Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Agenternas oro - bara två svenskar blev proffs: "Marknaden är tuffare nu"

Sveriges transfermarknad verkar ha stagnerat.
I somras såldes bara två spelare, som inte var i sitt Bosman-år, till utlandet.
- För sex år sedan såldes Marcus Berg till Groningen för 3,2 miljoner euro, i dag har en klubb som Groningen råd med max kanske 320 000 euro för en allsvensk stjärna, säger agenten Patrick Mörk.

Under sommarens transferfönster såldes bara två allsvenska spelare som inte var i sitt Bosman-år till utländska klubbar, båda anfallare. David Moberg Karlsson gick till Sunderland och Tokelo Rantie till Bournemouth – nu berättar agenterna Patrick Mörk och Anders Karlsson om en tuff marknad för svenska klubbar och spelare.

- Det är helt klart tuffare. Tidigare gick många allsvenska stjärnor till Holland och då fick svenska klubbar väldigt bra betalt. Marcus Berg gick från IFK Göteborg till Groningen för 3,2 miljoner euro. I dag hade Groningen haft råd att köpa en allsvensk spelare för 320 000 euro. Det säger rätt mycket om hur marknaden har förändrats, säger Patrick Mörk, Global Soccer Management, till fotbollskanalen.se.

ANNONS

- Holland var en räddningsplanka då, men nu är det svårare för svenska klubbar att sälja spela under kontrakt. Vår agentur gjorde sex internationella övergångar i somras. Det är vi nöjda med, men alla var spelare i Bosman-år eller lån. Det var bara två spelare, båda anfallare, som gick som inte var Bosman. Ingen mittfältare, försvarare eller målvakt. Tittar man på trenden, och så har det varit i några år, så är det vanligare att spelare går som Bosman.

Anders Karlsson, Northern Sky vars företag sålde David Moberg Karlsson, tror att det är en tillfällighet att det var just två anfallare som såldes från allsvenskan i somras. Men han håller med kollega Patrick Mörk om att marknaden har blivit mycket tuffare.

- Klimatet i Europa är tufft, det är svårt. Sedan finns det allt svenska spelare som har nivåer att göra något bra ute i Europa. Man märker på klubbarna att de vill ha Bosmanspelare... så här enkelt är det, och det är ju inte så konstigt: alla klubbar vill komma åt Bosmanspelare och alla vill sälja. Det är tufft i Europa, pengarna är begränsade och det hänger väl ihop med samhället totalt sätt. Många europeiska ligor har tuffare att få till den här typen av affärer. England är dock starkare och även flera öststatländer. Fotbollsvärlden blir större och större och för spelarna handlar det om att få arbete och få så bra kontrakt under deras korta karriär. Det kommer fler och fler ligor som blir större.

ANNONS

Patrick Mörk märker också att klubbar frågar vilka spelare som har utgående kontrakt – och han är, precis som Anders Karlsson, inne på en "ny marknad".

- Det är inte så vanligt att de stora ligorna går för spelare här, men relevanta ligor som Holland, Belgien och Schweiz förutsätter jag nästan att de frågar när spelarna har utgående kontrakt. Man hoppas på två saker, att kullarna 94, 96 och 96 som är väldigt spännande blir riktigt bra så att de kanske kan gå till stora ligor och då kan klubbarna få bra betalt. Det andra hoppet är den "nya marknaden" som mer och mer kan vara aktuell, vi har redan sett några gå till Kazakstan och länder i Östeuropa. Sedan har svenskar blivit populära i Ryssland och du har Turkiet dit det har varit många övergångar. Man måste skapa marknader, både Östeuropa och Kina kan bli mer och mer marknad dit man kan sälja spelare, man kan inte förlita sig till Holland och Belgien.

Publicerad 2013-09-17 kl 06:14

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto