Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK vädjar - efter skandalderbyt: "Ett stort steg bakåt"

Allsvenskan

Söndagens Stockholmsderby avbröts av skandalscener.
Nu tar AIK avstånd från händelserna - och "manar till enhet". 
"De händelser som utspelade sig på bortasektionen under söndagens derby var oacceptabla", skriver klubben på sin hemsida. 

5:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN

Se en intervju med AIK:s sportchef i spelaren.

Skandalscener utspelade sig under söndagens derbymöte mellan Djurgårdens IF och AIK på Tele2 Arena i Stockholm. AIK-supportrar använde knallskott, kastade bengaler på planen, tog sig ner från läktaren mot planen och var våldsamma, vilket gjorde att matchen bröts i runt en timme, innan den till slut spelades klart. 

Nu publicerar AIK ett långt pressmeddelande på klubbens hemsida med en vädjan till alla i och runt omkring klubben om att vara en enhet. Samtidigt tar AIK avstånd från händelserna. 

"De händelser som utspelade sig på bortasektionen under söndagens derby var oacceptabla, ovärdiga och ett stort steg bakåt för AIK Fotboll. Aktioner som skapar otrygghet och riskerar skada för tredje person kommer vi aldrig att acceptera. Som förening manar vi nu till enhet och en öppen dialog kring vilken typ av kultur vi vill se på våra läktare", skriver AIK i pressutskicket.

Annons

Vidare skriver AIK:

"AIK Fotboll vill understryka att vi aldrig kommer att kunna acceptera den här typen av handlingar. Som arrangör, eller ansvariga för vår bortasektion, arbetar vi alltid för att förhindra att ordningsstörningar sker i samband med våra matcher. En ordningsstörning är alltid allvarlig och när tredje person riskerar att komma till skada eller upplever otrygghet till en sådan grad att det inte känns säkert att vara kvar inne på arenan har vi misslyckats kapitalt som klubb", skriver klubben. 

Samtidigt har klubben förståelse för att det är frustrerat i supporterled. 

"Vi inser att det finns en stor frustration hos supportrar kopplat till årets sportsliga resultat. Men den frustrationen kan inte vändas till destruktivitet så att det förstör för klubben. Ekonomiska och kommunikativa konsekvenser är en sak, men återigen är det risken för att oskyldiga människor kommer till skada som är den stora förlusten. Vi som förening vill inte ha det så och därför behöver vi gemensamt hitta åtgärder som förhindrar destruktiviteten och istället vänder yttringarna till en konstruktivitet som är värdig den Allmänna idrottsklubben. Vi hoppas att alla AIK:are är öppna för en sådan dialog, för vi vet att när vi gör det tillsammans så är våra läktare av världsklass, vår största tillgång och skälet till att vi lever och inte bara existerar", skriver klubben. 

Annons

AIK, som är nästjumbo med sex poäng, spelar på söndag mot Kalmar FF på Friends Arena. 

Fakta

Hela AIK:s pressutskick

De händelser som utspelade sig på bortasektionen under söndagens derby var oacceptabla, ovärdiga och ett stort steg bakåt för AIK Fotboll. Aktioner som skapar otrygghet och riskerar skada för tredje person kommer vi aldrig att acceptera. Som förening manar vi nu till enhet och en öppen dialog kring vilken typ av kultur vi vill se på våra läktare.

AIK Fotboll vill understryka att vi aldrig kommer att kunna acceptera den här typen av handlingar. Som arrangör, eller ansvariga för vår bortasektion, arbetar vi alltid för att förhindra att ordningsstörningar sker i samband med våra matcher. En ordningsstörning är alltid allvarlig och när tredje person riskerar att komma till skada eller upplever otrygghet till en sådan grad att det inte känns säkert att vara kvar inne på arenan har vi misslyckats kapitalt som klubb.

Händelsen utreds för närvarande av polismyndigheten i syfte att identifiera och lagföra de som gjort sig skyldiga till brott, allt enligt den exkluderingsprincip vi inom svensk fotboll gemensamt beslutat om. Även här har givetvis AIK Fotboll ett ansvar, men det största ansvaret vi behöver ta är att arbeta med förändringsarbete. Hur kan vi som klubb – arrangör och supportrar – gemensamt förebygga en destruktiv supportermiljö och istället förstärka den positiva delen av läktarkulturen som inte skapar otrygghet för andra åskådare. Det här är ett stort ansvar och ingenting vi som arrangör kommer att klara av på egen hand. Vi behöver fortsätta och intensifiera vår samverkan med andra klubbar, Svensk elitfotboll, Svenska fotbollförbundet, berörda myndigheter men framför allt med AIK:are själva.

Vi inser att det finns en stor frustration hos supportrar kopplat till årets sportsliga resultat. Men den frustrationen kan inte vändas till destruktivitet så att det förstör för klubben. Ekonomiska och kommunikativa konsekvenser är en sak, men återigen är det risken för att oskyldiga människor kommer till skada som är den stora förlusten. Vi som förening vill inte ha det så och därför behöver vi gemensamt hitta åtgärder som förhindrar destruktiviteten och istället vänder yttringarna till en konstruktivitet som är värdig den Allmänna idrottsklubben. Vi hoppas att alla AIK:are är öppna för en sådan dialog, för vi vet att när vi gör det tillsammans så är våra läktare av världsklass, vår största tillgång och skälet till att vi lever och inte bara existerar.

Publicerad 2023-05-30 kl 16:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto