Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK lutar åt Stockholmsarenan - slopar Råsunda

10å

AIK ser Stockholmsarenan som sitt bästa alternativ – men ska också ta in en offert från nya nationalstadion i Solna. Det framgår av ett färskt dokument på klubbens hemsida.

Efter två års utredningsarbete är AIK:s Arenagrupp klar med sin rekommendation till hur framtidsplanerna ser ut. Rapporten skulle egentligen presenteras inför föreningens årsmöte i mars, men finns redan nu att söka fram på AIK:s egen webbdomän.

ANNONS

I skrivelsen framgår flera saker. För det första tycks alternativet att stanna kvar på Råsunda vara helt uteslutet. Det finns redan en detaljplan för området som gör det svårt att bevara klubbens nuvarande hemvist i befintligt skick. Dessutom skriver Arenagruppen att man fram till september tänker utreda om det ens är ekonomiskt möjligt att göra ett eget bygge i någon kranskommun till Stockholm. Man uppmanar AIK att titta på frågan med hjälp av en extern resurs.

”Syftet med utredningen tillsammans med kommunen och övriga intressenter ska vara att komma fram till en bedömning om projektet är praktiskt genomförbart och ger tillräcklig ekonomisk utdelning i förhållande till riskerna”, skriver Arenagruppen.

Vad som utgör huvudspåren framgår dock tydligt av rapporten från Arenagruppen. Det mesta pekar på att AIK väljer Swedbank Arena eller Stockholmsarenan som hemmaplan framöver. Och för närvarande har bygget vid Globen ett försprång. De finansiella förutsättningarna ärt helt enkelt mer fördelaktiga.

ANNONS

”Stockholmsarenan erbjuder idag bättre ekonomiska villkor och bättre kontroll över de egna arrangemangen för AIK än Swedbank arena. Samtidigt är skillnaderna ej av tillräckligt avgörande karaktär för att arenagruppen med detta preliminära underlag och dessa skattningar skulle kunna avge en definitiv rekommendation”, skriver Arenagruppen.

Den slutgiltiga lösningen blir att ta in två offerter, en från Swedbank och en från Stockholmsarenan, för att sedan ställa dessa mot varandra. Det alternativ som blir mest gynnsamt över en tre- plus femårsperiod (till att börja med från 2013 till 2016) kommer också att väljas. Sex personer som utses av AIK:s styrelse föreslås få mandat att jämföra offerterna med varandra.

”Därför föreslår vi, vid en tidpunkt som styrelsen i AIK Fotboll AB närmare bestämmer, att AIK Fotboll AB initierar en formell upphandling i syfte att inhämta bindande anbud från Stockholmsarenan och Swedbank arena”, skriver Arenagruppen.”

ANNONS

Fotbollskanalen.se har sökt AIK:s vd Annela Yderberg och föreningsordförande Göran Lööv plus Arenagruppens Claes Hansen för en kommentar.

Publicerad 2011-02-24 kl 14:19
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto