Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK på scoutingresa i Sierra Leone: "Fullständig kalabalik"

AIK:s första scoutingresa till Sierra Leone har varit omvälvande dagar : ''Inte i närheten av någon upplevelse jag haft tidigare - vi har sett tiotalet matcher''.

Med bara några veckors mellanrum försvann både Teteh och Mohamed Bangura från AIK.

Ekonomisk rekordvinst på i storleksordningen 55-60 miljoner till ekonomiskt hårt pressade AIK - men med risk för katastrofala sportsliga konsekvenser.
Ändå har AIK skyndat långsamt. I ett läge där många tog för givet två snabba etablerade nyförvärv - blev ingenting.

Solnaklubbens lagledning överraskade med att backa och bida tid.

Tränarna Andreas Alm, Nebojsa Novakovic - tillsammans med sportchefen Jens Andersson och scoutchefen Björn Wesström ville inte agera i affekt.
I torsdags reste de båda sistnämnda ner till Sierra Leone - ikväll väntar hemresa.
AIK för första gången i Bangura-land - som en första förberedelse för möjliga nya namn i transferfönstret i januari.

Och det har varit intensiva dagar tillsammans med agenten Patrick Mörk - tiotalet matcher har det blivit - och i lördags kväll kollade Andersson och Wesström in kvalmatchen mot Egypten till Afrikanska mästerskapen - en match som kallats den största i Sierra Leones historia.

- Vi kom ner hit i torsdags och matchen; det är inget i närheten av någon fotbollsupplevelse jag haft tidigare. Det var helt otroligt, pustar Jens Andersson för FotbollDirekt.se efter Sierra Leones 2-1-seger.

- Det tog flera timmar att bara ta sig till matchen och vi fick vänta i flera timmar på arenan efteråt. Och planinvasionen efter matchen... fullständig kalabalik!

Hur var det att få se Mohamed och Teteh i den här miljön - så långt i från vardagen i AIK?
- Förstås väldigt speciellt. Fantastiskt kul att se. Båda var ju bra och det är klart att det känns speciellt att få se vad de betyder för så många människor, som fotbollen betyder för människor här nere - på ett sätt som många hemma kanske inte riktigt förstår.

Vilket intryck har ni fått av Sierra Leone som marknad?
- Det är väldigt atletiska spelare här nere, åtminstone i jämförelse med Allsvenskan. Dessutom är de individuellt skickligare, vilket inte minst märks genom att det spelas matcher, här nere, på planer som vi i Sverige inte ens kan drömma mardrömmar om.

Och ni har tittat på spelare - hur många tips har ni hunnit följa upp?
- Vi har hunnit med ett tiotal matcher, den sista matchen spelas i dag och i kväll flyger vi hem igen, säger han och fortsätter:

- Men vi har tittat som på fyra lag så här långt som har mött varandra i en turnering men vi har inte tittat så mycket på specifika spelare, utan mer brett. Den här resan har mest handlat om att skaffa oss en bild inför nästa transferfönster.

Extra angenämt förstås att åka i väg på en sådan här resa med ett sportsligt lugn hemma och så stora resurser som ni har i ryggen efter de två rekordaffärer ni gjort?
- Ja, men det är klart. Vi har ju betydligt större förutsättningar att göra saker inför 2012, än vad vi hade inför 2011. Men det handlar ju ändå inte bara om nya spelare, det handlar om andra saker också.

Publicerad 2011-09-05 kl 17:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons