Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

AIK-läkaren: 'Turina hade legat död i fyra timmar'

Nästa

Avbryt
Försök igen

Karol Zyta under dagens presskonferens

AIK:s Ivan Turina dog i sömnen – och när ambulansen kom var det för sent att rädda hans liv:

- När jag såg honom halv åtta hade han tecken på att han hade varit död i tre till fyra timmar, säger AIK-läkaren Karol Zyta.

Ivan Turina var död när ambulansen kom till hans lägenhet strax efter 07:00 på torsdagsmorgonen. Troligen hade AIK-målvakten avlidit under natten, vilket klubbens läkare Karol Zyta berättade på en pressträff på Karlberg.

- Det som har skett är att hans fru vaknade vid tvåtiden av att han hade svårt att andas och hon tolkade det som om han snarkade mer än vanligt, och du vet hur det är i familjer, hon knuffade till honom och somnade om. När hon vaknar sju så är han död. Så han har dött någonstans mellan två och sju, säger lagets läkare Karol Zyta.

- När jag såg honom halv åtta hade han tecken på att han hade varit död i tre fyra timmar. Han var stel och likfläckar. Han måste ha dött vid två, halv tre.

Skälet till AIK-målvakten Ivan Turinas plötsliga dödsfall är ännu oklart och det handlar om att man hoppas att en obduktion ska ge svaret på frågan hur en fullt frisk 32-åring dör i sömnen. När det kommer vet man inte.

- Jag vet inte, det här är Sverige. Ibland tar det två veckor och ibland tar det två dagar och till dess vet vi ingenting. Min erfarenhet är att det tar några dagar, säger Karol Zyta.

Vad säger ni till spelarna som är oroliga?

- Det vi kan säga är att vi inte tror att det har med fotboll att göra.

Hur kan ni vara säkra på det?

- Det har inte hänt på fotbollsplanen, i de fall man har utomlands har handlat om att man sprang mycket och man tror att det hänger ihop med ansträngningen. Här somnar han bara in.

Karol Zyta menar att Turinas förmodligen orsakats av någon som helt enkelt kallas för "plötslig död" - som kan drabba även unga och vältränade personer. Klubbläkaren berättade dessutom att Turina berättat om sitt medfödda hjärtfel för klubben då han kom 2010 men att man gjort alla undersökningar som krävdes och att Turina var frisk.

- Det är ett fel som du och jag kan ha. Det upptäcktes vid en undersökning men har aldrig haft några symptom så det åtgärdar man inte.

Karol Zyta öppnar för att alla oroliga AIK-spelare givetvis får gå igenom nya kontroller om de vill:

- Vi ska förklara för dem att det inte har med idrotten att göra. Alla våra killar har gått igenom alla hjärtundersökningar. Om de är ängsliga så ska vi se till att de får gå igenom undersökningarna igen.

Publicerad 2013-05-02 kl 13:23
Annons
Annons
Annons