POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

AIK-chefen fördömer attacken i Malmö: "Man dräneras på energi"

Malmö FF får i dag stöd från AIK. Solnaklubben som själva nyligen drabbades hårt av en publikskandal - visar i dag stor sympati och bestörtning.
- Jag var på plats och man dräneras på energi, säger sportchef Jens Andersson.

- Vad jag tänkte? Jag vet inte vad jag tänkte. Men jag kände väl direkt att det här kommer aldrig att kunna slutföras, säger AIK:s sportchef till FotbollDirekt.se.

Det har inte gått mer än en månad sedan en annan monumental publikskandal som slutade med att AIK-Syrianska bröts sedan assisterande domaren skadats av en inslängd smällare.
Straffet för AIK blev hårt. Förbundets dom löd på 150 000 kronor i böter och förlust med 0-3.

Och i går hände alltså det som inte fick hända - igen.
AIK:s sportchef fick den här gången som åskådare se snarlika skandalscener spelas upp - och han är lika upprörd som alla andra.

- Alltså, nu måste hela fotbolls-Sverige, alla, lyfta blicken. Det här är jävligt allvarligt och vi är alla ute på en farlig väg. Det kan inte få fortsätta så här, säger Jens Andersson.

- Det här är som ett moment 22, det finns en lag som inte har någon verkan. Vi måste få hjälp.

AIK:s sportchef syftar till och vill ha en mer omfattande huliganlag som finns i som exempelvis England där huliganer kan dömas i domstol till så kallad banning och som innebär att den skyldige inte får vistas inne på arenan och inom ett område av flera kilometer från arenan.
Därutöver med anmälningsplikt på en polisstation vid matchstart - allt för att inte kunna ställa till bråk vare sig före eller efteråt.

- Enskilda vettvillingar kan inte få fortsätta så här. Det är så oerhört svårt att komma åt sådana här människor för klubbarna själva, vi behöver hjälp av bättre lagar.

Hjälp av samhället och ännu mer omfattande lagar. Men kan ni klubbar göra ännu mer eller upplever du att smärtgränsen är nådd?

- Jag har svårt att se vad vi skulle kunna göra mer. Samhället måste ta ett större ansvar, vi behöver hjälp för att möta det här. Snart är ju bilden den att ingen vill ha med fotbollen att göra, och så får det inte sluta.

Men kan ni verkligen inte göra mer själva?
- Jo, säkert i någon mån kan vi göra ännu mer kring säkerheten men i dag går en stor del av dessa pengar till när vi bötfälls för vad enskilda individer ställer till med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar i dag för första gången huliganproblemen. Vad betyder det?

- Det är ju positivt; att det tas upp på högsta ort. Samtidigt är det otroligt att ska behöva ta sådan tid innan en reaktion kommer - men också att det ska behöva gå så långt som till att statsministern uttalar sig, säger Andersson och tillägger:

- Det beskriver väl kanske som mest allvaret i den farliga utveckling som är på gång.

Publicerad 2011-05-25 kl 21:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå