Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Göteborg verkar splittrat i tränarfrågan - pågår det en maktkamp?

Allsvenska Bloggen

Vilket derby vi fick!

3-0 efter 28 minuter. 4-0 efter 90.

Och vi som hade målat upp ett jämnt och målsnålt förhandstips. Bara att kasta i papperskorgen.

Det var dock inte Häckens seger i sig (den första mot IFK Göteborg sedan 2011) som fick de största rubrikerna.

Det fick inte heller Daleho Irandusts briljanta första 45 minuter (vilken lirare), Paulinhos första allsvenska mål i år (viktigt för honom) eller det faktum att Häcken vann den andra halvlek en trots spel med en man mindre (starkt).

Istället var det ett citat från IFK Göteborgs sportchef Mats Gren som toppade nyhetssajterna.

Hur? Vi tar det från början och i rätt tidsordning.

Annons

20.15: Derbyt är påväg att ta slut. IFK Göteborg är påväg att förlora. Bortaklacken visar sitt missnöje genom att bua ut sitt lag och ropa på tränaren Jörgen Lennartssons avgång.

20.42: GT hugger tag i IFK Göteborgs sportchef Mats Gren som inte vill bekräfta om Lennartsson är kvar som Blåvitts tränare dagen efter derbyt. På frågan: “Sitter Jörgen Lennartsson säkert på sin plats som tränare?”, svarar han:
– Direkt efter en sådan här match vill jag inte kommentera det.

20.45: Presskonferensen med de båda tränarna är påväg att avslutas när Grens citat uppmärksammas. Fotbollskanalen frågar Jörgen Lennartsson hur han ser på uttalandet:
– Jag vet inte. Vad ska jag svara på det. Du får fråga vår ordförande, svarar Lennartsson och pekar på Frank Andersson som står mitt i rummet. Andersson får snabbt frågan om han är förvånad över det Gren har sagt:

Annons
– Ja, det måste jag säga. Jag är jätteförvånad. Jag har inte varit med och diskuterat att vi inte ska ha kvar Jörgen. Vi har kvar Jörgen så länge.
Grens citat skakar om.

21.00: Flera av spelarna får frågor om Jörgen Lennartsson och förtroendet för honom. Alla ställer sig bakom sin tränare.
– Jag vet att vi spelare har fullt förtroende för honom, säger Sebastian Eriksson.
Ingen vill direkt kommentera Mats Grens uttalande.

21.39: Mats Gren ringer upp GP och är upprörd över det GT har skrivit. När Fotbollskanalen når sportchefen en stund senare anser han sig ha blivit felciterad, feltolkad och poängterar att han har fullt förtroende för Lennartsson.
– Ja, det här är ingen fråga överhuvudtaget, säger han och berättar att han och Lennartsson så sent som i helgen satt och förhandlade kring en kontraktsförlängning.

Annons

00.15: Citat, förvåning, felcitering, upprördhet… Allt känns mest som en rörig soppa när de här raderna skrivs.
När vi rör runt med skeden känns det dock som att hela historien grundar sig ett oproffsigt agerande från Mats Gren. Han borde ha varit beredd på frågor om Lennartssons vara eller icke vara efter fansens rop och den svaga säsongsstarten. Att svara något som riskerar att felciteras eller feltolkas (enligt Aftonbladet ska han när frågan kom ha: “ironiskt svarat att han inte velat kommentera det efter “en sådan match”) är bara dumt. Han borde givetvis ha sagt något i stil med: “Vi har fullt förtroende för vår tränare och den dagen vi inte har det kommer vi kommunicera ut det”. Punkt. Varför skapa spekulationer och rubriker?

Intressant i sammanhanget är dock att det har viskats en del om två läger när det gäller tränarfrågan i IFK Göteborg. Frank Andersson uppges verkligen vilja förlänga med Jörgen Lennartsson samtidigt som Mats Gren ska vara mer tveksam. Kanske var hela den här soppan ett bevis på det? Andersson tog ju inte direkt sin sportchef i försvar när uttalandet kom upp på presskonferensen (han borde ha sagt typ: “Jag måste prata med Mats innan jag kommenterar hans uttalande”). Dessutom var det Andersson som i oktober högt och tydligt gick ut och konstaterade att de ville ha kvar Lennartsson. Inte Gren.

Annons
Det var Andersson som sa att Lennartsson är “rätt för IFK Göteborg” och att “det är troligt att vi kommer att komma överens”. Inte Gren.

Sedan dess har också Anderssons och Grens uttalande kring Lennartssons framtid skiljt sig åt.
Andersson har flera gånger poängterat att: “Jag har ett jättestort förtroende för honom”, medan Gren har varit mer stillsam och konstaterat att: “Bestämmer vi oss för att förlänga med Jörgen anser vi att han är rätt person att träna Blåvitt”.

Värt att lägga till är det uttalande Mikael Stahre gjorde till TT häromdagen gällande tiden då han fick sparken från IFK Göteborg.
– Det var en sportchef som ville äga frågan.
Sportchefen var Mats Gren.

Kanske är samma sak påväg att hända nu?
Kanske pågår det ännu en maktkamp uppe på Kamratgården där tränaren står i centrum?

Annons
Och kanske, jag betonar kanske här, var Grens uttalande efter derbyt ett sätt att stärka hans sida.

Hur som helst känns inte IFK Göteborg särskilt enat och samkoordinerat just nu.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-05-03 11:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto