Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Målglada Häcken och IFK Göteborgs publiktapp

Allsvenska Bloggen

Gled ut till Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy i går.

Möttes av en strålande glad Peter Gerhardsson som först anmärkte på mina solglasögon.

“Du ser så jävla ball ut”.

Anade extremt mycket ironi i det uttalandet…

När jag sedan frågade vad han tyckte att vi skulle prata om blev svaret:

“Du har väl säkert dragit fram någon statistik nu igen…”

Och visst, det var dags att diskutera målglada Häcken. Mer om det HÄR!

Ämnet kräver dock en liten fördjupning.

So, here we go!

Stapeldiagram över Häckens målfördelning i allsvenskan 2016, omgång för omgång.

mal
Lite otydlig, jag vet, men det finns ändå ett gäng intressanta saker att poängtera:

Annons

* Den usla säsongstarten är tydlig. Laget förlorade fyra av de fem första matcherna innan 6-1-segern mot Gefle i omgång 6. Under den perioden var målskyttet i stort sett obefintligt.

* Laget fick fart på offensiven under omgång 9-13. Samtidigt tätade de till defensiven. Den perioden är laget bästa under hela säsongen. Dock ska man komma ihåg att de mötte tabellmässigt svagare lag i Falkenberg, Jönköpings Södra, Kalmar, Djurgården och Hammarby.

* Laget har väldigt få uddamålssegrar (två av tio), men väldigt många uddamålsförluster (sex av åtta).

* Peter Gerhardsson har hela tiden poängterat att nyförvärvet Rasmus Lindgren har gett laget en större trygghet defensivt. Och visst har han rätt. Med Lindgren på plan snittar Häcken 1,44 insläppta mål per match. Utan honom är den siffran 1,5.

* Lite mer oväntat är att laget snittar fler mål framåt (2,0) utan Paulinho jämfört med när storstjärnan finns med på planen (1,89). Då ska man komma ihåg att den skadedrabbade brassen har gjort åtta mål på nio matcher…

Annons

Och lite historiska konstateranden:

* Efter 23 omgångar har laget gjort 45 mål och släppt in 34. Under hela förra säsongen gjorde de 45 och släppte in 39. Det lär med andra ord sluta med ett mer målglatt Häcken i år.

* På tal om fjolåret: Under 2015 gjorde laget bara fyra eller fler mål i samma match vid två tillfällen. I år är de redan uppe i fyra.

Det finns givetvis mycket, mycket mer att grotta ner sig i kring det här, men det sparar vi till en ännu gråare Göteborgsdag.

***

Just det: Alexander Farnerud har hyllats för sin återkomst till svensk fotboll. Vissa har till och med pratat om honom som allsvenskans bäste spelare.

“Kul att få sådana omdömen. Jag tycker att jag har kommit in i laget på ett bra sätt och att jag fortfarande har mycket att ge”, säger mittfältaren själv.

***

Ett diagram till orkar ni med va?

Annons

Den här gången över IFK Göteborgs publiktapp hemma på Gamla Ullevi i allsvenskan.

publik

Nedgången är tydligt och har kommit i takt med att IFK Göteborg halkat efter i jakten på SM-guldet.

Efter att aldrig ha varit under 10.000 de första åtta hemmamatcherna har de tre senaste publiksiffrorna fastställts till 9.327 (Falkenberg), 9.445 (Helsingborg) och 8.886 (Örebro).

Just 8.886 är den sämsta publiksiffran IFK Göteborg har haft i allsvenskan sedan 6.382 personer såg mötet med Brommapojkarna den 17 augusti 2014.

Tungt för klubben som inför säsongen satte upp ett snittmål på drygt 13.000 åskådare per match. Med fyra hemmamatcher kvar 2016 ligger de på 12.058.

***

Till sist: IFK Göteborg kliver in på Gamla Ullevi redan i kväll för att möta Östersund. 12.368 biljetter var sålda i morse.

Det största frågetecknet inför matchen har varit statusen på Sören Rieks efter knäskadan han åkte på mot Örebro senast.

Annons

Beskedet i går var att han finns med i truppen. Dansken har dock ont och risken finns att han slår upp såret.

Såhär sa lagläkaren Jon Karlsson i går:

“Risk finns alltid. Jag undersökte honom på träningen i morse och det såg bra ut. Han har inte jätteont och kunde klara alla tester som vi gör innan match. Han hade återfått rörligheten vilket är en förutsättning för att han klarar det”.

Det troliga är väl att han inleder på bänken och att Jörgen Lennartsson slänger in Tobias Hysén, två mål senast, från start.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-09-26 13:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto