Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK vill frigöra Olsson med hjälp av Adu: "Fått stå tillbaka för lagets behov"

Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Enoch Kofi Adu är klar för AIK.
Med det hoppas klubben att Kristoffer Olsson kan ta ytterligare steg offensivt.
- Hans egenskaper har fått stå tillbaka för lagets behov, säger sportchefen Björn Wesström till Fotbollskanalen.

Under onsdagen presenterade AIK ett nyförvärv. Klubben har skrivit ett treårskontrakt med mittfältaren Enoch Kofi Adu, som tidigare spelat för Malmö FF.

- Vi har tittat på egenskaper som vi tror kan förbättra vår fotbollsidé. Vi har sökt efter en bolltrygg spelare som kan balansera upp mittfältet på ett sätt som gör att vi kan fortsätta ha höga utgångspositioner i ytterzon, där vi behöver skydd när vi tappar bollen ibland. Vi behöver någon som skyddar backlinjen på ett bra sätt. Sedan har vi letat egenskaper i en personlighet som förstår vad det innebär om man ska ta nästa steg, om man ska vinna någonting, om man ska kunna gå till ett gruppspel i Europa. Vi tror att vi har hittat det här i en och samma person, säger sportchefen Björn Wesström.

Den 27-årige ghananen är först och främst tänkt i rollen som defensiv mittfältare i AIK:s 3-5-2-system. Det gör att Kristoffer Olsson i utgångspunkt kommer flyttas ett steg upp i planen och bli mer offensiv.

- Klart vi har en idé om hur vi ska formera oss, det är väl inte otänkbart att vi roterar lite på innermittfältet, säger Wesström.

Har ni haft en tanke om att frigöra Olsson mer offensivt?
- Ja, vi tycker kanske att han har visat sig vara ännu bättre i de matcherna som han har fått den möjligheten. Sen har laget behövt honom där han spelat nu, med den besättning vi har. Kanske har hans egna egenskaper fått stå tillbaka lite för lagets behov. Det tror vi i alla fall att vi ska utreda med en sådan som Adu i truppen.

AIK:s vd Mikael Ahlerup var på presskonferensen som Adu presenterades på tydlig med att klubben vill sätta truppen tidigt inför nästa säsong.

- Det gäller att i tid bygga en slagkraftig trupp som kan hota under 2018, sa Ahlerup.

Sportchefen Björn Wesström är medveten om att AIK inte har spikat truppen i ett tidigt skede inför en ny säsong de senaste åren, men har också en förklaring till varför.

- Den stora skillnaden nu är att vi har möjligheten att göra det. Vi sålde spelare för uppskattningsvis 100 miljoner i januari det här året. De förutsättningarna har du inte förrän du gjort affären. Sen kan du spekulera om det i december. Det arbetet har blivit lite ryckigt. Nu har vi haft ett år på oss att titta på truppen. Från i somras har vi haft möjlighet att planera på ett annat sätt, exakt vad det är vi vill ha in. Vi har kunnat lägga den tiden vi behöver på scoutingarbetet för att göra det. Vi känner oss mer i ordning för att ta den sortens beslut nu än i vinterfönstret för ett år sedan, när vi inte ens hade sålt spelare. Det är en stor skillnad. Sen med facit i hand kan folk alltid påstå: ”Men ni hade ju pengarna”. Jo, absolut, men extremt sent i ett fönster.

Vad betyder det för er att göra klart med den här typen av värvning så här tidigt?
- Det är klart att det finns ett signalvärde i att ta in en spelare som har vunnit två SM-guld och spelat gruppspel i Champions League för inte allt för länge sedan. Om det är nivån som vi vill nå till måste vi också ha spelare för det. De spelarna som vi är intresserade av framöver inser ju då ganska snabbt att de är på den nivån enligt vår bedömning.

Är det här en signal om att ni ska utmana Malmö FF nu?
- Vi kommer alltid försöka göra det. Det är det 14 lag till som försöker göra, det är inget hemligt med det. Samtidigt ska man vara tydlig med att det är resurserna som i slutändan avgör vilka möjligheter man har till det. När vi lyckas med det här visar i alla fall att vi har någorlunda resurser för att göra ett försök.

Publicerad 2017-10-25 kl 16:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons