Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK-succén: "Jag tänker på det där guldet varje dag"

Foto: SCANPIX

Daniel Sundgren har under våren slagit sig in i AIK:s startelva och gjort fyra assist.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar han nu om våren och gulddrömmarna.
- Folk som säger att de inte tänker på guld... det är bara skitsnack, säger han.

Inför säsongen hämtade AIK hem Daniel Sundgren från Degerfors i superettan. 25-åringen, som är son till AIK-profilen Gary Sundgren, fostrades i den svartgula klubben men lyckades aldrig slå sig in i A-laget under sin första sejour.

Nu har dock Sundgren tagit en plats i den ordinarie elvan. Det dröjde till den sjätte allsvenska omgången innan han fick speltid, men därefter har nyförvärvet spelat varenda match.

För några veckor sedan, när AIK drog igång träningen igen inför den allsvenska omstarten, träffade Fotbollskanalen Daniel Sundgren på träningsanläggningen Karlberg för en intervju om våren som varit.

- Jag känner själv att det gått bra. Jag var inte hundra procent inställd på att få spela så mycket i början med tanke på att jag kom från superettan och att det är hård konkurrens här. Jag antar väl att AIK såg mig som en spelare som skulle få jobba sig in i det, men sen fick jag chansen mot Helsingborg borta och tyckte att jag tog den. Sedan dess har jag fått förtroende. Det har stärkt mitt självförtroende mycket och jag är väldigt nöjd över att ha spelat så mycket som jag gjort, säger Sundgren.

Du var lite beredd på att du kanske inte skulle bli ordinarie direkt?
- Det är klart att jag ville spela, och målet inom mig är alltid att jag ska spela. Men sen var situationen som så att jag var ny från superettan och det tar väl tid att acklimatisera sig.

Hur har det varit att byta superettan mot allsvenskan då?
- Det har inte varit så tufft som jag trodde. Det är klart att det är högre tempo, det smäller mer och man måste vara med snabbare i tankarna, men annars rent tekniskt har det inte varit så stora skillnader. Sen har jag själv känt att jag hållit den här nivån tidigare. Nu får man äntligen bevisa det.

Sundgren har spelat både höger- och vänsterback under våren, även om han tidigare mest spelat på högerkanten.

- Det är bra att kunna ha det i sig, att man kan spela på båda kanterna. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Fördelen med att vara vänsterback är att man har fler vinklar med högerfoten inåt i banan. Det är lite enklare att slå crossbollar och så, men det är svårare att komma till inlägg när man kommer högre upp i planen. Sen är det väl tvärtom på högerkanten. Det är mycket enklare med inläggen, men kanske lite svårare när man vet att man har en linje utanför sig.

- Jag har känt ett tag att det faktiskt inte är så stor skillnad på kanterna. Det är nästan enklare att försvara sig på vänsterkanten. Varför vet jag inte. Men jag hamnar rätt med kroppen.

Så Rikard (Norling, AIK:s tränare) kan använda dig på båda kanterna?
- Ja, för mig spelar det ingen roll var jag spelar. Men måste jag välja så är jag väl högerback.

På sju allsvenska matcher i år har Sundgren stått för fyra assist.

- Det är ingenting man tänker på så. Jag vet att det är många som har överhajpat det och sagt att det är sju-åtta assist. Det är så klart bara kul att göra assist, men det handlar först och främst om att bara spela och göra bra matcher. Om poängen droppar in så är det en bonus. Så säger alla, men det är ju sanningen. Sen är det så klart så att man får mer uppmärksamhet om man är med i protokollet.

Hur delaktig vill du vara i det offensiva spelet?
- Jag vill vara jättedelaktig. Jag vill vara med i varje anfall. Så länge jag får det för tränaren så vill jag gärna vara med. Men prioritet ett är ju defensiven och det har känts bra de senaste matcherna. Vi har hållit nollan tre av de fyra matcherna med Rikard.

Hur stort utrymme för att gå offensivt känner du att du har?
- Jag har smarta spelare framför mig, så om jag är med på en raid täcker gubbarna upp. Det har känts jättebra, det gör att jag kan fylla på lite mer än vad andra ytterbackar i allsvenskan kanske kan göra. Sen känner jag att jag har orken till att göra det. Så länge Rikard tillåter det så går jag gärna så mycket som möjligt.

