Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
3:17

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK:s möte med Norrköping i spelaren ovan.

AIK-profilen: "Vinner vi ska jag faktiskt se matchen i repris och försöka njuta"

STOCKHOLM. Per Karlsson står inför kanske sin största match någonsin.
Han vet vad den i slutändan kan innebära tabell- och känslomässigt.
- Vinner vi ska jag faktiskt se matchen i repris och försöka njuta lite, säger AIK-backen till Fotbollskanalen.

Mittbacken Per Karlsson gjorde debut i AIK redan 2003. Hans första derby? 

- Jag kommer ihåg det. 2004, mot Djurgården. 1-1. Det minns jag mycket väl, säger han.

Blir derbyna uttjatade på något sätt?
- Nej, det skulle jag inte säga. Det är alltid så att det pirrar i en inför ett derby, särskilt nu när det är extra mycket på spel. Jag må ha blivit äldre, men det är lika kul och det kittlar lika mycket.

Under söndagen ställs serieledaren AIK mot Hammarby på Friends Arena och mer än 49 000 biljetter är sålda till seriefinalen. Bara fyra poäng skiljer lagen åt.

- Vi har nio finaler kvar att spela och på söndag spelar vi en av dem. Sen kommer det vara en extra speciell inramning, extra press och så vidare. Jag tänker på spelarna runt omkring mig, jag som har spelat många matcher ska försöka vara en lugnande kraft. Även prata med andra spelare inför matchen, jag försöker använda min erfarenhet.

ANNONS

Kan du minnas något derby som på något sätt varit liknande, där det var särskilt avgörande för utfallet i serien?
- Förra gången vi vann guld, 2009, hade vi ett höstderby mot Djurgården. Vi lyckades vinna med 2-0 och det var givetvis extra speciellt. Man vill tänka så mycket på att spela för stunden men det går inte att undvika att se vad som händer när det gäller den stora bilden. Man vet att det betyder lite extra.

Vad förväntar du dig för matchbild?
- Jag tänker att vi är på vår hemmaplan och att vi med hjälp av vår publik vill ha en matchbild där vi dikterar lite mer än vad vi gör på bortaplan. Med all respekt för motståndet så tror jag att det finns en balans där när det gäller hemma-/bortaplan. Man har en viss respekt när man spelar borta, och kanske släpper över taktpinnen lite. Precis som man tar den lite mer på hemmaplan. Jag förväntar mig att vi ska sätta tonen.

ANNONS

- Jag tror att det bästa vi kan göra är att se till att ha bollen, för Hammarby vill gärna ha bollen och de kommer försöka få igenom sin idé. 

Om det mentala spelet som väntar säger Karlsson:

- Jag ska försöka vara den lugnande kraften. Jag har varit med länge och jag tror att vi kommer ha publiken med oss, vilket kommer att spela en stor roll. Vi ska försöka använda det på rätt sätt. Vi ska trycka lite extra på starten av matchen, starten i andra halvlek. Vi kommer kanske prata om de där derbygrejerna, att vinna en duell, elda på publiken. Det är inte fel, för publiken har varit en extra kraft för oss i år. Särskilt i år, måste jag säga.

Han vill inte på något sätt känna sig nöjd med ett eventuellt kryss på förhand.

- Om vi går för vinst så kan man få med sig ett kryss. Så ser jag på det. Jag ska erkänna att jag har kollat på spelschemat framöver och vi har svåra matcher kvar så jag vill inte spela på kryss heller. Det finns andra lag än Hammarby där bakom som jagar oss, så vi går för vinst. Det är väl därför jag tycker att pressen ligger på oss. Man pratar om att lägga över pressen, men i AIK förväntas det alltid att man ska vara i toppen och därför känner jag att pressen är på oss. Vi ska hålla undan.

ANNONS

Om det går som ni vill i den här matchen och under den här hösten, hur tror du att du kommer se tillbaka på den här matchen när du lagt av? Är det en väldigt stor match för dig, känner du?
- Ja, det är en jättestor match. Jag fick en fråga häromdagen och då kom jag fram till att jag inte tror att jag spelat någon större match tidigare. Vad det gäller åskådare och tabelläge och så vidare. Vinner vi ska jag faktiskt se matchen i repris och försöka njuta lite. Det är ganska svårt att njuta nära matchen väl pågår. Då handlar det om att vinna. Går det som vi vill i höst så då kommer väl den här matchen vara en av de grejerna man minns. Det är svårt att minnas allt som händer under en säsong, det blir ju så att vissa sekvenser fastnar, säger 32-åringen.

Publicerad 2018-09-23 kl 10:15
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto