Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Agentlicenserna kan avskaffas: Ansvaret ska ligga på klubbarna

Systemet med licensierade agenter kan komma att försvinna.
- Ansvaret ska i så fall hamna på klubbarna, säger Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till fotbollskanalen.se.

Oliver Cabrera blir av med den agentlicens som internationella fotbollsförbundet, Fifa, utfärdat. Men inom en inte allt för avlägsen framtid kan det vara ointressant vem som har en agentlicens eller inte.

Fifa funderar på att avskaffa systemet med agentlicenser. En av orsakerna är att systemet är svårt att överblicka och att mängder av övergångsaffärer görs upp utan licensierade affärer.
- Fifa tycker dessutom att det tar enorma resurser i anspråk att följa upp enskilda fall. Och det kan man väl hålla med om, titta bara på hur länge disciplinnämnden utredde fallet med anmälningarna mot Oliver Cabrera. Istället tänker sig Fifa en situation där pressen ska ligga på klubbarna, säger Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell.

Det ska alltså vara upp till klubbarna att se till att allt har gått rätt till?
- Ja något sådant. Och att man anpassar regelverket för klubbarnas nya plikter i så fall.
Så att de till exempel måste ha koll på att ingen sitter på två stolar?
- Ja, exempelvis, och att det slås fast vad den maximala ersättningen till agenter får vara. Sedan är det ju så att oavsett regelverk så kommer det alltid att finnas personer som försöker ta genvägar och kanske bryta mot reglerna. Sedan tycker vi på Förbundet att agentsystemet har fungerat rätt bra i Sverige, med vissa undantag då.

Enligt Lagrell är det emellertid en bit kvar innan systemet med licenser försvinner.
- Det har inte passerat exekutivkommittén, och sedan måste det passera kongressen – så det är lite kvar om det ska bli av.

Publicerad 2010-11-28 kl 15:10
Annons
Annons
Annons