Är det någon skillnad offensivt sett om du spelar höger- eller vänsterback?
- När vi hade Alm (Andreas Alm, AIK:s tidigare tränare) var det mer högerkanten som skulle trycka upp. Nu är det mer fritt. Vi får använda lite fantasi. Sen ska så klart inte båda ytterbackarna gå samtidigt. Man får tänka lite mer nu, det är inget specifikt att högerkanten ska gå.

Uppfostrad i AIK har Sundgren starka känslor för klubben. Att han nu är ordinarie i laget i sitt hjärta betyder mycket för honom. När vi kommer in på ämnet spricker Daniel upp i ett enda stort leende.

- Det är fantastiskt. Jag har sällan njutit så mycket av min fotboll som jag gör nu. Framför allt nu när jag känner att jag fått förtroende och känner att jag är med i elvan. Så här glad har jag nog aldrig varit. Nu vill jag bara att säsongen ska dra igång igen.

Hur var det att slå Djurgården i derbyt?
- Det toppar nog allt. Jag har drömt om att spela derbyn i hela mitt liv. Visserligen har jag spelat Degerfors mot Örebro, som är ett okej derby, men det här är något alldeles extra. Det är något man drömt om man var sedan man var liten. Att hålla nollan och vinna med 2-0, det är sjukt.

Hur var kvällen efter matchen?
- Jag gick ut och käkade middag. Det blev en riktig fetingmiddag. Sen gick jag ut med bland annat Kenny Pavey. Vi firade lite. Det var en bra kväll. Jag hoppas på fler sådana, säger Sundgren och kan inte sluta le.

När allsvenskan startar om i början av juli är Sundgren fast besluten om att få fortsatt förtroende.

- Bara för att jag fått spela innan betyder inte det att jag spelar nästa match. Jag har alltid haft inställningen att jag aldrig ska sväva upp bland molnen. Jag måste alltid göra 100 procent på träningarna så jag får spela och när jag väl får spela ska jag visa allt där. Det finns inget läge där man kan slappna av. Framför allt inte i AIK där det är så pass många duktiga spelare.

Finns det mer att ta av för dig känner du?
- Ja, jag har mycket mer att ge. Visst, det har gått bra nu men jag känner att jag kan förbättra felpassningsprocenten, jag kan fylla på mer, jag kan springa mer, jag kan bli starkare. Jag känner att jag har mycket mer att ge.

Den 20 maj riktades många blickar mot Daniel Sundgren, men inte för något han lyckats med på fotbollsplanen. Precis efter slutsignalen borta mot Falkenberg hamnade han i en konflikt med lagkamraten Carlos Strandberg och det hela slutade i att Strandberg tog strupgrepp på Sundgren.

Strandberg bad snabbt om ursäkt för sitt beteende, men blev avstängd av både AIK och Svenska Fotbollförbundet därefter. Uppståndelsen kring händelsen var stor.

- Jag har inte tänkt så mycket på det. Det (att det blev så stort) blev lite som en chock för mig. Vi löste det direkt efter och allt var egentligen lugnt. Klart att media förstorar upp saker och ting, men det var inget som påverkade mig jättemycket. Det är klart att folk har försökt vara roliga med mig om det, men det är inget som stört mig alls.

Och allt verkar lugnt mellan dig och Carlos?
- Ja, det är jättebra. Vi har till och med varit och fikat några gånger efter det. Det är inga problem alls.

Hur ser du på våren lagmässigt?
- Det är ju två olika kapitel (innan och efter Andreas Alm fick sparken). Det har varit lite berg- och dalbana. Vi har gjort några bra matcher men även några sämre. Poängmässigt är jag väl inte helt nöjd, men det är väl godkänt. Vi har bara fem poäng upp och det går snabbt i fotboll. Att vi är med i toppen är jag glad över och kan vi fortsätta spela som vi gjort de senaste matcherna så tror jag vi kommer komma högt i år.

Jag antar att tankarna på guld finns där...
- Det kommer jag aldrig sticka under stolen med. Folk som säger att de inte tänker på guld... det är bara skitsnack. Jag tänker på det där guldet, och det gör jag varje dag.

- Jag tror det är möjligt i år, fortsätter Sundgren.

Publicerad 2016-06-24 kl 07:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons