Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

AIK om brevlådeföretaget i Bahoui-affären: "Företräddes av Hasan Cetinkaya"

AIK anlitade ett skotskt brevlådeföretag, med dolda ägare, när man 2015 sålde Nabil Bahoui.
Nu uppger klubben att man ska genomlysa alla stora transfers man genomfört de senaste tio åren - och att det är agenten Hasan Cetinkaya som företrädde brevlådeföretaget.

Dagens Nyheter rapporterade i söndags att AIK anlitade ett brevlådeföretag när klubben sålde Nabil Bahoui till Al Ahli under 2015. Samtidigt skrev tidningen också att en faktura, som är kopplad till transfern, hittats i en razzia som polisen genomfört mot en knarkfabrik söder om Stockholm.

Fakturan, som är daterad till april 2018 trots att övergången genomfördes under 2015, skickades från ett bolag i Tallinn, Estland, som heter BlueBlueSky OÜ, som enligt DN drivs av två svenskar med ett "långt kriminellt förflutet". Bolaget som fick fakturan? Den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG och summan var på 80 000 euro, drygt 800 000 kronor. Fakturan rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis övergång. 

ANNONS

I samband med övergången uppgav AIK, för Svenska Fotbollförbundet, att man representerades av det skotska bolaget SPM Sport Agency och en namngiven kvinna med bas på Malta. För DN har även nuvarande klubbdirektören Björn Wesström, som då var sportchef, bekräftat att Palm Eleven fick betalt för försäljningen eftersom bolaget "hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter".

Enligt DN är SPM Sport Agency ett numera ett nedlagt brevlådeföretag i Skottland. Det var ett kommanditbolag, som gör det möjligt att gömma undan vilka som är bolagets verkliga företrädare, då det inte behöver finnas en styrelse med fysiska personer eftersom andra bolag godkänns som representanter för företaget. Just det här bolaget, SPM Sport Agency LLP, grundades av två anonyma bolag i Belize i Centralamerika, och därmed är det omöjligt att veta vem som egentligen äger bolaget. 

ANNONS

AIK:s ordförande Robert Falck uttalade sig under måndagen, för Fotbollskanalen, om att det är Wesström som ska svara på frågor i det här läget, men att AIK behöver se över klubbens rutiner och att klubben eventuellt måste ändra dem. Han bekräftade även att klubben kommer att inleda en utredning rörande Bahoui-försäljningen. SvFF meddelade därefter att man kommer att se över Bahouis flytt till Al Ahli. 

Nu går AIK ut med en text på sin hemsida gällande DN:s publicering om Bahouis övergång under 2015. AIK meddelar bland annat att klubben har tagit hjälp av en extern jurist för att utreda övergången, samt andra "större spelaraffärer under det senaste decenniet". 

"AIK Fotboll har, i samråd med en extern jurist, påbörjat ett arbete för att utreda klubbens agerande kopplat till Nabil Bahouis övergång samt övriga större spelaraffärer under det senaste decenniet. Arbetet täcker en längre tidsperiod och under denna tid har ett antal olika personer haft ledande ställningar i klubben. De involverade i utredningen behöver därmed prata med flera tidigare tjänstemän och styrelsemedlemmar för att få en fullständig bild av AIK Fotbolls relation till olika samarbetspartners i samband med spelartransfers. Baserat på det utredningen kommer fram till kommer AIK Fotboll att vidta lämpliga åtgärder för att tydliggöra rutinerna kring spelartransfers", skriver klubben.

ANNONS

Vidare går det att läsa följande i AIK:s text:

"AIK Fotboll ämnar kommunicera när hela arbetet med denna utredning är klar och kommer, förutom klargörandet till Svenska Fotbollförbundet, inte att lämna några ytterligare kommentarer i ärendet".

AIK skriver även att man tycker att det är allvarligt att klubbens namn kopplas ihop med oegentligheter och redogör för klubbens koppling till de olika bolagen, som nämns i DN:s publicering. 

Trots att AIK för SvFF uppgett att en kvinna med bas på Malta var förmedlaren som representerade klubben i samband med övergången menar nu klubben att man egentligen representerades av en annan person: agenten Hasan Cetinkaya.

Cetinkaya, som var Nabil Bahouis agent vid tidpunkten för övergången, har för Dagens Nyheter bekräftat att SPM Sport Agency var AIK:s representant men hänvisat frågor om bolaget till den nämnda kvinnan och klubben.

ANNONS

- Jag vill inte besvara saker för andra bolag eller åt AIK, det får de göra själva, har Cetinkaya sagt till DN.

Nu meddelar alltså AIK att det var Cetinkaya som företrädde SPM Sport Agency vid Bahouis övergång. 

"SPM Sport Agency representerade AIK Fotboll i förhandlingen med Al-Ahli SC. SPM Sport Agency är partner till fotbollsagenten Hasan Cetinkaya. Den som företrädde SPM Sport Agency, och därmed AIK Fotboll, i förhandlingen var Hasan Cetinkaya", skriver AIK på sin hemsida.

Kvinnan som AIK rapporterat in om till förbundet är, enligt DN, inte en agent utan en "företagsbildare”. Det bolag som hon representerar erbjuder bland annat bankkonton i skatteparadis, skatteplanering och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, enligt tidningen.

Fotbollskanalen har under måndagen och tisdagen sökt Björn Wesström för en kommentar, både via telefon och sms. Wesström har lovat att återkomma och även ordförande Robert Falck har uppgett att klubbdirektören ska vara tillgänglig för en kommentar. I ett sms till Fotbollskanalen, efter klubbens kommentar, skriver Wesström följande:

ANNONS

"AIK Fotboll har ikväll gett sina kommentarer till aktuell händelse, när den utredning som startades igår ger oss samlad bild så kommer vi kommentera frågan ytterligare. Må väl."

I sin första publicering skrev DN att Wesström då inte gett något svar på frågor om hur AIK kom i kontakt med SPM Sport Agency, varför man valde att anlita bolaget och vem som är bolagets verkliga huvudman.

FAKTA

AIK:s version om kopplingen till bolagen

AIK skriver så här, på klubbens hemsida, om kopplingen till bolagen, som nämns i Dagens Nyheters artikel, gällande Nabil Bahouis övergång från AIK till Al Alhi under 2015:

"BlueBlueSky OÜ / Empresa Finance OÜ
AIK Fotboll har ingen kännedom om företaget BlueBlueSky OÜ / Empresa Finance OÜ och har aldrig samarbetat med, eller gett något uppdrag åt, det företaget.

SPM Sport Agency
SPM Sport Agency representerade AIK Fotboll i förhandlingen med Al-Ahli SC. SPM Sport Agency är partner till fotbollsagenten Hasan Cetinkaya. Den som företrädde SPM Sport Agency, och därmed AIK Fotboll, i förhandlingen var Hasan Cetinkaya.

Palm Eleven AG
Agenten Marco Lichtsteiners bolag Palm Eleven AG erhöll procent på nästa transfer när Nabil Bahoui 2014 omförhandlade och förlängde sitt avtal med AIK Fotboll. AIK Fotboll har efter att Dagens Nyheters artikel publicerades fått en begäran från Svenska Fotbollförbundet att klargöra hur Palm Elevens uppdrag i samband med spelaraffären såg ut."

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2020-10-06 kl 19:53
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto