POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/AIK

AIK-fansens trots mot polisen - vill ha derbyklack på hela arenan

Foto: Scanpix

AIK-fans på Friends Arena

Polisen reducerade AIK:s klackläktare med tusen platser. Nu svarar Stockholmsklubbens fans – genom att utlysa hela nationalarenan till ståplats i derbyt mot Hammarby.
- Alla ska sjunga, säger talespersonen Patrik Sundberg.

Som fotbollskanalen.se rapporterat i en rad artiklar använder polisen ett delvis nytt angreppssätt för att säkerställa att matcherna i allsvenskan kan genomföras på ett tryggt sätt. Genom att minska kapaciteten på ståplats vill myndigheten, när det bedöms som nödvändigt, undvika trängsel och se till att branddörrar och utrymningsvägar hålls fria. Åtgärder som hittills riktats mot i första hand Malmö FF och AIK på hemmaplan, men även mot Hammarby i samband med en bortamatch just mot MFF.

- Vi minskar inte kapaciteten för att vara elaka, utan det handlar uteslutande om säkerheten. Just kombinationen mellan att många människor vistas i trånga utrymmen samtidigt som det tänds bengaler kan vara mycket farlig. Arrangören kan inte garantera säkerheten och det är allvarligt. Om vi poliser behöver komma in för att göra en insats, eller om ambulanspersonal och räddningstjänst, alltså brandkåren, måste beredas plats, då går det inte i dagsläget enligt vår bedömning. Därför säger vi nu att om arrangemangen ska se ut på det här sättet måste vi införa begränsningar, sade Per Engström, chef vid polisens utvecklingsavdelning, när fotbollskanalen.se talade med honom för drygt en vecka sedan.

Men åtgärderna har inte mottagits med direkt munterhet från supporterkollektivet, där det istället framförts kritik mot polisens tillvägagångssätt. Många har uppfattat metoderna som ett sätt att sätta hårt mot hårt mot personer som använder pyroteknik, och enligt bland annat SFSU (svenska fotbollsupporterunionen) kan inskränkningarna på ståplats närmast liknas vid en "krigsförklaring".

Nu uppmanar AIK:s fristående supporterförening Allmänna Supporterklubben sina medlemmar till en gemensam aktion i samband med det kommande derbyt mot Hammarby, 4 maj. Eftersom Norra Stå minskats från 5500 platser till 4500 vill grupperingen istället vidga ståplatsen – och få med sig hela Friends Arena i en stor manifestation.

- Klacksektionen reducerades på mycket tveksamma grunder och vi är kritiska till polisens beslut, men nu utvidgar vi istället klacken till att omfatta de cirka 40 000 platser som finns på AIK:s sektioner under derbyt. Hela arenan ska stå upp och sjunga, säger Patrik Sundberg, kommunikationsansvarig för Allmänna Supporterklubben i ett pressmeddelande.

Just nu är derbyt, med sina drygt 34 000 sålda biljetter, redan den 28:e mest populära AIK-matchen genom tiderna, men klubben räknar med att rekordet på drygt 44 000 från 1967 kommer att slås. Något som öppnar för en kraftansträngning på läktaren.

- Vi har informerat AIK Fotbolls ledning om att vi förväntar oss att de har klack även på VIP-läktaren. Det är viktigt att alla bidrar till seger. Vi vill att alla står upp och sjunger matchen igenom för visa vårt stöd för AIK och för att tydligt markera vårt missnöje med polisens beslut, säger Patrik Sundberg.

Publicerad 2015-04-28 kl 08:57
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå