Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allan Kuhn om första året i Malmö FF: "Jag kunde inte spela den fotbollen jag ville"

Allsvenska Bloggen

Jag har 45 minuter intervju inspelad med Allan Kuhn. Jag slet ut de delarna som kan vara intressanta.

Om att han fortfarande känner sig underskattad i Sverige.

– Ja. Men jag känner mig uppskattad här i föreningen och det är det som räknas.

– Särskilt underskattad under de sista åtta-nio veckorna, med alla avstängningar och skador. Vi hittade ett koncept så att vi kunde vinna alla matcher ändå. Det gör man inte bara med att knäppa med fingret.

– Tänk om man hade tagit bort en Markus Rosenberg från ett annat lag, som de sista sex veckorna. Eller Anders Christiansen. Eller Vidar Örn (Kjartansson), som blev såld. Vi har fått för lite beröm för att vi fixade det ändå. Ja, vi har en bra trupp, men se vad vi vann med på slutet.

Annons

– Vi har gjort flest mål, vi har släppt in färst, vi vann bortastatistiken, vi vann hemmastatistiken. Malmö FF har aldrig gjort fler mål än vad vi gjorde den här säsongen.

– Sedan är den här truppen inte min. Den har jag fått, och då får jag göra det bästa med den för att vinna matcher.

– Jag vill gärna spela fin fotboll, jag vill spela igenom lagdelarna, att vi kan spela i djupled. Att vi är svårlästa. Att vi har olika sätt att göra det på. Folk kanske säger ”individuella prestationer” för att vi vann guld, men Liverpools alla mål, det är ju också individuella prestationer. Självklart, för de är skickliga.

– Jag ska ju inte berätta för Jo Inge (Berget) vad han ska göra varje gång i sista tredjedelen. Klart vi har idéer, men Berget, Rosenberg, Eikrem, de har spelat fotboll. Den bästa lösningen för varje situation, det ska de själva hitta. Det är olika sätt att göra det på, men att ta bort kreativiteten för fotboll… Det är situationen som avgör.

Annons

Om att Kuhn egentligen ville spela annorlunda.

– Jag insåg att med den truppen jag hade, så kunde jag inte spela den fotbollen jag ville. Först och främst ville vi spela tremansuppspel i början, under försäsongen. Att man sätter en ytterback väldigt högt upp, som Norrköping gör. Vi blev utkontrade i första halvlek mot just Norrköping. ”Det här går inte, vi får göra om”, och ändrade i halvtid.

– Sedan förlorade vi två matcher där jag kände att killarna var lite oroliga. Sundsvallsmatchen var helt okej. Vi försökte spela som jag ville, men det var efter den dagen jag tänkte ”Nej, det här går inte”.

– Då behövde vi hitta bra defensiv balans för att komma tillbaka till vinnarspåret. Det gjorde vi, 1-0 borta mot Elfsborg. Vi vill anfalla, men vi har tryckt på balansen. Att alltid ha en man mer bakåt än motståndarna när vi anfaller. Det har gjort att vi ser riktigt stabila ut, men utan att det varit pang-pang-fotboll i varje match.

Annons

– Jag kände att den här gruppen hade behov av den balansen. Vi kan inte köra på, för när vi släppte in mål så tappade vi självförtroende. I år var det viktigare för oss att vi skulle ha bra försvarsspel, hög press, alltid stå bra i defensiv-offensiv-fasen. Att stå bra för att kontra.

Om några av Malmö FF:s taktiska saker under säsongen.

1. Under sommaren bytte Kári Arnáson och Rasmus Bengtsson plats i mittförsvaret, så att Bengtsson (nu höger mittback) skulle sköta fler uppspel.

2. Som ovan nämnt: inte flytta upp en ytterback så högt upp när laget har uppspel.

– Vi justerade ytterbackarnas utgångsläge. Jag vill gärna ha dem offensivt, men vid rätt tidpunkt. Särskilt ytterbacken på andra sidan. Han får bara vara med när vi byter sida, annars ska han vara kvar för att hålla deras kontringsspelare.

Annons

3. Hitta ytan mellan motståndarnas mittfält och backlinje.
Inkluderat att flytta in yttrarna centralt.

cvou2ovwaaat0ry

– Sedan vill jag gärna spela mellan lagdelarna, och jag har inte riktigt haft de där mellanrumsspelarna. Centrala mittfältare ska börja med att ligga mellan motståndarnas anfallare och mittfält. Yttrarna ska ligga mellan mittfältet och backlinjen. Yttrarna har kommit för långt ner, för att få röra bollen. Vi får för många som bygger upp spelet.

– När ”AC” har varit med har vi kunnat slå passningar rakt igenom motståndarnas mittfält. Vidar var målspruta, så det var ofta ”Mackan” vi fick hitta upp till.

– Men Svanberg! Han hittar ytorna mellan yttrarna och ytterback hos motståndarna, som en bred kantspelare. Safari (då mittback) hittade det två gånger mot Hammarby. En gång träffade Pa stolpen. En annan fick vi frispark och gjorde mål. Det är dock spel på utsidan istället för emellan. Man får spela där de andra ger plats. Smárason (högermitt Hammarby) hade gått in för att täcka centralt, så Safari hittade Svanberg direkt från mittförsvaret, istället för att spela via ytterbacken som många gör.

Annons

4. Att pressa motståndarna
Notering: när man intervjuar Kuhn så är det alltid så tydligt att främsta inspirationen är Jürgen Klopp. 

– Det är som Klopp sa, och det är jag helt enig i: den bästa playmakern är gegenpressing.

– Offensiva spelare älskar att springa framåt. De hatar att springa bakåt. Det är ren psykologi. ”Jag springer framåt, vinner boll, gör mål”. Det finns ingen bättre känsla. Sedan droppar vi lite ibland. Norrköping borta, AIK borta.

– Pressen har jag varit nöjd med, men vi kan bli bättre i vårt eget spel (uppspelen). Helt klart.

Om att Malmö FF var ett av hela seriens bästa lag på fasta situationer (ca 13 gjorda mål, exkluderat straffar)

– Det sa jag till Olof (Persson): ”Olof, det där får du ta hand om”. Det har han gjort ett jättejobb med. Jag har jobbat med det själv i många år. Vi gjorde om vår organisation defensivt, det enda jag inte ville var att ha alla i zoner. Jag tror inte på det, som många svenska lag gör. Många har där spelare bara ska ta hand om zoner. Jag tycker man ska ta ansvar för sin kille, sedan kan man ha ett par zoner.

Annons

– Jag tyckte vi skulle ändra det, för det hade vi jättestor succé med i Ålborg. Sedan ska vi också kunna kontra på fasta situationer. Det har vi också varit bra på. När motståndarna har hörna eller frispark. Vi gjorde mål så Häcken hemma, Östersund borta, Helsingborg hemma. Det är jätteintressant, för där är motståndarna utan balans. Det finns mycket yta att löpa på, motståndarnas backlinje är inte samlad. Det är ett moment som inte tillräckligt många kollar på.

Om Malmö FF kommer ändra på sitt spelsätt när de kvalar till Champions League.

Notera: Allan Kuhn har redan coachat tre matcher i Champions League, som tillfällig huvudtränare för Ålborg. 2-2 mot Villarreal, 2-1 mot Celtic, och 2-2 borta mot Manchester United.

– Det finns lite olika sätt att göra det på, men ta FCK till exempel. De har inte förändrat sig när de spelar Champions League. De gör en liten justering, droppar ner med en anfallare. Det har jag också funderat på, för Jo Inge (Berget) är väldigt bra på att droppa ner på motståndarnas ”sexa”, men såvida man inte möter ett lag som man vet är 100 gånger bättre än en själv, så ska man lita på det man är bra på. Sedan också ha en viss smarthet.

Annons

Om att han känner sig bra på att hantera och förebygga kriser.

– Jag är som bäst när det går dåligt. Vi vill aldrig förlora två matcher i rad, och det gjorde vi bara en gång (två, om man räknar cupfinal + Helsingborg).

– Jag har varit med så länge. Jag vet vad man ska säga (till media) för att skydda spelarna, och kanske också sig själv.

Om att Kalmar FF var det enda laget Malmö FF inte vann emot i Allsvenskan.

– De tre i Kalmar (Rasmus Elm, Ismael, Romário) är topp-10, topp-15 i Allsvenskan tycker jag. Kanske topp-20. Jätteskickliga. De gör som Östersund också, droppar ner med en forward när vi pressar högt. Kliver ner som en extra mittfältare, och vågar våra försvarare kliva upp på den?

– Vi klarade Kalmar bara när vi fick riktigt bra press på dem, i cupen i andra halvlek. Då vann vi matchen för vår press. Vi slog ihjäl dem. Tre mål på en kvart, men om vi inte lyckas med pressen, som mot Östersund hemma, då är de (KFF, Östersund, delvis J Södra) så skickliga och vet precis vad de ska göra.

Annons

Om det enda han bad mig skriva om.

– Riktigt fina domarprestationer. Efter lite gnäll i början, så tycker jag nivån är väldigt bra. Det är inte många fel. De hittar en riktigt fin balans. Ofta får domarna aldrig beröm.

– De är i bra form. Allsvenska domare är vältränade. Du kan inte säga att domaren inte var nära situationen, för de var det. Sedan kan göra fel ändå, men sista halvår har varit så lite snack. Det är jag glad för. Sedan är det alltid supportrar som inte tycker såhär.

Vad som händer i vinter:

Vill ha löpstarka, flexibla spelare, men värvningar lär vara ersättare för tappade spelare.

Vad som händer nu:

– Vi ska sätta oss ner och göra en träningsbank, med nya övningar och på inspiration från olika ställen. De andra vill också jobba och de tycker att det är jätteroligt, att göra det tillsammans. Det här är mitt sätt att vara ledig på.

Annons

Vad han tänker om att talangerna får drastiskt mindre med speltid i MFF:

Jag tycker inte det är tråkigt, utan det är som det är. Vi ska ha respekt för den egna akademin, men spelarna måste vara bra nog.

@jonas_hansson

Publicerad 2016-11-11 17:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto