POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
19v

AIK om domen mot Etuhu: "Hoppas att åklagaren kommer att överklaga"

Foto: Bildbyrån

Dickson Etuhu friades från anklagelserna om grovt givande av muta.
AIK vill att åklagaren ska överklaga domen mot sin tidigare spelare.
För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, säger klubbdirektören Jens T Andersson.

Det var under våren 2017 som AIK:s reservmålvakt Kenny Stamatopoulos berättade att han utsattes för ett mutförsök inför stormötet med IFK Göteborg den 18 maj, och matchen ställdes in. Därefter inleddes en utredning och i slutet av september väcktes åtal mot en tidigare AIK-stjärna för grovt givande av muta alternativt medhjälp till grovt givande av muta, samt mot ytterligare en person, som är en vän till den tidigare-AIK-spelaren, för grovt givande av muta.

Inför rättegången, som ägde rum för en vecka sedan, trädde Dickson Etuhu fram som den tidigare AIK-spelaren, och nekade till anklagelserna. Under torsdagen meddelades domen mot de båda männen. Etuhu och vännen frias från anklagelserna.

"Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening", skrev Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Efter att först ha lagt ut en kort kommentar på sin hemsida, så kommenterade AIK domen utförligare under torsdagseftermiddagen. Klubben är tydlig med att man hoppas att sista ordet inte är sagt.

Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar, säger klubbdirektören Jens T Andersson.

Stamatopoulos säger så här efter domen mot Etuhu:

- Jag känner mig stolt över att jag tog beslutet att berätta om detta. Jag känner att jag inte kunde göra något annat och jag är också tacksam över det arbete som AIK Fotboll har gjort i detta ärende för mig och min familj. Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand lyfte fram att AIK och Stamatopoulos "agerat föredömligt på alla sätt och vis". Klubben är av samma uppfattning.

- Jag är oerhört stolt över det faktum att Kenny och Rikard har visat ett extremt stort civilkurage och jag vill återigen poängtera att hela AIK Fotboll står bakom dem till 100% gällande deras agerande som visselblåsare i detta ärende. Enligt tingsrättens bedömning råder heller inga tvivel över vittnesmålens trovärdighet vilket givetvis stärker oss i vår uppfattning att klubben har agerat rätt under hela processen, säger sportchefen Björn Wesström.

Publicerad 2018-12-06 kl 15:48
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå