Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK kan flytta upp talanger i A-laget: "Samtal pågår"

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Någon eller några U19-spelare kan flyttas upp i AIK:s A-lag i vinter.
Det bekräftar sportchefen Björn Wesström.
- Vi har en bra bild av vilka som skulle vara lämpliga, säger han till Fotbollskanalen.

Under onsdagen meddelade AIK i ett pressmeddelande att mittbacken Agustin Gomez och mittfältarna Stefan Ishizaki och Simon Thern lämnar klubben efter säsongen. När det gäller målvakterna Oscar Linnér och Kyriakos Stamatopoulos, samt mittfältaren Johan Blomberg och anfallaren Chinedu Obasi (alla fyra sitter på ett utgående avtal) förhandlar dock parterna om en fortsättning.

- Det är samtal som pågår, vi får se var vi landar. Vi betalar det vi själva tycker att vi kan betala. Om spelaren har andra idéer om ekonomin, då är inte AIK ett alternativ. Så enkelt är det. Vi ska fortsatt hålla ordning på det vi lyckats dra in, det är planen, kommenterar sportchefen Björn Wesström.

Pratar ni med Stamatopoulos om en förlängning som spelare eller ledare?
- Både och. Vi tycker han är en värdefull person i klubben. Just nu är han målvakt och där är han också värdefull. Han vann ett derby med oss i våras, så uppenbarligen kan han fortfarande tävla på den nivån som vi befinner oss på. Det vore oklokt att inte utreda den möjligheten.

Nuvarande målvaktstränaren Thomas Thudin har kontrakt med AIK även över nästa säsong.

- Ja, det har han.

Det är alltså aktuellt att både Thudin och Stamatopoulos, som är 38 år, blir kvar i klubben.

- Just nu är det så samtalen ser ut. Det finns så klart alla tänkbara möjligheter, men så ser samtalet ut i dag.

Är Kenny tänkt som en av tre målvakter, eller vill ni ha två målvakter i truppen?
- Det får vi se, det har vi inte satt ner foten om än.

Om den 31-årige anfallsstjärnan Chinedu Obasi säger Wesström:

- Han är fullt skadefri nu. Vi får se vilken speltid han har de två sista omgångarna. Det kommer också så klart avgöra hur de samtalen går, det är jag övertygad om.

Gällande yttermittfältaren Ahmed Yasin, som är utlånad till BK Häcken där han gör succé men som AIK inte hittat någon roll till i sitt 3-5-2-system, säger Wesström att det finns konkret intresse från just Häcken.

- Så ser han sin framtid i Häcken ska vi ha ett samtal om det. Om någon av de parterna inte ser det, då kommer det inte bli något.

Ser du honom i AIK nästa år?
- Just nu är det ju det jag ser framför mig, för det är så avtalen ser ut.

I ett pressmeddelande under onsdagen förklarade Wesström att AIK siktar på att ha en trupp innehållandes runt 20 spelare nästa år. Just nu är 18 spelare kontrakterade över 2018. Räknas in där gör till exempel Ahmed Yasin, Noah Sonko Sundberg, Rickson Mansiamina och Christos Gravius vars låneavtal med andra klubbar löper ut i vinter, men inte Anton Salétros och Eero Markkanen som är utlånade fram till sommaren 2018.

Om truppstorleken resonerar Björn Wesström på följande vis:

- Dels behöver man ha ett antal spelare där alla känner att de har möjlighet att få spela. Med en för stor trupp hamnar vissa spelare i grupper i gruppen som inte känner sig delaktiga i det som händer. Sen ska vi också ha möjlighet att kunna inventera våra egna unga spelare. Har man för många spelare i truppen så finns inte den möjligheten. Så med någonstans runt 18 utespelare tycker vi att vi kan få både och, spetskvaliteter i truppen men också möjligheter att ha våra egna unga spelare i träning.

AIK har också kommit långt i sin inventering när det gäller ungdomsspelare till nästa säsong och det är aktuellt att klubben lyfter upp någon eller några spelare till A-truppen.

- Vi har en bra bild av vilka som skulle vara lämpliga. Vi har inventerat på ett djupt sätt och det är samtal som pågår. Vi ska se vilken väg som är bäst för spelarna för att de i slutändan ska stå som någon av de elva som startar i AIK.

Wesström vill inte gå in på vilka namn som är aktuella för att bli erbjudna A-lagskontrakt men en rad U19-spelare har suttit på bänken i allsvenskan den här säsongen. Målvakten Gustav Nyberg (född 1998) har varit med i matchtruppen en gång, mittfältaren Bilal Hussein (född 2000) två gånger, anfallaren Albin Linnér (född 1999) två gånger, mittfältaren Gabriel Aphrem (född 1999) sex gånger och yttern Nebiyou Perry (född 1999) åtta gånger. 

2017 valde AIK att nobba spel i U21-allsvenskan.

- Det har gjort att våra U19-spelare kunnat koncentrera sig på U19 och det har gjort att vi fått bra träningsveckor med A-laget. För U19-spelarna spelar det ingen roll om de möter Sundsvalls reserver för det gör inte de spelarna till elitspelare, med all respekt för Sundsvalls reserver. Men det är inte de matcherna som gör att de tar nästa steg och blir startspelare i AIK.

Något spel i U21-serien kommer det heller inte bli nästa år för de svartgula.

- Det här året har väldigt bra ur många perspektiv, så den idén kommer vi inte förändra.

När sportcheferna för klubbarna i allsvenskan och superettan träffades på senaste Svensk Elitfotboll-mötet diskuterade man just U21-serierna.

- Man pratar om annan uppdelning och så. U21 kan säkert vara en väg för många, men det är inte vägen för oss just nu. Sen ska vi inte stänga den dörren.

- Diskussionen leds centralt av Stefan Lundin (Sef:s sportchef) och utifrån klubbarnas input försöker de skapa något som är intressant och utvecklande för alla.

Trycker ni på för att ni gärna vill se ett annat alternativ, eller hur ser diskussionen ut?- Man avhandlar både högt och lågt. Det är konstruktiva och bra diskussioner. Sen ska det ner i vardagen och vi ska värdera vad som i slutändan är bäst på lång och kort sikt för de spelarna vi har i truppen. Med den formen som U21 har i dag gör vi bedömningen att vi har en plan som är bättre än det.

Publicerad 2017-10-26 kl 10:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons