Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De stannar - och de kan lämna IFK Göteborg i vinter

Allsvenska Bloggen

Allsvenskan 2016 är över. Det känns redan tomt.

IFK Göteborg satte punkt med en 3-1-förlust mot IFK Norrköping.

Under måndagen körde de ett avslutande träningspass och lagmöte. Nu väntar semester fram till den 12 december.

– VÄLBEHÖVLIG semester, poängterar tränaren Jörgen Lennartsson som under tisdagen drog till London för ledarskapskonferens på Emirates Stadium.

När den är över ska han, tillsammans med sportchef Mats Gren och resten av de fotbollsansvariga, slå sig ner och forma truppen till 2017.

Bitarna de har att pussla med ser ut ungefär som följer:

Spelare, ålder, kontraktslängd – framtidsstatus (Som den känns just nu och efter min egen skala: Lämnar, Ser ut att lämna, Oklar, Ser ut att stanna, Stannar)

Annons

Målvakter:

John Alvbåge, 34, 2018 – Stannar
Given etta under 2016. Stod alla matcher utom den sista. Kommer få hårdare konkurrens 2017.

Pontus Dahlberg, 17, 2020 – Stannar
Ung och lovande talang som skrev på ett nytt långt kontrakt för en dryg månad sedan. Kommer, enligt tränaren Jörgen Lennartsson, vara med och konkurrera om en startplats till 2017.

Erik Dahlin, 27, 2017 – Ser ut att stanna
Skadedrabbad säsong (ryggen). Har, när han varit frisk, stått i skuggan av Alvbåge och Dahlberg. Kontrakt ett år till, men det känns aningen oklart om han stannar och tar upp kampen eller lämnar för någon annan klubb.

Försvarare:

Emil Salomonsson, 27, 2018 – Ser ut att stanna
Har gjort karriärens bästa säsong rent poängmässigt (7 mål och 7 assist). Omges inte av några flyttrykten och ser ut att bli kvar. Men, kanske, kanske är han sugen på en utlandsflytt innan han blir alltför gammal.

Annons

Adam Johansson, 33, 2016 – Lämnar
Sjuk mot IFK Norrköping. Därmed blev hemmamötet med Elfsborg (2-2) hans sista match för klubben. Beskedet att han skulle lämna efter säsongen kom i slutet av oktober. Högerbacken har dock sagt att han vill spela vidare på elitnivå.

Hjalmar Jonsson, 36, 2016 – Lämnar
15 säsonger. Över 400 A-lagsmatcher. Det är en legendar som säger adjö till IFK Göteborg och lägger skorna på hyllan. Mycket tyder dock på att han blir kvar inom klubben i någon form av tränarroll.

Mattias Bjärsmyr, 30, 2017 – Oklar
Lagkapten och härförare. Dock är det ingen hemlighet att han kan tänka sig ett nytt utlandsäventyr. Det fanns ett bud från Turkiet förra vintern, men det nobbades av klubben. Det är inte säkert att det blir samma svar om något bättre dyker upp nu.

Thomas Rogne, 26, 2017 – Oklar

Annons
Tillbaka efter den tunga korsbandsskadan. Började hitta tillbaka till sitt gamla jag under säsongsavslutningen. Briljant hemma mot AIK. Har bara ett år kvar på kontraktet och chansen till en förlängning känns inte så stor med tanke på expertskatten.

Benjamin Zalo, 18, 2018 – Stannar
Har brottats med mängder av skador och inte fått det att lossna. Kanske blir 2017 ett bättre år.

Scott Jamieson, 28, 2018 – Stannar
Plockades in som ersättare till Haitam Aleesami. Ingen lätt uppgift att axla, men han har gjort det okej. Blir kvar nästa säsong om inget totalt oförutsett händer.

Billy Nordström, 21, 2016 – Oklar
Valde att inte utnyttja det optionsår som fanns inbakat i hans gamla kontrakt. Vill stanna i klubben, men på ett längre kontrakt än ett år. Frågan är om IFK Göteborg kommer erbjuda honom det?

Annons

Mittfältare:

Martin Smedberg-Dalence, 32, 2017 – Ser ut att stanna
18 matcher från start i år. Att jämföra med blott en i fjol. Har ryktats bort vid ett par tillfällen (hem till Bolivia bland annat), men alltid blivit kvar tillslut. Trivs i Göteborg.

Jakob Ankersen, 26, 2017 – Oklar
Nobbade en sommarflytt till belgiska Lokeren på grund av sjukdom i familjen. Ett år kvar på kontraktet och sitter i lite samma sits som Thomas Rogne.

Mads Albaek, 26, 2017 – Stannar
Mittfältsmotor och publikfavorit. Det borde finnas intresserade klubbar där ute, men efter mötet med Elfsborg var Albaek tydlig med att han blir kvar: “Ja! Jag gillar att vara här”, sa han då.

Sebastian Eriksson, 27, 2018 – Stannar
Upp och ner under året. Har tvingats hantera burop och kritik från delar av de egna fansen. Lär köra på stenhårt i vinter och försöka leverera ett bättre 2017.

Annons

Tom Pettersson, 26, 2018 – Oklar
Det har förekommit uppgifter om att han har tröttnat på att sitta på bänken och att han ska vara påväg bort (Djurgården har bland annat nämnts som tänkbar destination). Själv har han dock dementerat allt det där och förklarat att han trivs i klubben. Kommer rätt bud i vinter känns det dock inte omöjligt att han försvinner.

Lawson Sabah, 19, 2019 – Stannar
Lovande innermittfältare som har fått ett par chanser i allsvenskan under året. Kommer växa ännu mer till 2017. Ett framtidsnamn.

Sören Rieks, 29, 2017 – Oklar
Inte lika mycket poäng som i fjol (10-13), men ändå en klart godkänd säsong. Lite liknande läge som med Ankersen och Rogne. Om klubben inte säljer i vinter (eller i sommar) kan trion lämna gratis efter nästa säsong. En kontraktsförlängning känns långt bort. Har vid några tillfällen sagt att han är sugen på en flytt.

Annons

Anfallare:

Tobias Hysén, 34, 2017 – Stannar
Hemvändaren fick bara starta 15 av säsongens matcher, men blev ändå lagets bäste målskytt (10) i allsvenskan. Gör den bristande speltiden att han ser sig om efter andra alternativ? Nä. Han förblir nog blåvit även över 2017.

Mikael Boman, 28, 2017 – Stannar
Hade hittat formen, och målet, när han råkade ut för en otäck knäskada. Tillbaka i träning nu. Kommer vara en viktig stöttepelare framöver.

Patrik Karlsson Lagemyr, 19, 2017 – Stannar
Får skjuta upp sitt stora genombrottsår till 2017. 2016 förstördes nämligen av en elak fotskada. Talangen opererades för ett par dagar sedan och ska vara tillbaka i full träning i mars.

Elias Omarsson, 21, 2016 – Ser ut att stanna
Inlånad från norska Vålerenga under hösten. Har gjort sex mål på 13 allsvenska matcher. Klubben vill köpa loss honom och har erbjudit ett kontrakt. Återstår att se om han skriver under det.

Annons

Prosper Kasim, 19, 2019 – Stannar
Kom samtidigt som Lawson Sabah, men har inte nått lika långt – än. Har potential och kommer bli kvar i klubben. Eller är det dags för en utlåning?

Nyförvärv:

Sebastian Ohlsson (Örgryte), 23, 2019 – Stannar

Utlånade:

Patrick Dyrestam (Ängelholm), 20, 2017 – Ser ut att lämna
Utlånad under 2016. Oklart vad som händer nu. “Jag vet inte hur det blir än. Det är för tidigt att uttala sig om det”, säger sportchef Mats Gren. Det mesta talar dock för en flytt eller ny utlåning.

***

Just det: Om ni vill läsa vad Mats Gren känner kring att tio av truppens spelare har kontrakt som går ut 2017. Då klickar ni HÄR!

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-11-08 20:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto