Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bajen-premiär, Michelsen och talangsnack med Billborn

Allsvenska Bloggen

Nej, nu får det vara dags att kicka igång säsongen och den här bloggen igen, efter ett alldeles för långt uppehåll.

Som vanligt är jag orimligt taggad inför ett nytt allsvenskt år och det ska bli grymt att följa lagens försäsonger nu. Kul att C More storsatsar och visar över 100 matcher från försäsongen och vill ni ha koll på hur ert lag laddar upp inför den allsvenska premiären har ni en försäsongsguide som jag knåpat ihop HÄR.

***

Pressträff med Hammarbys nye tränare Jakob Michelsen i tisdags, när Bajen gjorde sitt första fotbollspass för året. Det besöket resulterade i flera artiklar. Bland annat en text om att Erik Israelsson besökt holländska Zwolle och en om att nyförvärv är på väg in. Dessutom blev det en längre intervju med Michelsen, om kulturen han vill bygga upp i Hammarby, hur viktig han tycker att svenska cupen är och mycket annat.

Annons

Fick ett positivt första intryck av dansken. Han verkar bestämd och stark i sin tro på sig själv. Samtidigt vore det konstigt om han inte var det i det här läget, men gillar hans inställning till unga spelare och han känns inte som en person som försöker förfina saker eller säga saker som han inte helt menar eller tycker. Dock får han nog tagga ner något när det gäller hans ständiga flörtande med Hammarby-supportrarna. Han har hyllat dem till skyarna i varenda intervju hittills (han tog upp dem flera gånger även under pressträffen men de citaten kom inte med i min text) och jag tror att supportrarna gärna vill se resultat innan man kan ta till sig berömmet fullt ut. Sen är det så klart helt förståeligt att Michelsen tar i tillfället i akt och snackar gott om supportrarna, och de positiva orden har ju fansen gjort sig förtjänta av.

Annons

***

Tog ett snack med Hammarbys kapten Kennedy Bakircioglü efter tisdagens träning och han strålande glad när han pratade om Michelsen och den nya säsongen.

– Det känns jättekul. Jag har längtat efter att få komma tillbaka. Det känns spännande med nya tränaren. Han är väldigt optimistisk och ger verkligen ett bra intryck direkt när man träffar honom. Han sprider positiv energi och han vill förklara saker, gå igenom allt på ett bra sätt så att alla vet vad han vill, sa Kennedy då.

– Vi vill uppåt, men det ska inte vara massa press på oss. Vi har fått känna på allsvenskan och etablerat oss här, och nu känns det som att klubben har förutsättningarna för att ta ytterligare steg. Men man kanske måste ha tålamod med nye tränaren, han ska få den tid han behöver.

Det börjar annars bli en hel del unga spännande spelare som knackar på Hammarbys A-lagsdörr på allvar nu. Dusan Jajic, Marcus Degerlund, Isac Lidberg och Leo Bengtsson kommer säkert få speltid i år och även Elias Durmaz och André Alsanati (båda födda 2000) tränar med A-laget under inledningen av försäsongen. Michelsen säger att fler än Durmaz och Alsanati kommer lyftas upp på träningar och han förklarar tydligt att han vill ha en liten trupp för att kunna ge unga spelare chansen. Därmed skickar han en viktig signal till de som vill slå sig in.

Annons

Pratade med nye assisterande tränaren Stefan Billborn efter tisdagens träning, om Michelsen och de unga spelarna. Han berättade då att rollfördelningen mellan honom och dansken inte är spikad än, utan att den kommer sätta sig efterhand.

– Det är viktigt att han får komma in och höras och driva gruppen. Men det kommer nog ge sig, det gäller ju att få ut det bästa av alla, så att laget blir så bra som möjligt, säger Billborn.

Första intrycken av Jakob?
– Jättebra. Det här är ju en liten chansning från båda oss eftersom vi inte känner varandra sedan tidigare, men det är en större chansning för honom eftersom det ändå är han som har det yttersta ansvaret. Men jag är jättemotiverad och jag tror det kommer bli jättebra.

Billborn har varit Hammarbys akademichef i ett och ett halvt år, och han kommer fortsätta vara en länk mellan A- och U-verksamheterna.

Annons

– Det kommer falla sig naturligt, för jag har ju jobbat så mycket med spelare i spannet 16-22 år. Det känns som att det kommer bli bra. Jag tror att om man har klarare ansvar där så faller inget mellan stolarna. Annars är det lätt man tappar de spelarna rent mentalt när serien drar igång, att man inte stöttar upp och så vidare.

Vad säger du om akademin och de unga spelarna som är på väg upp?
– Vi har något bra på gång, men det är också viktigt att vi inte slår oss för bröstet nu, för det här är något som ska vara bra över tid. Alla kan ha någon bra kull där det kommer fram två eller tre spelare, men vår målsättning är att vara bra över tid och att det alltid ska komma upp spelare. Det kommer nog ta tid. Man brukar säga att cykeln ligger på ungefär fem-sex år innan man verkligen ser någon utveckling. Jag kan bara prata för det ett och ett halvt året som jag varit här. Jag tror det kommer ta tid, men det som däremot är nytt är att vi rekryterat in 15-16-åriga landslagsspelare och bara att vi är attraktiva för de spelarna är ett bra betyg för oss. Men vi vill ju krydda vår verksamhet med sådana spelare, för vi vill också ha egna spelare från vår verksamhet. Vi har några där, som Leo Bengtsson. Han är väldigt spännande, men det är flera andra bakom honom också.

Annons

Jakob vill ha en mindre trupp för ge de unga plats och han har direkt plockat upp Durmaz och Alsanati i A-träning. Hur viktig är den signalen för de unga spelarna tror du?
– Det är viktigt att man känner att man är nära och att man kan påverka sin situation om man gör det bra. Sen behöver inte det betyda att man får spela, men att man känner att hierarkin i spelargruppen är rörlig. Är du för många spelare kan den bli låst. Samtidigt gäller det att ha spelare som kan gå in och spela. Det är lätt säga att man har en spelare som är med för att se och lära, men under en säsong kommer det dyka upp situationer där det blir skarpt läge, där de kommer få spela. Där tycker jag att vi har många unga spelare som skulle kunna spela. Sen vet man aldrig, man måste doppa dem i kallt vatten för att se om de håller eller inte. Vissa kommer hålla medan andra inte kommer hålla, men det känns bra. Någon av de som är på väg kommer ta klivet, det vet vi ju.

Annons

Hur är det för dig personligen att vara tillbaka i ett seniorlag?
– Framför allt har jag saknat att stå på planen, att vara med och driva ett lag på veckobasis. Jag har aldrig varit så uppe i det här med matcher och så, utan jag har mer gillat det långsiktiga jobbet och att få jobba med en grupp över tid. Det känns jättebra. Jag är jättetacksam över att få vara med om det här igen, avslutar Billborn.

***

Eftersom det blev jobb inne på redaktionen under onsdagskvällen blev det bara kollega Max Richnau som drog till Skytteholm och AIK:s träningspremiär. Där snackade han med en strålande glad tränare i Rikard Norling och dessutom kollade han läget med sportchefen Björn Wesström.

Missade annars Djurgårdens träningspremiär på grund av att jag inte var hemma i Stockholm, men det kommer att bli mycket blårandigt här framöver. Ska nämligen punktmarkera Melkemichels gäng och Örebro på deras läger i Portugal i slutet av januari/början av februari. Det blir skoj!

Annons

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-01-12 08:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto