Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK-tränaren: "Vill att spelarna tycker jag är lite dum i huvudet om de inte får spela"

Allsvenskan

Konkurrensen tvingar Bartosz Grzelak till svåra val i backlinjen.
I premiären mot Häcken bänkades exempelvis Sotirios Papagiannopoulos.
- Jag tar ut laget på form, säger tränaren till Fotbollskanalen.

5:32
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Inför säsongen har AIK värvat in högerbacken Josafat Mendes, 19, från Hammarby. Under försäsongen har han fått mycket speltid och ett stort förtroende av tränaren Bartosz Grzelak. Mot Häcken i allsvenska premiären fick han också starta, vilket gjorde att rutinerade mittbacken Sotiros Papagiannopoulos bänkades eftersom Mikael Lustig tog plats bredvid Alexander Milosevic i mittlåset.

Papagiannopoulos försöker se positivt på situationen.

- Konkurrens är alltid bra. Mendes har kommit in och gjort det fantastiskt bra på försäsongen. Så det är bara bra. Vi är många bra backar och det pushar oss. Det kan inte vara något dåligt, säger "Sotte".

Annons

Hur ser du på dina chanser att få starta framöver?
- Jag vet inte. Jag vet ju hur stabilt det var förra året och jag försöker visa på träning att jag vill spela lika mycket som de andra.

Är det förvånande på något vis att du inte får starta med tanke på att ni var så defensivt stabila i fjol?
- Förvånad… försäsongen har ju varit ganska upp och ner för mig. Jag hade en skada. Men nu känns det bra och jag tittar framåt. Nu känns det jättebra. 

Den landslagsmeriterade backen har haft snack med tränaren Bartosz Grzelak om läget.

- Vi har haft en bra dialog genom hela försäsongen. Det är klart, ibland vill en tränare testa andra spelare och det är han som bestämmer. 

Överlag har AIK en rad olika alternativ på backsidan. På vänsterbacksplatsen har konkurrensen spetsats till i vinter då Axel Björnström värvats in. Han utmanar stjärnan Erick Otieno om speltid.

Annons

Och Grzelak gillar situationen.

- Vi behöver den konkurrensen. Vi måste ställa ut de backarna som är bäst till varje match. Det behövs om vi ska orka en hel säsong. Sen får vi se om konkurrensen lever. Vi får se hur spelarna tacklar det. Utkristalliserar det sig på det sättet att någon tacklar av lite, då dör ju konkurrensen. Jag hoppas att alla verkligen ligger i under varje träning, säger tränaren.

Ni var vassa defensivt i fjol. Är det då en utmaning för dig att inte fortsätta spela vidare med "Sotte" och Milosevic? Är det svårt för dig som ledare att motivera varför "Sotte" inte är med?
- Nej. Jag tar ut laget på form. Det är jag tydlig med mot spelarna. Är man inte i form, då spelar man inte. Är man i form, då spelar man. Sen handlar det om en dynamik. Att spelarna ska hålla med mig när de blir petade, det har jag inget större krav på. Men de måste få en vettig förklaring. 

Annons

- Sen om de köper den… jag hoppas att de gör det, men jag vill ju också att mina spelare ska tro på sig själva så pass mycket att de tycker att jag är lite dum i huvudet när de inte får spela. Det är ju bra. Då tror de på sig själva.

Hur är formen på "Sotte" nu?
- Bra. Han har gjort en bra träningsvecka. Så vi har att välja på.

AIK ställs mot IFK Norrköping under söndagen.

Publicerad 2022-04-10 kl 11:00

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto