Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad har Malmö FF för startelva i premiären?

Allsvenska Bloggen

Mot Rosenborg BK hade Malmö FF ett lag som enligt Magnus Pehrsson presterade “det bästa vi gjort hittills den här försäsongen” med en offensiv uppsättning som “just nu känns som vår vassaste”. Anders Christiansen var inte med, men en kan tänka sig att totalen blir:

Rosenberg – Berget
Cibicki – Christiansen – Lewicki – Wolff Eikrem
Safari – Brorsson – Nielsen – Tinnerholm
Wiland

Två träningsmatcher kvar, men känslan är att mycket har stakats ut och att frågorna nu handlar om motstånd (= vilka spelare passar bästa) och dagsform. Det som försvårar är att många spelare används i olika positioner. Truppläget:

Målvakt

Johan Wiland
Fredrik Andersson
Mathias Nilsson

Spikad ranking. Nilsson har inte fått minuter på försäsongen och Pehrsson har sagt att Andersson inte har gjort tillräckligt för att utmana Wiland.

Det existerar en oro bland supportrar: håller Wilands kropp? Det finns skandinaviska landslagsmålvakter i svaga situationer i större europeiska ligor om MFF vill testa på det i sommar.

Annons

Högerback

Anton Tinnerholm
Andreas Vindheim
?

Vindheim gör ofta genuint bra intryck på träningarna, men var inte finfin nog mot J Södra för att närma sig Tinnerholm. Här finns bara en liten fråga: vem är tredjeval? Allan Kuhn använde Lewicki.

Mittback

Lasse Nielsen
Franz Brorsson
Rasmus Bengtsson? 
Behrang Safari
Dennis Hadzikadunic/Felipe Carvalho(/Hugo Andersson?)

– Jag insåg att med den truppen jag hade så kunde jag inte spela den fotbollen jag ville.

Citat från Kuhn i vintras om att MFF fick kontringar på sig i början av 2016. Det problemet hade många olika anledningar, men Pehrsson har i alla fall ett snabbare mittbackspar i Nielsen och Brorsson.

Bengtssons situation efter skadan är otydlig. Ibland nämns han inte ens, men han kan starta om han blir hel. Om. Pehrsson om vad som händer om någon av de startande är borta (exkluderat Bengtsson):

Annons

– Just idag är kanske Behrang förstavalet.

Det var han också mot J Södra när Nielsen gick ut och då gick även Hadzikadunic före Carvalho. Om Bengtsson inte tar sig tillbaka: Carvalho ut, ny mittback in i sommar?

Vänsterback

Behrang Safari
Pa Konate
Yoshimar Yotún

En delanledning till att Safari favoriseras som mittbacksreserv är för att det finns två vänsterbackar av god kvalitet. Men. Har Konate, snart 23 år och med utgående kontrakt, mer tålamod? Redan inför förra säsongen var Konate trött på reservrollen.

– Det är en jobbig känsla att gå in, det är det. Det är fjärde säsongen som jag går in i nu och är bakom igen, så det är jobbigt att känna det direkt.

– Den positionen jag är i nu, spela lite då och då, och sedan är man ute ett bra tag och sedan kommer in igen… Man behöver spela 90 minuter, det skulle jag verkligen behöva.

Annons

Högermitt

Magnus Wolff Eikrem
Pawel Cibicki
Mattias Svanberg/Tobias Sana/Jo Inge Berget
Andreas Vindheim/Yoshimar Yotún/Erdal Rakip

Wolff Eikrem började försäsongen centralt, men kom inte upp i normal hög nivå. Övriga spelare konkurrerar primärt på andra positioner. Framför allt känns rollfördelningen anpassad för att Wolff Eikrem ska vara ute till höger. Pehrsson:

– Vi kommer börja med en vänsterytter som står mer för bredd och en högerytter som är mer centrerad.

Men. Även Cibicki passar bättre till höger än till vänster?

Defensiv mitt

Oscar Lewicki
Erdal Rakip
Yoshimar Yotún/Anders Christiansen/Magnus Wolff Eikrem
Erik Andersson?
(Samuel Adrian?)

En mer defensiv och en mer offensiv är första planen som kan ändras till två stycken tvåvägsmittfältare. Till den defensiva har Pehrsson sagt att Lewicki är den bästa han har och att han nu har en mer framåtbetonad passningsstil.

Annons

Andersson har varit korsbandsskadad sedan augusti, men är nära att träna fullt igen. Nytt lån?

Offensiv mitt

Anders Christiansen
Erdal Rakip/Magnus Wolff Eikrem
Mattias Svanberg/Yoshimar Yotún

Christiansen brukar vara spelaren som Pehrsson snabbast hyllar, han gillar danskens slit och spelskicklighet. Svanberg har fått en kort genomkörare här, men kan spela på fyra positioner (högermitt, offensiv central mitt, vänstermitt, släpande anfallare).

Jag gissar att Rakip kilas in när någon av Christiansen och Lewicki är borta.

Vänstermitt

Pawel Cibicki
Tobias Sana/Mattias Svanberg/Jo Inge Berget
Magnus Wolff Eikrem/Erdal Rakip/Yoshimar Yotún

Berget vill vara anfallare i år och flyttas förmodligen upp. Cibicki kan härifrån komma in från vänster för att avsluta med höger fot. Bägge är dock uppskrivna för alla yttermitt- och anfallsroller.

Annons

Jag vet inte om Pehrsson har bestämt sig för vem han prioriterar högst: Svanberg eller Sana. Växla beroende på motstånd, matchbild, och dagsform?

”Släpande” anfallare

Jo Inge Berget
Alexander Jeremejeff/Pawel Cibicki/Markus Rosenberg
Mattias Svanberg/Tobias Sana/Teddy Bergqvist/Magnus Wolff Eikrem

Det ska vara en liten skillnad på de anfallsrollerna. Här kan Berget ösa runt fritt när laget har boll och även användas tydligare i presspelet jämfört med när han var på kanten.

”Spetsanfallare”

Markus Rosenberg
Alexander Jeremejeff/Pawel Cibicki/Jo Inge Berget
Teddy Bergqvist
(Pavle Vagic?)

Rosenberg ska vara närmare mål i år, men har på försäsongen varit mer en uppspelspunkt som lämnar vidare. Hypotetiskt: tar han sig till fler lägen om anfallskollegan är Jeremejeff (mer target) istället för Berget/Cibicki (mer löpare)?

Annons

Jeremejeff  är svår att placera in i rankingen då han har missat det mesta av försäsongen med skada och sjukdom.

Bergqvist fick bara tio minuter mot J Södra, trots att samtliga fyra anfallare var frånvarande under sista 40 minuterna, så han är bara aktuell för ströminuter i allsvenskan. Om ens det.

Framtida transfers

För tidigt att spekulera? Kanske. Men. Förutom kontraktsläget och potentiella försäljningar känns det som att Daniel Andersson funderar på tre saker:

1. Håller Johan Wilands kropp?

2. Kommer Rasmus Bengtsson tillbaka?

3. Är Cibicki, Jeremejeff, Sana, och Svanberg tillräckligt bra för CL-kvalet i sommar, eller behövs en ny offensiv kvalitetsspelare? De får våren på sig att bevisa sig om inte Andersson överraskar med sen värvning i mars. Cibicki har visat mest på försäsongen.

@jonas_hansson

Annons
Publicerad 2017-03-14 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto