Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

AIK, MFF och Dif får pengalektion - av Åtvidaberg

10å

Storklubbarna Malmö, AIK och Djurgården går back 60 miljoner. Lilla bruksklubben Åtvidaberg åkte ur men redovisar likväl två miljoner i vinst.

- Det gäller att ha en benhård kostnadskoll, säger Åtvidabergs ordförande Jan Svensson till FotbollDirekt.se.

ANNONS

- Många allsvenska klubbar borde förstå att för många spelare är överbetalda. Det gäller att tänka mer med hjärnan än med hjärtat.

Åtvidaberg åkte ur. Det blev bara en säsong i allsvenskan. Men ett drygt uppvaknande i superettan väntar inte för den allsvenska klassikern. Storklubbar som Malmö FF, AIK och Djurgården redovisar alla svidande ekonomiska minusresultat.

MFF förlorade förra året 30 miljoner, Djurgården 20 och helt nyligen deklarerade AIK ett minus på cirka 10 miljoner. För att nämna några klubbar.

Omnämnd trio är emellertid inte ensamma - med få undantag så har året som gått svidit i skinnet för i stort sett alla allsvenska föreningar.

Men alltså inte för Åtvidaberg som trots degradering och noll spelarförsäljningar klarar av att visa upp en vinst på 2,3 miljoner kronor.

- Det är resultatet av att vi bevakat och bevakar kostnader oerhört noga och någon som jag som ordförande måste vara en jäkel på att säga nej, fortsätter Åtvidabergs ordförande.

ANNONS

- Viktigt är också att vi har haft spelarkontrakt som har reglerats efter vilken serie vi har spelat i. En nivå för allsvenskan och en annan för superettan.

Varför har storklubbarna sådana motgångar ekonomiskt tror du?
- Jag vet ju inte riktigt. Men generellt gäller det att hålla emot på lönesidan och inte låta det rusa. En ordförande med ytterst ansvar måste våga säga nej, annars är alla kranar uppe och då rinner pengarna mellan fingrarna.

Hur skulle du göra dig tror du i en storklubb - skulle du lyckas på samma vis som du har gjort med Åtvidaberg?
- Ja, det tror jag. Men det handlar ju inte bara om mig. Det gäller att omge sig med rätt människor, ha rätt rådgivare.

Och med framgången den gångna säsongen har lilla Åtvid nu nått ett positivt eget kapital på mellan 3,5-4 miljoner kronor.
Där har ni också den största anledningen till att man klarat sig i från att köpas sönder - trots ett spelarmaterial som i många avseenden borde vara intressant för allsvenska klubbar.

ANNONS

- Visst, har vi fått bud på våra spelare. Men i många fall har det varit rena skambud och med bra kontraktssituationer som vi har och med en ordnad ekonomi har vi haft haft råd att säga nej.

- Klart vi känner en stor stolthet över både det ekonomiska resultat vi har lyckats med och att vi har klarat av att behålla våra spelare. Vi är ändå en liten klubb.
FotbollDirekt.se

Publicerad 2011-02-25 kl 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto