POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

AFC ville ha Sirmelis efter Melkemichel: "Tackade nej då - men nu gick det igenom"

Foto: Bildbyrån.

Saulius Sirmelis och Saulius Cekanavicius ska ge AFC nytt allsvenskt kontrakt.
Redan för tre år sedan ville AFC ha Sirmelis vid rodret.
- När Özcan lämnade försökte vi värva honom, men då tackade han nej, säger ordförande Alex Ryssholm till Fotbollskanalen. 

AFC Eskilstuna inledde årets tävlingssäsong succéartat med att gå till final i svenska cupen, men har sedan dess haft det tungt i allsvenskan. AFC är nu, med åtta omgångar kvar, nästjumbo med två poäng upp till Falkenbergs FF på negativ kvalplats och med fyra poäng upp till Kalmar FF på säker mark.

Då meddelade föreningen under torsdagen att tränaren Nemanja Miljanovic petas till en roll som enbart sportchef, då han tidigare hade båda rollerna, medan litauiska tränaren Saulius Sirmelis tar över som huvudtränare och landsmannen Saulius Cekanavicius som assisterande tränare, båda med avtal över resten av säsongen. 

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm är tydlig med att det var ett gemensamt beslut att ta in nya tränare och låta Miljanovic enbart fortsätta som sportchef. 

- Nemanja kom ju till klubben som sportchef, men fick sedan en dubbellroll som både sportchef och huvudtränare. Nu återvänder han till sitt ordinarie jobb. Det är så det är, säger Ryssholm till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är först och främst ett gemensamt beslut och det diskuterades med styrelsen. Nemanja var också involverad, så det var därmed ett ömsesidigt beslut. Självklart tycker vi att det behövs en nytändning och mer energi för att få bättre resultat och för att vi ska klara oss kvar. Vi ligger där ner, men man kan säga att det är flera komponenter. Det var ett beslut som var lätt att fatta, då alla var eniga, säger han och bekräftar även att Miljanovic kommer att fortsätta som sportchef i minst ett år. 

- Han har avtal i ett år till och det finns inga andra planer just nu. Sedan är det upp till Nemanja. Avtalet gäller som vanligt. 

Ryssholm berättar vidare att han sedan flera år tillbaka känner till den nya tränarduon. AFC Eskilstuna ville redan under 2017 knyta till sig Sirmelis, då Özcan Melkemichel lämnade föreningen för att ta över Djurgården. 

- Jag känner till dem sedan länge. När Özcan lämnade klubben försökte vi redan då värva honom, men då tackade han nej för att han hade uppdrag som förbundskapten. Men nu gick det bra och gick igenom, säger Ryssholm till Fotbollskanalen. 

Sirmelis har meriter från uppdrag som assisterande förbundskapten för Litauens A-landslag och som förbundskapten för Kazakstans U21-landslag, samtidigt som han bland annat vunnit tre litauiska ligatitlar och två lettiska ligatitlar på klubblagsnivå. Senast kommer han från kazakiska Sjachtar Qaraghandy, medan Cekanavicius ansluter från Ventspils. 

Ryssholm anser att tränarduon är välmeriterad och att det inte lär bli något problem för duon att ta över ett lag i en, för tränarna, ny liga.  

- Sirmelis har ju jobbat i sex olika länder och som assisterande förbundskapten för Litauen, men även i Kazakstans landslag. Han har vunnit titlar och är en erfaren tränare. Vi har samtidigt också våra tidigare assisterande kvar. Vi är överens om att de ska hjälpa till och även fortsätta i framtiden. 

Ryssholm bekräftar att de nya tränarnas avtal är skrivna säsongen ut, men att parterna är muntligt överens om en fortsättning vid nytt allsvenskt kontrakt. 

- Vi är överens om säsongen ut, men om de klarar uppdraget, till exempel att stanna kvar i allsvenskan, så kan vi förlänga avtalet.

Är det en option om förlängning vid nytt allsvenskt kontrakt?
- Det är vi muntligt överens om. Om de klarar det och visar bra resultat. Varför inte? Det är ganska naturligt, tycker vi. Allt beror på resultat. 

Löser Sirmelis och Cekanavicius ett nytt kontrakt då?
- Jag vill inte spekulera, men det är i varje fall vårt mål. 

Publicerad 2019-09-05 kl 15:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå