19-åring dubbel målskytt i AIK:s seger över HIF - Guidetti klev av i genrepet

HELSINGBORG. Anfallaren Alexander Fesshaie gjorde två mål när AIK slog Helsingborgs IF med 3-0.
En träningsmatch som John Guidetti tvingades lämna innan halvtid.
- Det är okej, säger Gnaget-stjärnan till Fotbollskanalen.

HIF mötte AIK på Olympia i ett genrep inför starten i superettan respektive allsvenskan. Hemmalaget mönstrade nyförvärv som Frederik Holst, Adam Hellborg och den från AIK inlånade Erik Ring. Hos gästerna var Abdussalam Magashy tillbaka efter skada. Nyförvärvet från IFK Värnamo, som inte spelade något i svenska cupen, inledde matchen strålande.

I den tionde minuten hittade hans låga inspel fram till Bilal Hussein, som placerade in ledningsmålet behärskat. Tio minuter senare hade HIF en bra period där de tryckte tillbaka AIK-laget. Amin Al Hamawi nickade tätt över, Ring sköt på volley strax utanför, innan Al Hamawi träffade målet och tvingade Budomir Janosevic till en räddning.

I den 40:e minuten drev Ervin Gigovic, Armins yngre bror, upp ett anfall och gav Amar Muhsin ett fint avslutsläge. Anfallarens skott var dock både löst och missriktat. Efter en lovande AIK-inledning hade gästerna svårt att skapa målchanser och lyckades inte heller ta sig fram på kanterna. HIF jämnade ut spelet och hade det enklare att ta sig fram i den sista tredjedelen offensivt.

I den 44:e minuten åkte sedan AIK på ett bakslag när John Guidetti la sig ner på gräset och signalerade för byte. Anfallsstjärnan behövde vård på planen och tog sig åt vänsterbenet, men tog sig av gräsmattan på egen hand.

- Jag vet inte. Det var precis innan halvtid så jag har inte hunnit prata med honom själv. Men någon form av känning. Han var inne och duschade med de andra så han ligger inte svårt skadad så att säga, säger AIK-tränaren Andreas Brännström till Fotbollskanalen.

John Guidetti själv menar att det inte är något allvarligt.

- Det är okej, säger John Guidetti till Fotbollskanalen.

Den andra halvleken inleddes med ett bra omställningsläge för AIK som bara mynnade ut i hörna. Sedan nickade hemmalagets Casper Widell en hörna mot Muhsin, som stod nära målet men nickade åt "fel" håll. I den 56:e minuten dubblades sedan AIK:s ledning. Viktor Fischer hittade inhopparen Elias Durmaz, som i sin tur nådde inbytte Alexander Fesshaie och 19-åringen avslutade behärskat i mål.

Tre minuter bjöd Janosevic Anton Nilsson på ett jätteläge, men en försvarare han mellan och täckte HIF-spelarens skott från att nå målet. I den 73:e minuten var det Helsingborgs tur att slarva när Philip Rejnhold spelade rakt i gapet på Hussein. Skottet räddades dock av Kalle Joelsson till en hörna.

HIF hade vid det laget gjort sex byten inom loppet av drygt tio minuter och matchen gick ner i tempo, utan att hemmalaget kunde få till en riktig reducering. Istället kunde Fesshaie näta på nytt i den 85:e minuten. Hans kyliga avslut fastställde slutresultatet till 3-0. AIK inleder allsvenskan med en bortamatch i Halmstad nästa söndag och för HIF:s del väntar Östers IF på hemmaplan den 4 april.

Brännström var inte så förtjust av den andra delen av AIK:s första halvlek men huvudtränaren var desto mer nöjd över.

- Jag är glad att det yngre gänget som tar vid i andra halvlek kommer in och gör det riktigt bra, säger han efter matchen.

I Helsingborgslägret var man nöjda över den första halvleken.

Vi släpper in ett tidigt mål, vilket är bra gjort av AIK, och en grej vi kan jobba med inför premiären. I första halvlek gör vi en del bra grejer. I den andra halvleken växlar AIK upp, det märks. Matchen blir sönderhackad av många byten, men i andra så är de tyngre och bättre i det mesta de gör, säger HIF-tränaren Mattias Lindström.

Helsingborgs IF: Joelsson - Holst (utbytt 63'), Rogne (K) (63'), Widell, Hellman (63') - Gigovic (73'), Hellborg (63'), Nilsson (73') - Ring, Al Hamawi, Muhsin (77').
Byten: Landgren, Loeper, Blixt, Rejnhold (63'), Jönsson, Almadjed (73'), Acquah (77')

AIK: Janosevic - Papagiannopoulos, Milosevic (K) (utbytt 46'), Haliti (utbytt 46') - Modesto, Hussein (84'), J. Durmaz, Magashy (60'), Björnström - Fischer (75'), Guidetti (44').
Byten: Fesshaie (44'), Rupia Ellis, E. Durmaz (46'), Abdihakin (60'), Kabuye (75'), Noori (84')

Gula kort: Al Hamawi (45')

Publicerad 2023-03-25 kl 14:58