Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

AIK och MFF ville skjuta på Sef-valet: "Splittringen gräver djupa sår mellan klubbarna"

5v

AIK och MFF ville skjuta på det omdiskuterade valet av ny Sef-ordförande.
På grund av splittringen som råder mellan Sveriges elitklubbar.
- Det här gräver djupa sår mellan oss, säger AIK:s ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen.

På fredag är det dags för Svensk Elitfotbolls årsmöte. Då ska en efterträdare till avhoppande ordföranden Lars-Christer Olsson, som suttit på posten sedan 2012, väljas. Det står mellan valberedningens förslag Ove Sjöblom och utmanaren Jens T Andersson.

ANNONS

Men alla medlemmar (klubbarna i allsvenskan och superettan) är inte nöjda med processen inför valet, vilket Fotbollskanalen rapporterat om vid flera olika tillfällen tidigare.

Nu kan Fotbollskanalen berätta att två av Sveriges största klubbar, AIK och Malmö FF, framfört ett förslag om att skjuta på val av styrelse fram till i sommar. På grund av den oenighet som just nu råder bland landets elitföreningar på herrsidan.

- Det stämmer, bekräftar AIK:s ordförande Robert Falck för Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Jag och Anders Pålsson (MFF:s ordförande) tyckte att det var en bra idé att skjuta på styrelsevalet till någon gång under EM-uppehållet i sommar, för att vi skulle kunna bli enade. Vi ville att valberedningen skulle plocka fram en kandidat åt oss som alla skulle kunna enas kring.

- Jag gillar inte alls splittringen runt de olika kandidaterna. Det här gräver djupa sår mellan oss. Jag gillar inte alls att vi inte kan komma överens.

ANNONS

Har det också att göra med att ni helst skulle vilja se en tredje kandidat, att ni inte är nöjda med de kandidater som finns nu?
- Det viktiga är att vi är enade om en kandidat, och det här har framför allt att göra med att vi inte är nöjda med hur valberedningen har jobbat.

Tidigare har Falck kritiserat valberedningen för det faktum att deras kandidat Ove Sjöblom presenterades i november förra året utan att förslaget förankrats hos klubbarna.

- Vi fick höra om det förslaget på förra medlemsmötet, bara rakt av. Jag känner inte Ove alls, men jag tror att han är bra. Däremot är jag kritisk till processen som lett fram till förslaget. Det hade ju varit bra om vi klubbar fått vara med och nominera, och tänka. Inte bara fått ett förslag presenterat för oss rakt upp och ner, sa Falck till Fotbollskanalen innan jul. 

ANNONS

Men det finns fler saker som AIK-basen är kritisk till. Han nämner exempelvis avgående ordföranden Lars-Christer Olssons val att öppet stötta Ove Sjöblom och summerar:

- Processen runt hur kandidaterna tagits fram har inte varit bra, helt enkelt.

Falck berättar att han framfört förslaget om att skjuta på styrelsevalet till ligaorganisationens generalsekreterare Mats Enquist, och att Anders Pålsson gjort samma sak i kontakt med Lars-Christer Olsson. Svaret från Sef-ledningen: ny styrelse ska fortsatt väljas på fredag. Och det är vad Falck nu utgår ifrån, när förslaget inte fick något gehör.

- Jag antar att det blir val då. 

Hur kommer AIK rösta?
- Jag vet inte än. Jag vet inte riktigt. Vi får se vad som händer.

Vad är din bild av läget inför valet?
- Det är väldigt oklart. Jag vet inte hur det här kommer gå. Den informationen jag har är att väldigt många inte vet hur de ska rösta.

ANNONS

Hur känner du kring att det har blivit som det blivit kring det här valet?
- Det här var det minsta vi behövde, mitt i en coronakris och diskussion om villkorstrappan. En intern strid om ordföranden var inte det vi behövde nu.

Den som tar över Sef blir även per automatik invald i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Dessutom är mandatet som Sef-bas på tre år, så den som väljs sitter fram till 2024.

Tidigare försökte en del klubbar få förre domaren Jonas Eriksson att ställa upp som kandidat. Han valde till slut att tacka nej och uppgifter till Fotbollskanalen gjorde då gällande att klubbarna accepterade att Sjöblom skulle bli vald.

Men det svängde i samband med ett medlemsmöte inom Sef i början av året. Då skulle Ove Sjöblom presentera sig och sin vision som ordförande. Flera av varandra oberoende källor har uppgett för Fotbollskanalen att en rad klubbar då blev tveksamma till Sjöblom och att några vände sig till Jens T Andersson för att få honom att ställa upp i valet. Gif Sundsvall var de som sedan nominerade Andersson inför årsmötet.

ANNONS

Fotbollskanalen har tidigare också kunnat berätta om hur valberedningen vill sänka ordförandens arvode. Man har mejlat ut ett förslag till de 32 medlemsklubbarna om det. När Lars-Christer Olsson utsågs till ordförande fick han igenom ett basbelopp (knappt 50 000 kronor) i månaden. Nu vill man sänka ersättningen till 12 500 i månaden (en fjärdedels basbelopp) och istället ersätta ordförande för förlorad inkomst.

Jens T Andersson står utan jobb, medan Ove Sjöblom är advokat. Förslaget om att sänka ordförandens arvode har därför tolkats som att valberedningen försökt få Andersson att dra sig ur valet.

- Det är konstigt att ändra på förutsättningar efter att kandidaterna tagits fram. Svårt att tolka det på annat sätt än att det är för att försvåra för Jens, har en källa till Fotbollskanalen sagt tidigare.

ANNONS

Missnöjet med valberedningens agerande har lett fram till att dess ordförande Leif Lindstrand med stor sannolikhet får lämna sin post till fördel för Örebro SK:s vd Simon Åström i samband med årsmötet på fredag.

Publicerad 2021-03-16 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto