Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Fredrik Söderberg.

AIK rasar - efter publikbeskedet inför derbyt: "Jag blir sorgsen"

2v

AIK har fått besked från Polismyndigheten gällande villkoren för derbyt mot Djurgården 3 oktober.
Klubben bekräftar nu att kapaciteten på klacksektionen Norra Stå blir 2 500 av totalt 5 500 platser.
- Jag blir sorgsen över att den här typen av hantering alltid ska skapa större klyftor mellan polis, arrangör och supportrar, säger Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen.

Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården blir det första derbyt på lång tid utan några publikrestriktioner. Polisens villkorsgivning för derbyt har dröjt, något som AIK tidigare uttalat sig om gällande den problematik som uppstår för klubben i planeringen. 

I dag kom det förhandsbesked som AIK väntat på. Polisen ger klubben rätt att fylla upp 2 500 platser på ståplatsläktaren norra stå, som totalt tar 5 500 personer. AIK meddelar att de kommer överklaga beslutet.

"Som klubben tidigare annonserat är AIK Fotboll motståndare till kapacitetsneddragning som villkor för att komma till bukt mot ordningsstörningar. Vi kan därför konstatera att dagens besked inte är vad vi betraktar som skäligt eller ligger i linje med den säkerhetsplan vi skickat in i samband med vår ansökan. Rådande villkor kommer dock inte att medföra omplacering av åskådare då villkorad maxkapacitet inte har uppnåtts", skriver klubben på sin hemsida och fortsätter:

ANNONS

"Vad som är än mer anmärkningsvärt är handläggningstiden för detta villkor. AIK Fotboll vill ta tillfället i akt att förtydliga de försvårande omständigheter ett så pass sent förhandsbesked som detta medför för både vår säkerhetsplanering som service gentemot vår publik.". 

AIK är den klubb som har drabbats hårdast av polisens villkorstrappa. I lagets senaste match var den villkorsgivna kapaciteten på ståplats 800 personer, men då med vissa coronarestriktioner. Från och med i morgon, onsdag, slopas de restriktionerna och publiktaken tas bort från fotbollsmatcher. Men trots det får klubben alltså fylla mindre än 50 procent av norra stå.

I en längre intervju med Fotbollskanalen berättar Fredik Söderberg, vice vd, nu om klubbens syn på beskedet.

Hur reagerade ni på beskedet?
- Vi kommer från en pandemi där vi nyligen har haft 800 på Norra Stå. Det är lätt att falla in i ett tänk att det kunde varit mycket värre, men vi får inte glömma att det här är en neddragning på mer än 50 procent av vad vi har ansökt för. Det motsvarar kapaciteten vi hade mot Sundsvall under 2019. Det är en väldigt låg kapacitet som vi får tilldelat, och vi tror inte på neddragning som åtgärd. Vi tror att det är verkningslöst för att minska ordningsstörningar och det slår bara kollektivt mot de som inte begår ordningsstörningar. Så vi är naturligtvis besvikna, säger Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Hanteringen av vår ansökan och det faktum att vi får ett besked så pass sent är anmärkningsvärt. Vi skickade in vår ansökan 15 september, det har alltså tagit 13 dagar att få ett förhandsbesked vilket har gjort att vi tvingats skjuta på vårt biljettsläpp bland annat.

Eftersom AIK endast har fått ett förhandsbesked i nuläget har klubben inte fått någon motivering på varför kapaciteten på klackläktaren har reducerats till 2 500. En motivering kommer först när det slutgiltiga tillståndet ges.

- Jag blir kraftlös när man från myndighetshåll blandar ihop saker och ting. När polisen pratar om fotbollsmatcher pratar man om att "fotbollen beter sig på ett specifikt sätt", att det är vi som begår ordningsstörningar. Vårt uppdrag är att hålla god ordning och säkerhet på våra arrangemang. Men det här är villkor som drabbar oss och försvårar vårt arbete. Det är vi och de som inte begår ordningsstörningar som drabbas av det här, säger Fredrik Söderberg och fortsätter:

ANNONS

- Polisen pratar ingenting om hur de vill förebygga ordningsstörningar, utan ansvaret ligger på arrangören. Vi är ingen polisiär myndighet, utan vi ska säkerställa att folk känner sig trygga. Även om det skulle pågå ordningsstörningar under en kort tid under en match, och det behöver inte vara pyroteknik, är grunden i vårt uppdrag att en övervägande majoritet av fotbollspubliken känner sig trygg på vårt arrangemang.

Hur kommer AIK att gå vidare efter det här beskedet?
- Vi får utvärdera det. Just nu fokuserar vi bara på matchen på söndag. Det här har tagit oskäligt mycket tid. Men vi kommer naturligtvis att titta på hur vi kan agera i ett överklagande gällande dels handläggningen av vår ansökan, dels publikkapaciteten.

Fredrik Söderberg är noga med att poängtera att det finns personer inom Polismyndigheten som har varit behjälpliga i frågan.

ANNONS

- Det finns personer inom polisen som faktiskt har jobbat för vår sak, det ska lyftas. Vi känner inget personligt mot alla som arbetar inom polisen, utan vi är besvikna på myndigheten som helhet och metoden att arbeta med villkorsgivning. Där fungerar inte samverkan alls, men på ett operativt plan finns det personer som faktiskt har fört vår talan. Jag vet inte om det har bidragit till att processen försenats, även om det inte är ett giltigt argument, säger Fredrik Söderberg.

Fredrik Söderberg anser att Polisens hantering av frågan skapar större klyftor mellan polis, arrangör och supportrar.

- Jag blir sorgsen över att den här typen av hantering alltid ska skapa större klyftor. Polisen är i dag i starkt behov av att få stöd som det ser ut just nu. Både polisens tillämplig och bristande kommunikativa förmåga skapar en splittring som gör att det här bara blir kontraproduktivt. Vi vill inget hellre än att ha en god samverkan med Polisen. Det är vad vi eftersöker i alla lägen.

ANNONS
Publicerad 2021-09-28 kl 15:31
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto