AIK vill ha omspel - trots underläge, utvisning och skandal: "Det mest naturliga"

En gungande folkfest som slutade efter 21 minuter med en skadad domare och en avbruten match.
-Jag är jävligt besviken för fotbollens skull. Det är en förlust för oss som älskar fotboll, säger Syrianskas manager Özcan Melkemichel.

-Och det är en förlust eftersom huliganerna nu har vunnit, fortsätter han.
Mittfältaren Dinko Felic nickade in 1-0 efter 20 minuter. En knapp minut senare fick AIK:s Ibrahim Bangura rött kort efter att bland annat ha stämplat Syrianskas målvakt Dwayne Miller.

I samma ögonblick började smällare flyga in på planen, en av dem landade precis vid assisterande domaren Daniel Wärnmark, som fick föras till sjukhus med hörselskador.
-Jag såg hela händelsen. En smällare slår ner bakom honom och framför en bollkalle sedan är det minst två smällare som kommer in på vår läktare. Då blev jag riktigt orolig, det är barnfamiljer som sitter där. Man är rädd för deras säkerhet, säger Melkemichel.

AIK:s sportchef Jens Andersson såg inte, men hörde däremot vad som hände.
-Jag hoppade en halvmeter upp i stolen. De är kraftiga de där och som det såg ut så blev det någon sorts reaktion på linjedomaren, så de måste ha landat nära honom, säger Andersson.

Domarna och spelarna lämnade direkt planen, samtidigt som smällarna fortsatte att flyga i hörnet mellan AIK-klacken och huvudläktaren där det satt Syrianskafans. Efter ett tag tömdes den delen av långsidan på folk.

-Generellt är det lika illa vem som än kastar. Och det är klart att vi är irriterade och förbannade. För oavsett vem som kastar så är det en katastrof. Vi är här för att spela matchen, nu får vi inte göra det. Det är inte alls bra för fotbollen, säger Andersson.

Båda lagen ville spela klart men säger sig acceptera beslutet att bryta matchen då säkerheten måste gå först.

Vad som händer nu - gällande slutresultat och poäng i matchen samt eventuella böter- kommer att avgöras av fotbollsförbundets tävlingskommitté.
Özcan Melkemichel anser att det mest troligt bör bli seger, på walk over för Syrianska.
Det håller AIK:s sportchef Jens Andersson inte med om.

-Det är en jättekonstig situation, vi vet inte var smällarna kommer ifrån, sedan är det beklagligt att domaren blir skadad och att även bollkallarna hamnar i blåsväder. Jag räknar med att det bli omspel. Det är väl det mest naturliga, vi hade ju bara spelat 19 minuter och sedan är det svårt att urskilja vems fel det är och utifrån det så blir det svårt att ta ett beslut om poäng.

Även Syrianska kan komma att drabbas av bland annat böter på grund av bristande säkerhet på Södertälje arena.
Men Ghayath Moro, säkerhetsansvarig i klubben, anser att man har gjort det man kunde:

-Vi har träffats tre gånger med säkerhetsansvariga, med polisen, och även med supporterpolisen. Vi har tagit hit extern, neutral personal från Djurgården för visitation. Vi har gjort allt, alla var nöjda inför matchen, det kändes bra. Sedan går det alltid att smuggla in och kasta de här smällarna. Det kan vi inte göra något åt.
Publicerad 2011-04-25 kl 18:49