Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö FF:s nyförvärv Lasse Nielsen, en karriär med några motsägelser

Allsvenska Bloggen

Mittbackar: Kári Árnason vill förlänga. Rasmus Bengtsson försöker komma tillbaka. Franz Brorsson var besviken med 16 allsvenska starter ifjol. Felipe Carvalho är kvar. Behrang Safari kanske har någon mittbacksframtid.

Räcker inte för Malmö FF. In med Lasse Nielsen, dansk som är 29 år, från Gent. 5,75 miljoner kronor enligt danska Bold.dk. En titt bakåt:

AaB har haft god talangutveckling de senaste åren. Enevoldsen (ex-Groningen), Andersen (Grasshoppers, ex-Ajax), Helenius (ex-Aston Villa), Kusk (FCK, ex-Twente), Thelander (PAO), Thomsen (Nantes).

Nielsen var bra där. Runt 170 matcher som mittback, två som ytterback. Någon A-landskamp (inhopp i ledning 1-0 mot Slovakien, förlust 1-3). Han hade spelat seniorfotboll i endast Aalborg fram till han var 26 år och med utgående avtal.

Enter NEC. De gav ett par-tre miljoner kronor till Aalborg, men fick dåliga rubriker. Nielsen gjorde 14 starter. En (1) seger, 32 insläppta, nedflyttning. Han själv pratade om att han inte passade in i ligans försvarsspel och att klubben var instabil.

Annons

MFF funderade ändå på ha honom sommaren 2014, men Nielsen ville inte. Han ville inte hem till Skandinavien sa han i en intervju 2014. Sista transferdagen blev det lån till belgiska Gent efter ett halvår i NEC.

De negativa skriverierna om Nielsens insatser i NEC fick Gent att gå ut på officiella hemsidan för att uteslutande försvara lånet. Det var i stil med “han är välscoutad sedan länge, medierna överdriver och är partiska, han var inte så usel, det här kommer bli bra”.

Det gick bra. Det var en svår start, en del misstag. Någon gav den fina frasen “det är som att han spelar med ägg i byxorna”. Men det var bättre, det fanns något där. Han halkade runt några gånger, men han var smart, snabb, och en exemplarisk gubbe. Han var mestadels ordinarie i ett lag som vann ligatiteln.

Annons

Trots det köpte inte Gent honom när utköpsklausulens datum gick ut i mars. Nielsen tänkte på Nantes i Frankrike, en klubb med starka danska kontakter. Bröt lägenhetskontraktet i Belgien. Packade ihop allt.

Sedan kom Gent tillbaka, gav sex miljoner kronor till NEC, och Nielsen behövde inte börja om karriären igen. Från officiella hemsidan:

– Jag måste tacka Gent att de fortfarande såg något i mig, även efter min passage i NEC. Jag kanske inte ska säga att klubben räddade min karriär, men deras förtroende för mig gjorde mig bättre.

Det blev bra för alla, men Gentsupportrar hade varit slitna kring Nielsen. “Finns inget bättre?”. “Ofta stabil, men udda nog också misstagsbenägen”. “Bra kille”.

Hösten 2015 tänkte ingen så. Nielsen blev svulstigt bra. Inga krav på att bevisa sig för att vara kvar, utan han hade en hög nivå. Inte “flytta till klart större liga”-bra, men “riktigt bra insats av Nielsen igen”-bra. I Champions Leagues gruppspel kom Gent ihop med Valencia, Zenit, och Lyon. Och slutade tvåa. Sju insläppta på sex matcher.

Annons

Nyförvärvet Erik Johansson hade skador och systemproblem, men alla föredrog ändå Nielsen när Johansson såldes iväg efter ett halvår.

Efter det ha inte Nielsen haft samma höga nivå igen. Han har varit bra, men inte lika uppenbart som hösten 2015, även om han själv inte ville definiera det så. Ibland har det blivit någon match från bänken. I november 2016 var han riktigt bra. I december 2016 gav han bort ett par matcher med usla rensnings- och försvarsförsök.

Det är just att det finns saker som är motsägelsefulla med Nielsen.

Magnus Pehrsson säger att Gent spelar fyrbackslinje. De flesta sajter jag kollar på (och via Nielsen) säger trebackslinje, men det verkar vara en definitionsfråga för om en pratar anfalls- eller försvarsspel.

Nielsen är en trygg, stabil, smart mittback. En bra grundmittback. Ändå kommer det perioder i hans karriär där supportrar har räknat på hur många poäng han har kostat dem.

Annons

Det kanske mest spretiga är hur bra bollspelare han är. Hans egna ord från hösten 2014 till :

– Jag gillar inte att prata om mig själv, men jag fokuserar mig på att försvara. Jag är inte en av de där moderna försvararna som du ser avancera uppåt med bollen. Kontrollera först att du är defensivt starkt, sedan följer resten.

Det finns tendenser kring att han gör bort sig i uppspel/rensningar.

Exempel 1
Exempel 2
Exempel 3
Exempel 4

Samtidigt. Magnus Pehrsson till Sydsvenskan:

– Lasse Nielsen är bekväm med att spela upp bollen och bra på det.

Vi kan ta en karta från WhoScored, en vanlig match när Lasse Nielsen spelar fotboll. Det är offensivt och frekvent bollmodigt (anfall från vänster till höger).

touchnielsen

Nielsen tar ansvar. Vi kan ta två statistikexempel:

Champions Leagues gruppspel 2015/2016. Lagen i gruppen var som sagt Lyon, Zenit, Valencia, och Gent. Lasse Nielsen slog fjärde flest passning av de fyra lagens alla spelare.

Annons

Europa League  hösten 2016: kolla på antal korrekta passningar per 90 minuter av alla lag (765 spelare) i hela Europa Leagues gruppspel.

1. Ander Herrera (Manchester United, 106 passningar per 90 minuter)
2. Leandro Paredes (AS Roma, 100)
3. Kevin Strootman (AS Roma, 91)
4. Lasse Nielsen (Gent, 82)
5. Paul Pogba (Manchester United, 81)

Vad Malmö FF potentiellt får: en mittback som var superb i Champions League för mindre än 18 månader sedan och som utvecklats till att bli uppspelsdominant i ett av Europa Leagues statistiskt sett mest bollskickliga lag. MFF får också en mittback med en historia av att i perioder ge bort poäng.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-01-20 11:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto