF. Snålt med speltid så här långt, men lär få större förtroende nu när klubben sålt Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv.

Tefu Mashamaite, 31 – Supersport United (Oklar summa)
En förlust klubben inte hade räknat med. Men Mashamaite har brottats med hemlängtan och tillslut blev situationen ohållbar. Återförenas nu med tränaren Stuart Baxter som han hade i Kaizer Chiefs.

Samuel Gustafson, 21 – Torino (Oklar summa)

Annons
Brorsan Simon lämnade förra sommaren (Feyenoord). Nu var det Samuels tur. Inte så konstigt efter att ha gjort tre mål och sju assist under årets allsvenska säsong. Har ännu inte fått någon speltid i sin nya klubb.

Egzon Binaku, 21 – Ljungskile (Lån)
Lämnade för att få speltid, vilket han också har fått i ett krisande Ljungskile. Lär återvända efter säsongen.

Dardan Rexhepi, 24 – Gais (Oklar summa)
Länge fast i Peter Gerhardssons frysbox. Kunde ha lämnat redan i vintras, men valde att stanna kvar. Har fått en nytändning i Gais och gjort fyra mål på fyra matcher.

Niels Vorthoren, 28 – Kontraktslös
Fick sina chanser, men lyckades aldrig slå igenom. Var en chansvärvning när han kom från Holland under förra sommaren.

IN:

Rasmus Lindgren, 31 – Groningen (Bosman)
Återvände till Sverige efter 13 år utomlands. Klar i slutet av maj, men spelklar först när fönstret öppnade. Har klivit rakt in i startelvan och blivit en stöttepelare.

Annons

Alexander Farnerud, 32 – Torino (Bosman)
Ännu en rutinerad hemvändare. Hade anbud från Panathinaikos (Grekland) och Crotone (Italien), men valde Häcken. Debuterade med ett mål i svenska cupen. Följde sedan upp med två assist i allsvenskan. Ska fylla luckan efter Samuel Gustafson.

Alhassan Kamara, 23 – Örebro (Oklar summa)
En av sportchef Sonny Karlssons favoritspelare (i alla fall verkar det så). Satt på ett utgående kontrakt med Örebro. Stod för ett drömmål i mötet med Elfsborg.

Kommentar: 
Har ersatt ungt och talangfullt med gammalt och rutinerat. Bra för nutiden, men säkerligen sämre på lång sikt. Tappet av Mashamaite var inget de hade planerat för, men borde inte innebära några bekymmer. Det finns gott om mittbackar i truppen. Klubben lyckades också med målet att tunna ut en för stor spelartrupp.

Annons

***

Gais

UT: 

Pule Maraisane, 21 – Kontraktslös
Kom till Gais inför säsongen 2015. Återvänder nu hem till Sydafrika. Han med elva matcher, men satte inget större avtryck.

Bragi Bergsson, 23 – Fylkir (Lån)
Spelade mycket under fjolårssäsongen. Och förlängde kontraktet i december. Ett par månader senare återvände han plötsligt till Island på lån.

David Johannesson, 29 – Öster (Lån)
Värvades från Varberg inför säsongen som tänkt spjutspets. Lyckades dock inte alls. Ska försöka hitta ny fart i Öster och division 1. Gjorde två mål i debuten.

Teteh Bangura, 26 – Kontraktslös
Dunderflopp. Kom i mars, lämnade i juni. Noll mål på tre spelade matcher.

Renny Smith, 19 – Vicenza (Oklar summa)
Inlånad från engelska Burnley över 2016. Under onsdagen meddelade dock klubben att mittfältaren lämnar för italienska Vicenza. Gjorde inget större väsen av sig i Göteborg utan startade bara fyra matcher i superettan.

Annons

Pascal Olsson, 20 – Motala (Lån)

Shkelqim Krasniqi, 20 – Kontraktslös

Simon Guli, 20 – Kontraktslös

IN: 

Dardan Rexhepi, 24 – Häcken (Oklar summa)
Se Häcken.

Alibek Aliev, 20CSKA Moskva (Lån)
Gick från Elfsborg till ryska storklubben CSKA Moskva för hela 2,8 miljoner i januari 2015. Sedan har det mesta gått utför. Utlånad till finländska Jaro under perioder. Nu hoppas han väcka karriären i Gais. Hittills har han dock mest suttit på bänken.

Robin Book, 24 – Syrianska (Oklar summa)
Mittfältare som fick en succéstart i Gais med två mål och en assist under de två första matcherna. Kan användas både i en offensiv och defensiv roll.

Ziyaad Basson, 21 – Kontraktslös
Från samma akademi (Stars of Africa) som Pule Maraisane och Luther Singh. Har ännu inte fått visa upp sig.

Annons

Kommentar:

Fortsätter att ha en stor spelaromsättning. Nu verkar de dock ha hittat rätt med flera namn. Både Book och Rexhepi har gjort succé under starten av höstsäsongen och laget nosar på en allsvensk kvalplats. De skulle dock må bra av lite kontinuitet och stabilitet.

***

Örgryte

UT:

Alexander Vrebac, 26 – Assyriska BK (Kontraktet bröts)
Vände hem i augusti i fjol efter en sejour i Värnamo. Lyckades dock inte alls. Kontraktet bröts under sommaren. Senare skrev han på för Assyriska BK.

Oskar Vilgotsson, 19 – Gunnilse (Lån)

Anton Henriksson, 21 – Grebbestad (Lån)

IN:

Martin Mutumba, 31 – Kontraktslös
En värvning som kom lite från ingenstans. Mutumba hade dock varit klubblös sedan han lämnade BP förra hösten. Satte avtryck direkt med två mål på tre matcher. Kontrakt över säsongen 2017.

Annons

Abbas Hassan, 31 – Elfsborg (Oklar summa)
Gick från att vara allsvenskans bästa (?) reservmålvakt till given etta i superettan. Höll nollan och räddade poäng i debuten mot rivalen Gais. Bättre start är svårt att få.

Alexis Yougouda Kada, 21 – Nantes (Oklar summa)
Mittfältare med mycket talang i kroppen. Född Kamerun, men anlände från franska Nantes. Har potential att spela högre upp än superettan enligt tränaren Marcus Lantz.

Kommentar:

Klubbens mål var att klara sig igenom superettan med samma trupp som tog dem upp från division 1. Under sommaren insåg de dock att det inte var möjligt. Därför plockades Hassan in som ny målvakt, Alexis som ny mittfältare och Mutumba som ny anfallare/yttermittfältare. Två av dem har klivit rakt in i startelvan.

***

Skrik till om jag har glömt något namn – eller om ni har tankar och synpunkter. Det uppskattas alltid.

Annons

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-09-01 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto