Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Trädgårdsmästare Stahre kommer göra ett utmärkt jobb med häcken

Allsvenska Bloggen

Så var det då klart.

Efter Peter Gerhardsson kommer Mikael Stahre.

Direkt efter att 41-åringen hade presenterats som ny tränare för BK Häcken under måndagsförmiddagen började ordvitsarna cirkulera på nätet.

Göteborgshumor.

Även Stahre själv trummade igång och benämnde golfbollsintervjun från 2014 som “träffsäker”.

Fyndigt.

Den längsta, och bästa, humoristiska utläggningen hade dock Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Han jämförde Stahre med en trädgårdsmästare vars uppdrag är att få häcken att växa och blomstra. Förhoppningvis finare än någon annanstans i Sverige.

Annons

– Vi har skaffat bra fröer som vi har planterat i väldigt fin och fertil jord. Sedan ska de växa upp framåt våren, befruktar varandra och bli till något vackert. Det är så vi har resonerat.

Bland de där fina fröerna finns en ny arena (invigdes i fjol), en modern träningsanläggning, en stark spelartrupp, en effektiv akademi och ett full kassakista. Vad mer behövs egentligen?

– Som vi ser det nu är det inget som saknas för att vi ska nå toppen. Men sedan vet man ju aldrig. Det kanske är skitjord vi har satt de fina fröerna i. Då tar de ju sig inte. Du kan aldrig veta det. Du kan plantera och hålla på, men skörden vet du inte mycket om, säger Dennis Andersson som inte tycktes kunna sluta prata om sina blomster.

– Sedan finns det ju de som vill förstöra vår skörd! Vi har motståndare som vill lägga ogräs där…

Annons

Nog så.

Hur ser då Mikael Stahre på rollen som trädgårdsmästare?

Skeptiskt. Att kånka runt vatten och gödningsmedel i hopp om att förvandla bra fröer till bra blommor är inte riktigt hans grej.

– Nej, jag är ingen trädgårdsmästare. Då får jag leja folk istället, säger han och skrattar.

Så, du har inga gröna fingrar?

– Nej!

Trots det känns Mikael Stahre och Häcken som en win-win-lösning.

Häcken får in en tränare som har tung och tydlig vinnarvana på svensk mark (Allsvenskan och Svenska Cupen med AIK 2009, Svenska Cupen med IFK Göteborg 2013) och som vet hur en toppklubb drivs. Precis de saker Häcken behöver.

Han om någon borde kunna förvandla Peter Gerhardssons frejdiga, offensiva fotboll till den starka segermaskin som klubben måste bli för att ta nästa steg.

– Segrar är det Häcken saknar för att nå toppen. Malmö vann på 21 segrar i år. Häcken landade på elva. Tio segrar mindre på 30 omgångar. Det är ganska stor skillnad. Där finns ett jävla jobb att göra, konstaterade Stahre på presskonferensen.

Annons

Häcken får också in en tränare med ett starkt och etablerat namn. Något som visar att deras satsning är på allvar. Att det även lär resultera i ett gäng extra rubriker är ju inte fel det heller…

Stahre då?

Han får en chans att starta om efter att ha fått sparken från sina tre senaste klubbar. En chans att visa att han fortfarande är en av landets bästa tränare och guldmakare.

Dessutom får han jobba lite mer i lugn och ro. I Häcken kommer han inte att ha de allra största knivarna mot halsen (som han hade både i IFK Göteborg och AIK. Och för den delen även i Grekland och Kina). En annorlunda och utvecklande utmaning som mycket väl kan passa en 41-åring som rest världen runt och slipat på sina fotbollstankar.

Det ska också sägas att Peter Gerhardsson har gett honom en utmärkt grund att stå på.

Annons

Trots årets tiondeplats känns det inte som att det ska behöva skruvas på alltför många skruvar innan det lossnar.

Häcken är inte vissen om vi säger så.

Kanske är det bara receptet på gödningsmedlet som behöver ses över en aning (läs släppa in färre mål än 45 och förlora färre matcher än tolv).

Lyckas han hitta rätt där borde Häcken kunna utmana på allvar 2017.

***

Just det: Egentligen gör det inte så mycket att Stahre inte har några gröna fingrar.

Häcken odlar ju i stort sett allt på konstgräs. Och plastblommor är ju avsevärt mycket lättare att sköta.

***

Lite Silly Season-news kring Häcken också:

* Sportchef Sonny Karlsson bekräftar att Alexander Nadj troligtvis lämnar klubben: “Vi har sagt: “Så länge du inte får något kontraktserbjudande måste du gå på att vi inte kommer erbjuda något”. Men vi får se vad som händer där”.

Annons

* Dessutom betonar han att en mittback är det som står högst upp på vinterns önskelista: “Truppen kommer förstärkas. Och antalsmässigt har vi inte tillräckligt många mittbackar”.

* När det gäller just mittbackar så ska Emil Wahlström (utgående kontrakt) sätta sig ner med Mikael Stahre i veckan och diskutera framtiden.

* Baba Mensah åkte hem till Ghana under söndagen.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-11-14 15:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto