Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK, Blåvitt, Elfsborg och Kalmar styr nästa transferfönster

Svensk fotboll flyttar sitt ena transferfönster. Från och med nästa sommar bestämmer fyra toppklubbar under vilken period det blir godkänt att värva spelare.

- Vi är överens med föreningarna, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF till fotbollskanalen.se.

Under flera år har de svenska lagen klagat över att mittsäsongsfönstret varit för kort. Medan länder som Holland, Tyskland, England och Danmark kunnat köpa från Sverige har det motsatta varit förbjudet. Det innebär att duktiga spelare sålts, men inte kunnat ersättas.

Grundproblematiken är att allsvenskan spelas enligt upplägget vår-höst, medan resterande Fotbollseuropa gör tvärtom. Tommy Theorin förklarar:

- Fifas och Uefas regler är glasklara. Mellan säsongerna får man ha fönstret öppet i tolv veckor, som vi har på vintern och de andra har på sommaren. Mitt under sitt spelår får man bara ha ett kort fönster på fyra veckor. Vi har sökt dispens, men det går förbunden inte med på.

För att bli mer konkurrenskraftiga har SEF nått en kompromiss med de svenska elitlagen. De fyra bästa lagen i Allsvenskan från föregående säsong, ska avgöra när transferfönstret öppnas.

I år slutade AIK, IFK Göteborg, Kalmar och Elfsborg som topp fyra. Därför blir det upp till dem att välja nästa års datum. Anledningen är att ge dem så goda chanser som möjligt att hävda sig i Europacuperna.

- Vi kan som sagt inte ha öppet tolv veckor under sommaren, eftersom vi har säsong då. Men på det här viset når vi en bra mellanväg. Säg att exempelvis AIK måste lämna in sin första Champions League-trupp den 5 augusti. Då kan de komma överens med de andra tre lagen om att anpassa transferfönstret efter det, säger Tommy Theorin.

Själv tycker han att beslutet är bra, men skulle vilja gå ännu längre för att komma ikapp världens större fotbollsländer.

- Jag förespråkar att vi helt enkelt övergår till att spela höst-vår. Då jämnas villkoren fullkomligt ut. Vi inom SEF anser oss ha alla allsvenska och superettan-föreningar med oss i det resonemanget, men fortfarande återstår mycket argumenterande för att övertyga resten av landet, säger Tommy Theorin.

Publicerad 2009-11-12 kl 21:40
Annons
Annons
Annons