POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6d

AIK om banderollerna: "Vi behöver ta rejält omtag"

Foto: Bildbyrån

AIK-supportrar hängde ut poliserna som sköt Eric Torell med fördömande budskap.
Banderollerna blev anmälda och nu uttalar sig AIK genom ett pressmeddelande.
"Vi känner som klubb att vi under de kommande månaderna behöver ta ett rejält omtag gällande hemmamatcherna 2020", skriver klubben.

Det var i helgens match mellan AIK och Örebro som banderollerna visades upp.

Banderollerna hade kopplingar till att Eric Torell, som hade autism och Downs syndrom, tragiskt blev skjuten till döds vid 20 års ålder av poliser som uppfattade situationen som hotfull, då Torell hade rymt hemifrån och hade ett leksaksvapen med sig. I veckan blev det klart att poliserna, som blev åtalade, frias med anledning av en "inbillad nödvärnssituation".

AIK-supportrar höll då upp de här banderollerna: 

"Beväpnade igen i samhällets tjänst. Gör samhället en tjänst - skjut er själva".

"25 skott för att avrätta en förståndshandikappad - det behövs bara i tre i era pannben".

AIK:s klubbchef Jens T Andersson skämdes i sin tur över banderollerna som visades upp. 

- Jag kan konstatera att vi som klubb har misslyckats. Vi har en historia av dialog mellan parterna och är i grunden en ungdomsklubb som fungerar bra, men i det här fallet har vi inte lyckats med dialogen. Det här gör ont, sa han till Aftonbladet i söndags.

Nu kommenterar AIK händelsen via klubbens hemsida.

”Budskapen som via banderollerna på Norra stå visades upp med start i den 13:e matchminuten i lördagens allsvenska match mellan AIK och Örebro SK var långt över gränsen över vad som ska framföras på matcher som arrangeras av AIK Fotboll.

Med en allsvensk hemmamatch kvar under 2019 känner vi som klubb att vi under de kommande månaderna behöver ta ett rejält omtag gällande hemmamatcherna 2020. Detta för att i största möjliga mån undvika ytterligare “incidenter” som likt de ovan nämnda skadar AIK Fotbolls rykte och varumärke på ett mycket allvarligt sätt”.

FAKTA

Uttalande från AIK Fotboll

Lördagen den 5 oktober 2019 spelades den allsvenska matchen AIK - Örebro SK på Friends Arena i Solna. AIK hängde i och med 2–0-segern på i tabelltoppen, men resultatet kom i skymundan av de osmakliga budskap som via banderoller visades upp under matchen. Med anledning av dessa budskap känner AIK Fotboll ett behov av att kommentera händelsen både internt och externt.

Under tre av de senaste sju hemmamatcherna har det skett “incidenter” på Norra stå som dels har kostat klubben enorma belopp efter böter från Uefa, men som också skadat AIK Fotbolls rykte, både nationellt och internationellt, och varumärke vilket inte går att sätta en prislapp på. AIK Fotboll kommer precis från en månad då klubben tillsatte en intern utredning med anledning av det som skedde under hemmamatchen mot skotska Celtic FC den 29 augusti 2019. Utredningen innefattade bland annat dialog med supportergrupper och AIK Fotboll har i denna dialog framfört klubbens tydliga ställningstagande mot rasistiska uttryck.

Dialogen från AIK Fotbolls sida förutsätter vissa principer som man gemensamt med supportergrupperna sedan länge enats kring. Däribland ett Norra stå helt befriat från politiska budskap och rasism. Vi har en historia av dialog mellan parterna, men i det senaste fallet och i tidigare fall har vi som klubb inte lyckats med dialogen.

Budskapen som via banderollerna på Norra stå visades upp med start i den 13:e matchminuten i lördagens allsvenska match mellan AIK och Örebro SK var långt över gränsen över vad som ska framföras på matcher som arrangeras av AIK Fotboll.

Med en allsvensk hemmamatch kvar under 2019 känner vi som klubb att vi under de kommande månaderna behöver ta ett rejält omtag gällande hemmamatcherna 2020. Detta för att i största möjliga mån undvika ytterligare “incidenter” som likt de ovan nämnda skadar AIK Fotbolls rykte och varumärke på ett mycket allvarligt sätt.

Text: AIK Fotbolls styrelse och klubbdirektör

Publicerad 2019-10-07 kl 14:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå