Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX.

43 spelare i allsvenskan och superettan misstänkta kring matchfixning

Hela 43 spelare i allsvenskan och superettan misstänks ha varit inblandade i uppgjorda matcher.
Det visar en gemensam granskning av Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning.

Det är från det schweiziska företaget Sportradar, som bland annat jobbar åt det europeiska fotbollsförbundet UEFA, som uppgifterna om uppgjorda matcher och inblandade spelare kommer. DN och SVT:s Uppdrag Granskning har gemensamt fått ta del av uppgifterna som visar att inte mindre än 43 spelare i allsvenskan och superettan misstänks ha varit inblandade i uppgjorda matcher.

ANNONS

DN/SVT skriver att superettan klassats på den högsta nivån av den femgradiga skala som ska visa på risken för att matcher i en viss serie ska vara uppgjorda. Åtta matcher av de 518 som Sportradar upptäckt förra året spelades i superettan.

- Det kan man naturligtvis se på lite olika sätt. Man får ju också komma ihåg att det rör sig om spelare som har befunnit sig i klubbar där det har funnits misstankar om försök till manipulation, men att därifrån dra slutsatsen att alla de här 43 spelarna har varit inblandade i matchfixning det är att gå alldeles för långt. Vi måste ju vara väldigt försiktiga med att på något sätt utåt kommunicera och berätta om de här spelarna så länge vi inte är helt säkra på att de verkligen är skyldiga, säger Svensk Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette till DN.

ANNONS

DN/SVT skriver vidare att det i dokumenten i fråga framgår detaljer kring misstankarna mot spelarna. Bland annat uppger tidningen att en spelare har uppträtt misstänkt i samband med att han missat en straff.

Vissa klubbar har flera spelare med på listan, och Anders Hübinette säger att man redan i dag har kontakt med klubbarna i fråga för att försöka arbeta proaktivt.

– Utan att gå in på de enskilda fallen är det ju så att om en klubb som har förekommit mer ofta i misstänkta manipulationsförsök så måste vi ju i så fall göra riktade insatser och det har vi gjort. I vissa fall åker vi ut och pratar särskilt med de här klubbarna, med truppen och så vidare och diskuterar och informerar om det här. Därmed inte sagt att man pekar ut enskilda spelare eller klubben som sådan utan vi måste verkligen ha grund för att peka ut någon som skyldig, så är det ju.

ANNONS
Publicerad 2016-12-13 kl 20:29
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto