Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
51v

AIK-medarbetaren trakasserad – är polisanmält: ”Obehagliga saker”

Foto: TV4.

Sofia B Karlsson lämnade AIK efter dödshot.
Nu har hennes efterträdare trakasserats och AIK har gjort en polisanmälan.
- Det har varit lite saker som varit obehagliga, helt klart, säger Max Bergander till Fotbollskanalen

Max Bergander jobbar till vardags som värdegrundansvarig inom AIK Fotboll. I arbetet ingår bland annat att han håller utbildningar för barn och ungdomar i klubben och att han diskuterar vad som kan vara förlegade normer och strukturer inom klubbens olika skikt. Som mall utgår man från ”AIK-stilen”, ett dokument som används som vägledande för hur AIK vill hur klubben ska vara.

Men det har inte uppskattas av alla.

Fotbollskanalen har tidigare berättat om att polisen utreder flera fall av ”otillåten påverkan” (olika former av hot och trakasserier) mot anställda inom klubben. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är Max Bergander en av de personer som åsyftats, vilket han bekräftar stämmer när vi tar kontakt.

- Det kan vara en av de sämst bevarade hemligheterna att en av personernas som utsatts är jag. Det har skett i öppna forum så det känns nästan som om alla nästan redan vet det ändå, säger han till Fotbollskanalen.

Bergander är sparsam med detaljer kring hur kontakten sett ut, just på grund av polisutredningen. Men han vill lyfta frågan, inte minst med tanke på att den avgående vd:n Mikael Ahlerup tidigare i veckan fick ovälkommen påhälsning under en avslutningsmiddag.

- Tystnadskulturen är farlig. Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om saker. Så här ska det inte behöva vara för någon, säger han.

Han förklarar att avsändarnas andemening med trakasserierna har varit densamma: att påverka honom i hans arbete.

- Jag har mottagit olika typer av trakasserier. Det har pågått ett tag, så kan man väl säga. Man vill markera närvaro och störa mig i mitt arbete.

- Rädsla är fel ord men det är klart att det varit saker som varit obehagliga.

Hur reagerade du?
- Självklart är det en olustig känsla. Det vore ju bara löjligt att säga något annat.

Hur har det varit att arbeta för AIK samtidigt som du fått ta del av det här?
- Det är klart att det är en tuff arbetssituation. Det är klart att det är det. Man försöker skapa miljöer där människor tillåts vara som de är, oavsett vilka de är. Det är inte särskilt kontroversiellt på något sätt. När det då sker det som polisen kallar otillåten påverkan så tar det ju energi och kraft. Så är det. 

Hans företrädare på posten, Sofia B Karlsson, valde att sluta efter att hon fått motta olika former av dödshot. Det i kombination med händelsen kring Ahlerup och det faktum att polisen varit tydligt med att liknande typer av trakasserier är mer vanligt förekommande i AIK än hos andra klubbar fick honom agera. Han menar att det i slutändan är förödande för klubben som helhet.

- Jag är inne och bryter isär normer och strukturer som legat länge i samhället i stort och inte bara i AIK. Och när man kommer med nya tankar kan det ju irritera vissa som inte delar ens åsikter.

- Det blir en svår arbetsmiljö när det är så att människor blir ansatta eller på något sätt möts av en kontakt och markerad närvaro som är störande och ibland obehaglig. Det stör människor i deras arbete och det är i sin tur inte någonting som är bra för klubben.

Bergander säger sig dock inte ha funderat på att sluta.

- Nej, jag har aldrig gått i tankarna att jag ska sluta. Jag brinner för de här frågorna och för människors lika värde. Att vi ska ha en förening där alla är välkomna. Att jag brinner så mycket för det syftet är något jag lutar mig mot. Det här arbetet jag gör tillsammans med klubben är så otroligt viktigt men också fundamentalt rent sportsligt, säger han.

- Lyckas vi skapa trygga miljöer där människor tillåts vara som de är, där de kan känna sig trygga och sedda, då kommer vi prestera bättre på fotbollsplanen också, samtidigt som vi bidrar till att bygga ett bättre samhälle. De här frågorna ligger så nära hjärtat både för mig och för föreningen.

Vad har du fått för reaktion i klubben, av dina chefer?
- Jag har fått uppbackning. Vad som gjorts stannar dock mellan oss. Men klubben gjorde ju polisanmälan vilket visar att de tar detta på allvar.

Fredrik Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten. Han bekräftar att man utreder ärendet.

- Vi har en utredning på det här, det kan jag bekräfta. Det här är ett prioriterat ärende. När det gäller otillåten påverkan, speciellt av det här slaget så är det något som prioriteras som nummer ett hos oss. Vi håller med utredningen och därför kan vi inte lämna några detaljer mer än att vi vet vilka som ligger bakom, vi har misstänkta, säger han och fortsätter:

- Polisen ser mycket allvarligt på den här formen av otillåten påverkan då den både drabbar anställda, förtroendevalda och deras anhöriga och även riktar sig mot föreningsdemokratin.

Publicerad 2017-12-16 kl 11:43
Annons
Annons
Annons