Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/AIK Fotboll

AIK kan straffas av Finansinspektionen för Kristoffer Olsson-affären: ”Måste se över rutiner”

AIK utreds av Finansinspektion för försäljningen av Kristoffer Olsson.
Klubben kan komma att straffas för fallet och medger nu att den måste se över sina rutiner.
- Intresset för den här typen av övergångar är så stor att risken för informationsläckage är övervägande stor, säger Håkan Strandlund, t.f. vd och ekonomichef i AIK, till Fotbollskanalen.

AIK meddelar på sin hemsida att klubben varit under utredning av Börsen (Nordic Growth Market NGM AB) och Finansinspektionen för en spelarförsäljning som gjordes i början av 2019. Klubben skriver i ett pressmeddelande att Börsen har, efter att ha utrett ärendet, valt att lägga ner det utan att dela ut något straff till AIK även om Börsen riktade kritik mot AIK.

Däremot har Finansinspektionen en pågående utredning om fallet där det, enligt AIK:s pressmeddelande, ”inte kan uteslutas att AIK kan åläggas att betala en administrativ sanktionsavgift till Finansinspektionen”.

AIK:s ordförande Robert Falck berättar att ärendet handlar om Kristoffer Olssons övergång till ryska Krasnodar, som enligt medieuppgifter hamnade på 50 miljoner kronor.

ANNONS

- Jag kan säga att det handlar om Kristoffer Olssons övergång. Enligt Börsen och Finansinspektionen gick vi ut för sent med informationen att han var på väg till Krasnodar. Så mycket vet jag. Om det sen var det eller inte, det är det som vi tvistar om. Vi anser att vi gick ut med det så fort vi kunde göra det. Vi är inte ett vanligt aktiebolag, vi kan inte gå ut med saker som ett vanligt aktiebolag innan det faktiskt är påskrivet, säger Falck till Fotbollskanalen.

Finns ett annat förhållningssätt för er som fotbollsklubb än andra börsnoterade företag?
- Ja, och det är det vi tycker att de inte har tagit hänsyn till det.

AIK har som börsnoterat företag en skyldighet att gå ut med viss informationen till marknaden, där spelarförsäljningar en sak som klubben måste berätta om. Finansinspektionerna menar att AIK inte har gått ut med informationen om försäljningen av spelaren tillräckligt snabbt samt att pressmeddelandet där övergången presenterades saknade viss information. Dessutom ska regelverket gällande vilka personer som hade informationen om övergången inte heller följts.

ANNONS

- Det är deras uppfattning. Det är deras bedömning, helt klart. Det finns ett väldigt styrt regelverk för informationshantering för ett börsnoterat företag som det här är kopplat till, säger AIK:s ekonomichef och tf vd Håkan Strandlund till Fotbollskanalen.

Hur ser AIK på utredningen?
- Vi kommer att bemöta detta med hjälp utav jurister.

Anser ni att ni har följt reglerna?
- I det här fallet är det Finansinspektionen som gör bedömningen, men vi kommer att bemöta den skrivelsen.

Strandlund menar att han i nuläget inte kan kommentera vad straffet kan komma att bli, men upprepar att AIK kommer att möta finansinspektioners skrivningar. Samtidigt medger han att AIK måste se över rutinerna för informationshantering vid större övergångar.

Varför det?
- Vi har haft rutiner på plats men intresset för den här typen av övergångar är så stor från allmänheten och media som gör att risken för informationsläckage är övervägande stor.

ANNONS

Finns det möjlighet att den informationen läcker ut?
- Det finns ett väldigt stort intresse från media för den här typen av affärer och det ökar risken för informationsläckage.

Vad kan ni göra för att undvika det eller föregå problemet?
- Det är en ytterligare väldigt strikt genomgång av våra rutiner och vem som har tillgång till  informationen.

Publicerad 2020-02-03 kl 22:45
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto