Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

10 år efter flytten – Zlatan fortfarande bitter på MFF: ”Jag trodde Hasse Borg var min vän”

Bland MFF-fansen har Zlatan ikonstatus – men han går hårt åt klubbens agerande när de sålde honom till Ajax och tjänade stora pengar.
*Han låtsades vara på min sida”, skriver Zlatan om MFFs: dåvarande sportchef Hasse Borg i sin självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”

Det brukar sägas att man inte kan bli profet i sin egen hemstad men den status som Zlatan Ibrahimovic åtnjuter i Malmö är unik. Och även om fansens kärlek är besvarad så är det uppenbart att Zlatan fortfarande hyser agg mot Malmö FF och de som ledde klubben när han lämnade den. Framförallt så är det dåvarande sportchefen Hasse Borg som får svidande kritik av Zlatan för sitt agerande när MFF sålde honom till Ajax, och blev Sveriges rikaste klubb på kuppen.

Till en början var relationen mellan Borg och Zlatan bra och Zlatan berättar i sin biografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, som han skrivit tillsammans med David Lagercrantz, som fotbollskanalen.se tagit del av. Han litade på Borgs åsikt om att ”agenter är tjuvar” och valde bort att anlita en agent när han skrev sitt första kontrakt med Malmö FF. Han hade Hasse Borg som rådgivare och det var sedan Hasse Borg som förhandlade åt Zlatan när man sålde honom till Ajax – och det är efter de förhandlingarna som det har skurit sig mellan de två.

ANNONS

När Zlatan och Borg träffat Ajax representanter förklarade Borg at han förhandlat fram ett kontrakt som skulle ge Zlatan 160 000 kronor i månaden – en stor lön med allsvenska mått mätt, men det skulle visa sig att han sedan var Ajax sämst betalde spelare. Och den relativt låga lönen gjorde att Ajax hade mer pengar över som Borg kunde få dem att lägga på transfersumman.

”Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen [..] jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben”, berättar Zlatan i sin bok.

Det var först senare som det gick upp för Zlatan att han varit en bricka i ett spel, han hade köpts för dyra pengar men upptäckte att han tjänade mins av alla i laget.
”Vad berodde det på, det var inte svårt att räkna ut. Ni minns Hasse Borgs ord ’agenter är tjuvar’ och det, och som en förbannad blixt förstod jag; han förde mig bakom ryggen. Han låtsades vara på min sida, men egentligen arbetade han bara för Malmö FF och ju mer jag tänkte på det desto argare blev jag.”

ANNONS

Zlatan anlitade till slut en agent som hjälpte honom att få ut de tio procenten av övergångssumman som han hade haft rätt till, som MFF lagt i en försäkring. Och som visade sig vara åtta procent när han väl fick pengarna. Efter ytterligare påtryckningar fick han de resterande två procenten och efter det berättar Zlatan:
”Då var jag färdig med Hasse Borg. Det blev en läxa jag aldrig glömmer”.

Det faktum att man tackade av lagkamraten Niclas Kindvall inför publiken på Malmö Stadion men aldrig lät honom säga hejdå till fansen har också satt sina spår. Zlatan petades inför sin sista match med laget efter en dispyt på träning och avtackningen han fick slutade abrupt.

”Jag var naiv nog att tro att klubbledningen ändå planerade något, en grej med supportrarna kanske. Kort därpå blev jag också uppkallad till Hasse Borgs kontor […] och där inne på kontoret stod Hasse och Bengt Madsen (dåvarande ordförande i MFF, red. anm.) och verkade lite allmänt strama och uppblåsta sådär, och jag undrade vad är det frågan om, är det begravning typ?”

ANNONS

Det visar sig att Borg och Madsen vill tacka av Zlatan inne på kontoret och vill ge honom en glasskulptur som minne. Att man inte vill tacka av honom inför en match motiveras med att det kan betyda otur, något som Zlatan inte ger mycket för med tanke på att man precis tackat av Kindvall inför ett fullsatt Malmö Stadion.

”Så det här är ert tack för de åttiofem miljonerna?” undrar Zlatan, sätter ner skulpturen på skrivbordet och lämnar rummet. Och det blir hans avsked från klubben.

I sin självbiografi berättar Zlatan också om hur han senare träffar på Hasse Borg i en hiss under en landslagssamling, och det är inget kärt återseende.
”Hasse är mycket ’Tjena, tjena, hur är läget?’, den stilen, och han sade något sådant och sträckte fram sin hand. Han fick inte en rörelse tillbaka, ingenting, bara iskyla och svarta ögon och självklart, han blev helt nervös. Han bara stod där psykad, och jag sade inte ett ord. Jag stirrade ut honom, och nere i lobbyn gick jag ut helt kyligt och lämnade honom bakom mig. Det är vårat enda möte sedan dess, så nej, jag glömmer inte”, berättar Zlatan.

ANNONS

Självbiografin ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” kommer ut i bokhandeln i dagarna.

Publicerad 2011-11-09 kl 13:49
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto