Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

AIK-ordföranden talar ut - om krisen, fansen - och konkurshotet

10å

AIK skakas av stridigheter och ekonomisk kris. Här analyserar styrelseordföranden Göran Lööv läget – och berättar om konkurshotet.
- Det är överhängande, säger han till fotbollskanalen.

Som tidigare rapporterat samlade Stockholmslaget omkring 400 medlemmar på måndagen för ett informationsmöte om vad som pågår bakom kulisserna i klubben. Resultatet blev en kallelse till extra bolagsstämma – där hela eller delar av den sittande ledningen ska bytas ut.

Efteråt hävdade aktiebolagets ordförande Mats Gustavsson att falanger av fans utövat påtryckningar mot AIK Fotboll FF (huvudägare i aktiebolaget) och att beslutet om stämman jäktats fram.

- Det är hårdföra supportrar som har fått med sig väldigt många i att utgå från att styrelsen gör fel. Det skapar inget bra arbetsklimat och förbättrar inte möjligheterna för oss. Det här gör ju att även aktieägare blir oroliga och det skapas en osäkerhet kring aktien, sade Gustavsson till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Men fotbollsföreningens ordförande Göran Lööv målar upp en annan bild av verkligheten. Enligt honom var det sedan tidigare bestämt att förändringar måste till i aktiebolaget – om AIK ens ska kunna överleva i dess nuvarande form.

- Vi behöver säkra ett eget kapital genom en nyemission. Men vi behöver också försäkra oss om att vi har likvida medel till att betala våra anställda och leverantörer. De två punkterna är bekymmersamma. Då måste man vidta åtgärder. När dessa åtgärder sedan genomförs är det viktigt att den ansvariga ledningen har förtroende. Därför kallar vi till bolagsstämma med punkten på agendan om att tillsätta en ny bolagsstyrelse, säger Lööv.

Finns inte förtroendet för den sittande bolagsstyrelsen menar du?
- Vi bedömer det som att den allmänna opinionen är tveksam på den punkten.

Mats Gustavsson sade bland annat att föreningsstyrelsen är pressad av medlemmarna. Hur ser du på det?
- Jag påstår att vi över tid funderat och analyserat. Men vi är inte helt borta i planeten utan märker att folk uttrycker synpunkter. Vi får mycket mejl, det är upprop och namninsamlingar. Utifrån vår bedömningsgrund leder det oss till slutsatsen, för att citera Barack Obama, att det är ”time for a change”. Vi måste börja agera och sättet vi gör det på är att ta vårt ansvar som ägare. Oavsett alla skriverier eller supporteraktioner, säger Göran Lööv.

ANNONS

Vad har bolagsstyrelsen misslyckats med som leder till den bedömningen?
- Problemet är strukturellt, tror jag. Det är väldigt svårt att bedriva en fotbollsverksamhet kommersiellt. Om ett år ska sluta bra kan det bero på om vi lyckas sälja en spelare för mycket pengar. Säljer vi inte spelare blir det kanske ett dåligt år. Där har vi haft en för stor kostym, men jag vill betona att ingen av illvilja gjort ett dåligt jobb.

Men AIK har ju sålt en massa spelare i år?
- Vi har sålt spelare och vi har köpt spelare. En del som försvinner ur truppen nu går ju som Bosman. Walid Atta till exempel. Vi har även släppt iväg Jorge Ortiz som inte ville vara kvar. Det var inget gigantiskt utfall på den affären. Samma sak med Ivan Obolo, vars kontrakt gick ut. Vid sommarfönstret var vi tvungna att göra någonting med tanke på att den sportsliga situationen var minst sagt urusel. Att inte göra någonting hade varit oförsvarligt, även i ett knepigt ekonomiskt läge.

Det pratas om ett konkurshot, hur pass överhängande är det?

ANNONS
- Jag kan inte kommuntera siffror som kan vara kursdrivande. Men hotet är överhängande, det är allvarligt. Samtidigt har vi läget under kontroll, förutsatt att vi får genomföra de förändringar vi planerat den närmaste tiden. Den styrelse som nu ska väljas måste känna att den har ett förtroende bland alla aktieägare.

Varför blir det alltid så här inom Stockholmsfotbollen? Historien tycks upprepa sig inom såväl AIK som Hammarby och Djurgården.
- Den som visste det. Men generellt är det väl så i Sverige att fotbollsekonomin är liten. Många klubbar tvingas till ”quick fixes” som kan vara väldigt dyra och kortsiktiga. Vi har inte det egna kapitalet som exempelvis Elfsborg och Malmö har. De går inte plus på sin drift, men har en hyfsat stor kudde att luta sig mot ekonomiskt. Det är hela syftet med att vi nu bromsar in och försöker dra ned verksamheten. Så kan AIK plana ut på en betydligt lägre nivå, för att under en treårsperiod ta sig upp igen.

- En sak vi diskuterat är de så kallade andelslånen. Det är ett sätt att få in pengar på en redan befintlig trupp.

ANNONS

Men om man tar in pengar nu och säljer exempelvis Mohamed Bangura senare får ju AIK inte den stora delen av kakan man skulle ha fått om han varit helägd?
- Nej visst, det är den problematiken man alltid ställs inför. Vi hade ju Jos Hooiveld som kom till oss från Finland. Om vi haft hela summan till sign on-bonusen hade vi fått hela beloppet vid försäljningen till Celtic. Nu fick vi omkring hälften.

Hur ser din egen framtid ut i AIK ut?
- Det har jag ingen aning om. Jag sitter bara i aktiebolaget i egenskap av styrelseledamot tillika orförande i föreningen. Skulle man sedan vid ordinarie årsstämma i föreningen - eller om medlemmarna tidigare än så vill ha en extra årsstämma - hålla en sådan, då ska man självklart göra det, säger Göran Lööv.

Publicerad 2010-11-17 kl 20:37

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto