Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK-legenden: "Dagens AIK kan gå till Champions League"

AIK anno 2009 är fullt jämförbart med Champions League-upplagan från 1999. Det säger en av AIK:s största profiler genom tiderna.

Segern mot IFK Göteborg på söndagskvällen gör att AIK kan blicka fram mot kval till Champions League nästa år. En som var med när det begav sig senast var Krister Nordin och han bedömer AIK:s chanser som goda att kunna hävda sig där.
- Ja, det tror jag faktiskt med tanke på att de spelar en sån effektiv fotboll, säger Nordin till FotbollDirekt.se.

Han själv ingick i den framgångsrika upplagan från 1999, som tog sig in i huvudturneringen och ställdes mot Fiorentina, Arsenal och Barcelona och ser många likheter mellan det lag han var med och i dagens lag.
- Precis som nu hade vi ett enormt bra försvarsspel med en bra backlinje och en riktigt bra målvakt. Örlund har varit riktigt bra den här säsongen och minst lika bra som Asper var "på min tid".

Och i Oritz ser du dig själv eller? - (skratt). Nej inte riktigt men han är en dammsugare på mitten som varit riktigt bra i år och har också varit en viktig kugge i framgången.

Laget kommer förstås att förändras tills det blir dags för kval till Champions League nästa sommar men om man tar dagens lag och sätter in det i ett kval till Champions League tror Nordin att det kan leda hela vägen till huvudturneringen och främsta orsaken är den lagmoral som finns.
- Inte minst såg man på gårdagens match att det såg lite krampaktigt ut i första men att de kom ut som ett annat lag till den andra. Och jag tror segern kan bli mycket värdefull att ha med sig när det blir kval till Champions League - att dem har visat att det går att besegra även den svåraste motståndaren på bortaplan.

Svenska lagen har dock de senaste åren haft enormt svårt att ta sig in i huvudturneringen. Nu senast föll Kalmar mot ungerska Debrecen som just tog sig in i huvudturneringen.
Vad är det som talar för att AIK klarar sig bättre? - Som jag känner det är laget som helhet bättre. Det finns en bättre orgnaisation och lagmoral. Och samtidigt tror jag AIK kan klara av att fokusera på två viktiga serier samtidigt. Det brukar generellt annars vara svårt för svenska lag att ena dagen spela en viktig kvalmatch för att dag spela en bortamatch mot ett "tråklag". Men AIK har visat att de kan gå in till varje match med samma inställning.

Nordin jobbar själv med marknadsföring och berättar att klubben inte ska slå sig för bröstet och vänta på att sponsorerna kommer till dem bara för att de är mästare och ska spela kval till Champions League.
- Nej. Nu måste det jobbas ännu hårdare, får nu blir också kraven hårdare kring allting. Man får inte luta sig tillbaka och tro att allting ska gå av sig självt.

Publicerad 2009-11-02 kl 16:07
Annons
Annons
Annons