POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2d

AIK ställer sig bakom supportrarna efter protokollkritiken: "Alla eller ingen"

Foto: Bildbyrån.

AIK ställer sig bakom supportrarna.
Klubben har fattat ett principbeslut där man inte kommer att selektera sin publik.
- I AIK Fotboll gäller alla eller ingen, säger klubbdirektören Björn Wesström i en kommentar.

Protokollet som Svensk Elitfotboll (Sef), intresseorganisation för klubbarna i superettan och allsvenskan, har väckt känslor i supporterled. I dokumenten, som ska möjliggöra spel, finns fem olika faser och de första handlar om att kunna genomföra tävlings- och träningsmatcher bakom stängda dörrar. I den näst sista fasen, den fjärde, är målet att kunna spela matcher inför "begränsat publikantal". Det innebär i praktiken att publik på ståplats till en början inte kommer att tillåtas, medan åskådare på sittplats får grönt ljus.

"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", skriver Sef i sitt protokoll.

Nästa steg i fas fyra är sedan att tillåta ”viss kapacitet” på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.

Att den fjärde fasen innebär en selektering på vilka som ska få tillträde och inte har bland annat AIK:s supporterförening Allmänna Supporterklubben, ASK, kritiserat.

- Vem ska göra den gallringen? Ska det lottas? Ska den som har köpt dyrast årskortsplats få gå först? Och att man har tomma ståplatsläktare är ytterligare ett problem. Då ser vi hellre ingen publik alls än det här, sa ASK:s vice ordförande Ola Thews nyligen till Fotbollskanalen.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist har svarat på kritiken och menat att det i slutändan är klubbarna som får bestämma i frågan, utifrån myndigheternas rekommendationer.

Nu har AIK fattat ett principbeslut kring vad som ska gälla den dagen då fas fyra inträffar. Vad principbeslutet innebär i korta ordalag? Alla eller ingen ska få gå på klubbens hemmamatcher. Man gör inte skillnad på supportrar, varken på herr- eller damlagets matcher.

- AIK Fotboll är i grunden en medlemsförening som anser att AIK:s publik och supporterkultur är något unikt och att det tillhör ett kärnvärde för hela svensk fotboll. Att som i protokollets beskrivning selektera bort ståplatsläktaren och/eller att tvingas värdera vilka som ska få tillträde eller inte till AIK Fotbolls evenemang vid herrlagets och damlagets matcher anser vi vore att minimera värdet av våra medlemmar, vår publik, vår värdering av ståplatsläktaren och skulle därför gå emot våra grundläggande värderingar, säger klubbdirektören Björn Wesström i en kommenterat på klubbens hemsida.

Han fortsätter:

- Vi förstår allvaret i den samhällssituation som gör att detta protokoll tagits fram för att kunna spela fotboll överhuvudtaget, men det innebär inte att vi gör avkall på principerna att vi alltid vill spela inför vår publik. I AIK Fotboll gäller alla eller ingen.

Publicerad 2020-05-22 kl 13:38

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto