Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Snabbanalys av Malmö FF:s CL-motståndarna – frisparksdominanterna FK Vardar

Allsvenska Bloggen

Tidigare idag gav jag bakgrundsinfo om Malmö FF:s motståndare i Champions League-kvalet, FK Vardar från Makedonien. Kortfattat: de ägs av en rysk spelbolagsgrundare som har investerat rejält med pengar i landet.

Jag tyckte däremot att det blev för tunt, så jag har också kollat igenom deras säsong 2016/2017. Mästare, 83 poäng på 36 matcher, +51 i målskillnad, höll nollan i 21 matcher. 13 poäng ner till tvåan, 29 poäng till trean. Misslyckades i CL-kvalet mot Dinamo Zagreb (3-5).

Den här truppen byggdes och har hängt ihop sedan 2015. Då blev Goce Sedloski huvudtränare och spelarna som används idag är i mycket kvar sedan det året. Av de 13-14 spelarna som fick mest speltid förra säsongen kom tio stycken in under 2015. En ovanligt stark kontinuitet för att vara i Makedonien – Sedloski är också den enda huvudtränaren i ligan som ens haft sitt uppdrag i mer än ett år.

Annons

Ska man kort få ner spelidén så definierar de sin uppställning som 4-2-3-1, med några undantag. Det har en hög teknisk kvalitet jämfört med motståndarna. De gillar att ta tag i bollen och driva med hög fart, antingen för att avsluta själva eller hitta instick. De lirkar lite som MFF ibland: gör en del mål på hög press, kontrar bra, och vill gärna hitta direkta djupledsbollar.

De är också starka på fasta situationer. Av deras totalt 75 mål kom 9 mål direkt på frispark, 5 straffar, runt 10 hörnmål, och 3-4 mål på frisparksinlägg. Ungefär/drygt en tredjedel av målen.

Jag gillar framför allt deras kreativitet på fasta, med många varianter och många som fick avsluta. Åtminstone fem olika spelare sköt frisparkar mot mål, och fyra av dem gjorde mål direkt på frispark. Frisparkarna hade ofta varianter och laget gjorde också några mål via korta hörnor. En av frisparksvarianterna som ofta används är att Juan Felipe hoppar över eller petar boll till en medspelare. Oftast förväntas nog stjärnan Juan Felipe ta den, men FK Vardar gillar sina överraskningsmoment.

Annons

Straffskytten är också Juan Felipe, som gillar att ta Simone Zaza-liknande steg mot bollen innan han oftast gör mål.

En annan sak jag noterade var deras distansskottskärlek. Av de knappt 50 gjorda spelmålen så var runt tio av dem via distansskott. Flera gånger kom det till lägen där det kändes vansinnigt att skjuta och inte passa sig fram till bättre läge, men ändå kom utdelning.

Några negativa saker? Truppen har hög snittålder, men det är med både fördelar och nackdelar. Motståndarna i makedonska ligan ger för mycket utrymme för att veta hur bra FK Vardar står sig mot ett lag av MFF-kvalitet. Det fanns ett gäng situationer förra året där FK Vardar hela tappade motståndarna.

Stjärnorna? Det är en stark uppsättning spelare. Kolla exempelvis på hur många olika poängspelare det var i ligan: Juan Felipe (9 mål, 10 assist), Dejan Blazevski (11, 9), Jonathan Balotelli (11, 4), Damir Kojasevic (9, 6), och Boban Nikolov (7, 8).

Annons

Då har jag ändå inte nämnt Tigran Barseghyan (7, 4), som missade varje match under hösten med skada, samt januarivärvningen Jaba Jigauri (3, 5). Bägge hade ett snitt på en poäng var 100:e minut.

Men visst. Tre spelare sticker ut extra:

Juan Felipe. Brasse på offensivt mittfält. Vald till ligans bästa spelare. En hög teknisk nivå, påhittig men ändå lugn. Bra bollhantering med vänsterfoten. Anfallen byggs ofta upp och förbättras av honom, som ofta är flera nivåer bättre än motståndarna i ligaspelet.

Jonathan Balotelli. Brasse i anfallet. Behöver kanske göra några fler mål, men enkel att gilla. Ganska rejäl kropp (185 centimeter), men en allroundanfallare. Bra både med och utan boll, snabb, hård i kropp. En sådan spelare som MFF-supportrar kanske tänker ”han borde vi köpa” om han gör två bra matcher mot MFF.

Annons

Barseghyan från Armenien. Barseghyan var lagets bästa spelare i avslutningen, trots att han missade hela hösten som skadad. Startar på högerkanten, tar sig ofta in och använde sin vänsterfot för att skjuta eller hitta instick. Han är lika bra på bägge delarna.

Vid något klipp kallades han “Armeniens Hulk”, men nja. En bra uppsyn på var medspelarna är, ”bara” 23 år, och har en mogen fräckhet. Såhär gjorde han i det stora derbyt mot Pelister i våras:

En startelva kan ungefär se ut såhär:

Balotelli
Blazevski – Juan Felipe – Barseghyan
Gligarov – Spirovski
Demiri – Grncarov – Velkovski – Brdarovski
Gacevski

Novak (mittback), Nikolov (central mitt), och Kojasevic (yttermitt) får också många minuter, och högerbacken Hovhannes Hambardzumyan (ja.) är kanske förstaval, men har varit skadad ofta.

Annons

För att sätta mer ansikte på spelarna. Målvakt Gachevski blev i höstas uttagen till Makedoniens landslag, där någonstans bakom Mitov Nilsson. Mittback Grncharov blir snart 35 år och har haft en förhållandevis bra Europakarriär, rejäl men ibland fult spelande. Demiri kom in i truppen i januari, möjligen Makedoniens framtid på vänsterbacken.

Blazevski har genuint bra poängproduktion, och jag gillar Kojasevic. Kojasevic startade säsongen som ordinarie till höger, med sådär låg och fin tyngdpunkt, innan Barseghyan var för bra för att peta. En dribbler som har accepterat att han har en högre ålder, men ändå gillar att driva boll när han kan.

Blir det då stora truppförändringar? Oklart. De har värvat två unga makedonska spelare och har nu brasseanfallaren Mateus Lima Cruza på provspel. De verkar också få behålla det mesta då de har annonserat en fin mängd kontraktsförlängningar.

Annons

Deras nästa match är mot Admira Wacker, på träningslägret i Österrike, men det är oklart hur nära en bra startelva som de kan komma. FK Vardar har sex spelare iväg på U21-EM, fyra-fem spelare fick extra ledighet då de spelat med sina landslag, och brassarna var tillbaka i träning först igår eller idag.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-06-19 20:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto