Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK inleder utredning om Bahoui-affären - ordföranden vill ha svar från Wesström: "Ska följas upp ordentligt"

Allsvenskan

AIK anlitade ett brevlådeföretag när de sålde Nabil Bahoui 2015, och kopplat till transfern har en faktura hittats i en knarkrazzia.
Nu inleder AIK en utredning om vad som hänt.
- Jag lovar en sak - det här ska följas upp ordentligt, säger ordföranden Robert Falck till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under söndagen rapporterade Dagens Nyheter att AIK anlitade ett brevlådeföretag när man sålde Nabil Bahoui till Al Ahli sommaren 2015, och att en faktura kopplad till transfern nu hittats i en razzia som polisen genomfört mot en knarkfabrik söder om Stockholm.

Fakturan är daterad till april 2018, trots att övergången genomfördes nästan tre år tidigare, och den skickades från ett bolag i Estlands huvudstad Tallinn, BlueBlueSky OÜ, som drivs av två svenskar med ”långt kriminellt förflutet”, enligt DN. Bolaget som fick fakturan är den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG. Och den rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis flytt från AIK till Al Ahli. Summan på fakturan? 80 000 euro, omkring 800 000 kronor.

ANNONS

Till Svenska Fotbollförbundet uppgav dock AIK, i samband med affären, att man representerades av det skotska bolaget SPM Sport Agency och en namngiven kvinna med bas på Malta när man sålde Bahoui. För DN har klubbdirektören Björn Wesström, som var sportchef när övergången genomfördes, dock bekräftat att Palm Eleven fick betalt för försäljningen eftersom bolaget "hade ett avtalet ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter".

SPM Sport Agency är, enligt DN, ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland. Det var ett kommanditbolag, som gör det möjligt att gömma undan vilka som är bolagets verkliga företrädare, då det inte behöver finnas en styrelse med fysiska personer eftersom andra bolag godkänns som representanter för företaget. Just det här bolaget, SPM Sport Agency LLP, grundades av två anonyma bolag i Belize i Centralamerika, och därmed är det omöjligt att veta vem som egentligen äger bolaget. 

ANNONS

Wesström har för DN hävdat att AIK inte har någon koppling till BlueBlyeSky OÜ.

"AIK Fotboll beklagar om det är så att en aktör som vi inte har någon relation till eller avtalat något med använt vårt namn för egen vinning eller för att misskreditera oss eller våra samarbetspartners", skrev Wesström till DN.

Men hittills har klubbdirektören inte velat svara på frågor från DN om vilka som står bakom SPM Sport Agency och varför AIK anlitade det företaget i samband med affären. Fotbollskanalen har sökt Wesström under måndagen och han har bett om att få återkomma.

AIK:s ordförande Robert Falck, som inte satt i styrelsen när Bahoui såldes till Al Ahli, vill att det är Wesström som svarar på frågor om uppgifterna.

- Björn Wesström får svara på alla frågor i det här läget, säger Falck till Fotbollskanalen.

ANNONS

Men med tanke på din roll som ordförande, vad gör du nu efter det som kommit fram?
- Om vi behöver ändra våra rutiner så gör vi det på förslag av Björn Wesström. Vi tittar över våra rutiner och eventuellt måste vi ändra dem.

Vad menar du med rutiner?
- Det är givetvis det som artikeln hänvisar till. Jag tar ansvar för det som har hänt under min tid.

Falck förklarar att det som framkommer i DN:s artikel är "helt nytt" för honom, men han ger också ett löfte om att klubben ska utreda vad som hänt.

- Jag lovar en sak – det här ska följas upp ordentligt.

Hur ska ni följa upp det?
- Givetvis via styrelsen och följa upp så att våra rutiner fungerar.

Falck berättar att han i nuläget inte kan säga mer om de rutinerna som han benämner, utan att han kan göra det först när en uppföljning på ärendet har gjorts. Däremot berättar han att styrelsen redan fört samtal efter DN:s publicering.

ANNONS

- Jag har haft kontakt med styrelseledamöter, vi har inte haft ett formellt möte, men jag har haft kontakt med ett antal styrelseledamöter runt omkring de uppgifter som kom i går kväll, det hade jag redan i går kväll. Alla i styrelsen är informerade och vi har haft kontakt med varandra.

Vad har ni i styrelsen sagt till varandra?
- Just det jag säger, att det här ska följas upp ordentligt och därefter ska det vidtas åtgärder i form att gå igenom våra rutiner.

Varför anlitade AIK ett brevlådeföretag från Skottland?
- Det får Björn Wesström svara på.

Varför vill du inte kommentera det?
- Jag kommenterar inte det eftersom jag inte var ansvarig då.

Har ni i styrelsen ställt frågan till Björn Wesström hur det kommer sig att AIK anlitade ett brevlådeföretag från Skottland?
- Björn Wesström får svara på det. Vi kommer från styrelsens sida att gå igenom det här noggrant.

ANNONS

Då har ni inte ställt några frågor till Björn än, varför man anlitade ett brevlådeföretag från Skottland?
- Jo, det har vi.

Vad svarade Björn?
- Som du förstår är det här helt nytt och han måste få tid på sig att svara på det.

Ni har inte fått något svar än då?
- Vi ska i lugn och ro följa upp det här. Det har gått fem år sedan det här hände och vi ska i lugn och ro följa upp det här och vidta de åtgärder som behövs för att detta inte ska återupprepas.

Finns det någon anledning att ifrågasätta Wesströms agerande?
- Du får samma svar hela tiden. Vi ska följa upp det här och vidta åtgärder utifrån den uppföljning som sker. Jag kan inte ge några andra svar. Jag var inte ansvarig under den här tiden, jag satt inte i styrelsen och nu följer vi upp det här – och därefter kommer vi vidta åtgärder om så behövs, för att detta inte ska återupprepas. Jag kan inte svara något annat än så och så hänvisar jag till Björn Wesström.

ANNONS

Ska AIK ha med den här typen av företag att göra?
- Det är samma svar återigen, nu följer vi upp det här, nu reder vi ut vad som har hänt och därefter ska vi vidta åtgärder.

Falck säger även att styrelsen i dagsläget har fullständigt förtroende för Björn Wesström.

Enligt Robert Falck har han fått ett löfte från Björn Wesström om att klubbdirektören ska vara tillgänglig för media under måndagen.

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2020-10-05 kl 12:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto