Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
49v

AFC:s miss - har inte betalat ut pension till spelare: "Jätterörigt"

Foto: Bildbyrån

AFC Eskilstuna har missat att betala ut tjänstepension till sina spelare.
Nu har fackförbundet Unionen och Spelarföreningen kopplats in.
- Det har blivit jätterörigt, säger AFC:s ekonomiansvarige José Franco till Fotbollskanalen.

Flera gånger om har AFC Eskilstuna varit sena med sina skatteinbetalningar och i dagarna kunde Fotbollskanalen berätta att klubben har en skuld på totalt drygt 1,45 miljoner kronor (både aktiebolaget och föreningen). 590 000 kronor av den skulden har redan hamnat hos Kronofogden och den resterande summan riskerar att snart hamna där också.

- Det är inga problem att betala det. Om inte vi får intäkter nu som ska komma in så kommer Alex (Ryssholm, ordförande) att lägga in det som aktietillskott. Så det är inga problem, har AFC:s klubbchef och ekonomiansvarig, José Franco, sagt till Fotbollskanalen om skulden.

Men AFC Eskilstuna har fler ekonomiska problem än så. Klubben har nämligen missat att betala ut tjänstepension till sina spelare. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen finns det spelare som inte fått någon pension utbetald alls i år. Klubben säger sig inte ha exakt koll på omfattningen av situationen men José Franco, som alltså är ekonomiansvarig i AFC, bekräftar att man släpar efter med utbetalningar.

- Allt kommer regleras i november. Jag har blivit kontaktad av några spelare som har fått brev om det här. Enligt papper som vi fått har vi rätt till att rätta till det här inom tre månader, säger Franco till Fotbollskanalen.

Franco menar att anledningen till att situationen kunnat uppstå är att klubben är ung.

- Det här handlar om oerfarenhet. Det har blivit fel i administrationen. Det kommer att rättas till, självklart. Det är mycket nytt för oss också, då blir det att man gör några små misstag här och där.

Hur mycket pengar rör det sig om, vet du det?
- Det kan inte röra sig om mycket. Vi har fått papper från Folksam och det gäller några spelare. Jag vet inte varför det har blivit så här.

Efter att ha tittat närmare på ärendet återkommer Franco till Fotbollskanalen. Han säger då:

- Det är ett administrativt fel som ligger bakom det här. Kommunikationen med Folksam har inte varit bra. Jag har betalat in det jag trodde att jag skulle betala. Vi har även betalat ut pengar som vi inte ska betala, till spelare i andra klubbar (tidigare AFC-spelare). Sedan har jag ringt och då har det tagits bort. Så det har varit väldigt rörigt. Vi ska reda ut de exakta summorna nu.

Under hur lång tid har det varit strul med betalningarna?
- Det är från januari. 
Det har blivit jätterörigt.

- Jag vet inte exakt hur många spelare det rör eller hur mycket pengar det handlar om, innan vi har rett ut det här ordentligt, säger José Franco.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är både Spelarföreningen (intresseorganisation för svenska fotbollsspelare) och Unionen (fackförbund) inkopplat i ärendet.

- Jag vill inte kommentera det, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.

Unionen bekräftar dock att de arbetar med frågan. I ett mejl till Fotbollskanalen skriver pressekreteraren Josefin Sasse:

"Folksam som administrerar avtalets försäkringar och pension har meddelat oss att klubben inte betalat. Därför har vi nu skickat en förhandlingsframställan till klubben där vi anmodat dem att snarast betala in i enlighet med det avtalet förpliktar dem att göra".

När Fotbollskanalen ställer ytterligare frågor till Unionen om ärendet och omfattningen av det svarar fackförbundet:

"Jag har nu pratat med avtalsansvarig ombudsman och det besked jag har fått är att vi nu ska ha ett möte med ledningen för att reda ut vad som har hänt. Innan dess är det svårt för oss att uttala oss mer om detta".

Enligt AFC Eskilstuna är ett möte med Unionen redan inplanerat.

 Vi ska sätta oss ner i ett möte med Unionen den 22 november, säger ekonomiansvarige José Franco.

Unionen bekräftar uppgifterna men flaggar dock i ett mejl för att mötet kan komma att flyttas "beroende på vad man kommer fram till innan dess".

I förra veckan höll Spelarföreningen i ett möte med AFC Eskilstunas spelartrupp, berättar en källa för Fotbollskanalen. Det bekräftas av mittbacken Alexander Michel.

- Vi hade ett möte, hela laget pratade med Spelarföreningen. De informerade om pensionen och sa att vissa klubbar slarvade med det. Det var mer generellt, säger Michel.

Publicerad 2017-11-10 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons