POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
JUPILER PRO LEAGUE
2v

Agenten förtydligar kring uttalandena om Odilon-övergången: "Uttalar mig om 'pre-contracts'"

Foto: Bildbyrån/TV4.

Agenten Patrick Mörk sa att Hammarby "sajnat" Odilon före han fyllt 18 år.
Nu förtydligar Mörk vad han menade.
- Jag uttalar mig generellt om att du kan skriva pre-contracts, säger han till Fotbollskanalen.

I SVT-dokumentären ”Det vackra spelet”, som handlar Odilon Kossounous resa från ivorianska ASEC Mimosas till Hammarby och sedan vidare till Club Brügge, uttalar sig agenten Patrick Mörck om att Hammarby ska ha "värvat" mittbacken när han var under 18 år.

- Det fina med Asec är att man kan köpa spelare under 17-18 år. Och de är inte så dyra, för de tillhör fortfarande akademin, säger Mörk i dokumentären.

Han fortsätter:

- Hammarby värvade honom (Odilon) från U17-laget, alltså var han inte så dyr.

Att skriva kontrakt med en spelare som är under 18 år från icke EU-land är inte tillåtet enligt Fifas regelverk. Men det var inte vad Mörk menade. Agenten berättar att hans uttalande avsåg att skriva så kallade"pre-contracts", som kan vara bindade eller med intention, med spelare. 

- Man ska klargöra att det inte är otillåtet att skriva ”pre-contract” med spelare. Det jag uttalar mig om i filmen är rent generellt. Det är tillåtet att skriva ”pre-contract”, det görs ofta. Men jag vill inte uttala om det här fallet, det får Hammarby stå för. Men de har inte brutit mot några regler, det är jag säker på, säger han till Fotbollskanalen.

Med tanke på ditt uttalande i dokumentären kan man få uppfattningen av att Hammarby har skrivit spelarkontrakt, inte ett ”pre-contract”, med honom. Det är inte det du menar?
- Jag uttalar mig generellt där (i filmen) att du kan skriva pre-contracts som börjar gälla när spelare blir 18 år. Det är inte otillåtet, det görs hela tiden. Däremot så uttalar jag mig inte specifikt i Hammarbys fall, men jag är säker på att de inte har gjort något fel.

För att förtydliga, vad är det du menar i dokumentären? Är det ett pre-contract?
- Jag uttalar mig generellt, inte om Hammarbys fall.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson berättade för SVT att han reagerade på Mörks citat. Jansson var dock tydlig med att Bajen inte skrivit ett spelarkontrakt innan Odilon fyllt 18 år.

- Vi skriver kontrakt med akademierna som är ett intentionsavtal (avsiktsförklaring).  I det här fallet med Asec och senare i dokumentären ser man att han (Odilon) skriver ett spelarkontrakt då han fyllt 18 år, säger Bajen-sportchefen Jesper Jansson till SVT.

Hammarby gick senare under söndagen ut med ett pressmeddelande med anledning av dokumentären. Där skriver sportchefen Jesper Jansson bland annat följande:

"När det kommer till de avtal och överenskommelser som gjorts har Hammarby på alla sätt följt de regelverk som finns från FIFA och SvFF. Vi har alltså haft ett avtal med den aktuella klubben och vi har haft en överenskommelse med spelaren och hans föräldrar, där intentionen är att om alla parter är överens när spelaren fyllt 18 år så görs det en transfer mellan klubbarna och spelaren skriver på ett avtal med oss. I detta fall har samtliga parter, det vill säga de båda klubbarna och spelaren själv fullföljt dessa intentioner, och i januari 2019 skrev Odilon på sitt spelaravtal för Hammarby efter att han fyllt 18 år, något som också framgår av dokumentären".

Mikael Hjelmberg, scout i Hammarby, försäkrar att klubben följde alla regelverk i Odilon-affären.

- Jag lämnar över den frågan till Jesper Jansson. Men jag kan säga såhär: vi har inte skrivit ett avtal med Odilon, eller någon annan spelare, som vi inte får skriva. Där har vi ingenting att vara oroliga för över huvud taget, säger Hjelmberg till Fotbollskanalen.

Publicerad 2020-03-22 kl 15:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto