Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Privat.

Agentens förslag: Samma regelverk över hela världen

21v

Samma regler för agenter över hela världen.
Det skulle Michael Kallbäck gärna se.
- Hade varit enklare för alla, säger agenten till Fotbollskanalen.

Brages tidigare sportchef Michael Kallbäck har varit agent i en rad år och är nu en av de etablerade aktörerna på den svenska marknaden. På klientlistan finns herrspelare som Amor Layouni, Mohammed Saeid och Victor Edvardsen samt damspelare som Hanna Glas, Nadia Nadim och Sofia Jakobsson. 2019 omsatte Kallbäcks bolag NL Management AB drygt 2,6 miljoner kronor.

ANNONS

Han upplever att agentmarknaden förändrats genom åren.

- Konkurrensen har ökat väldigt mycket. Jag känner att den är bredare men inte påtagligare. Det finns väldigt många agenter och det ploppar upp agenter som man aldrig hört talas om. Jag var väl själv en sådan agent, som folk inte hört talas om, i början. Samtidigt vet jag inte hur många som verkligen är aktiva på det sättet att de har det här som sin huvudsakliga heltidssyssla. Det är ju inget vanligt sju till fem-jobb. Vi jobbar ju dygnet runt, säger Kallbäck.

De senaste tre-fyra åren har Kallbäck uteslutande jobbat som fotbollsagent.

- Första åren jobbade jag med andra grejer vid sidan av, i branscher som inte hade med fotboll att göra. Det funkade inte att bara leva på fotboll då. Men det var en trygghet för mig som agent och mina klienter, att jag kunde ha de andra jobben vid sidan. Då behövde jag inte jaga snabba pengar.

ANNONS

Enligt Kallbäck är spelarna påpassade av agenter på många olika sätt.

- Man märker att det finns många Instagram-agenter. Det är folk som kontaktar spelare och skriver: ”Jag har en klubb där” eller ”jag har ett erbjudande där”. Jag försöker få spelarna att förstå att det nog inte är så relevant som det låter. Det är mycket sådana grejer, och kommer väl också i och med sociala mediers framfart. Jag märker att många av de som hör av sig till spelare på det sättet kanske inte är de som är etablerade.

En del spelare vill vara "fria" och inte knutna till en agent inför ett eventuellt klubbyte, berättar Kallbäck. Då vill de att flera olika agenter presenterar förslag på en ny klubb för att de sedan ska kunna välja det mest tilltalande. Han tror att det faktum att det finns agenter som lovar spelare saker som inte blir av är en anledning till den situationen.

ANNONS

- Det är många yngre spelare som säger: ”Jag signar med dig som agent om du kommer med något, ta fram ett förslag”. Jag brukar säga: ”Jag kan vara mycket för dig, men ingen arbetsförmedling”. Jag brukar förklara hur jag jobbar, vad man som spelare kan förvänta sig av mig och att om det känns tillräckligt attraktivt så ska vi köra. 

Kallbäck tror att marknaden hade mått bra av en förändring som innebär att samma regler gäller för alla agenter, världen över.

- Jag tycker att förbundet (SvFF) försöker göra bra grejer. Jag tror att det är väldigt svårt att vara i deras situation. Vad gäller regler har Fifa släppt det arbetet till varje enskilt förbund, med vissa riktlinjer. Jag hade helst sett att det var samma regelverk och registreringsprocess i alla länder. Det absolut bästa vore om det fanns någon övergripande licens. Det hade varit enklare för alla om det fanns ett enda regelverk att förhålla sig till.

ANNONS

Länge har Kallbäck jobbat med både dam- och herrspelare. På damsidan finns det nu större möjligheter att tjäna pengar som agent än tidigare, men främst internationellt. Nyligen blev agenten Megan Brakes en del av agenturen. Hon ska spetsa satsningen på damsidan.

- Jag jobbar med rätt många spelare som har en årsinkomst som säkert är betydligt mer än dubbelt så stor som vad den skulle ha varit när jag började som agent. Det är en positiv utveckling, säger Kallbäck.

Han berättar att han vill att de eventuella pengar som han skulle kunna få i arvode för en affär hemma i Sverige på damsidan går till spelarna själva.

- Jag tar i regel inte betalt för affärer inom Sverige på damsidan. Jag började representera damspelare av anledningen att jag ville göra något för damspelare och damfotbollen i stort. Så det är egentligen bara transfers i utlandet som jag tar betalt för. Jag har tagit arvode någon gång i Sverige, men då har det handlat om någon specifik övergång, exempelvis att en utländsk spelare kommit till Sverige. 

ANNONS

- Som agent tjänar du mindre pengar på en affär med en svensk klubb på damsidan än vad du gör på en superettan-transfer. Så jag känner att om de pengarna kan tillfalla spelaren istället och ge den spelaren möjligheten till en bättre utveckling så är det bra. Det känns rätt väg att gå för mig.

Är det fler agenturer som går över till att jobba även på damsidan, som ser att det går att tjäna pengar där?
- Det blir fler aktörer hela tiden. Säkert av den anledningen. Vissa är seriösa, vissa inte. Vissa kommer in på marknaden i tron om att de kan göra snabba pengar.

Publicerad 2020-12-17 kl 15:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto