Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

AIK om Quaison och Markkanen: "Vi kanske inte får hela köpesumman"

Palermo betalade stora pengar för Robin Quaison och Eero Markkanen såldes till Real Madrid.
Nu förklarar AIK varför delårsrapporten säger att de ”bara” fick 24,2 miljoner för dem.
- Vi kanske inte får hela köpesumman, säger Thomas Edselius.

 

I somras sålde AIK Robin Quaison till Palermo och Eero Markkanen till La Liga-laget Real Madrid, där han placerades i reservlaget. Då skrev fotbollskanalen.se att Serie A-klubben köpte Quaison för 20 miljoner kronor och att Markkanen kan bli föreningens största affär genom tiderna, något de själva bekräftade.

- Både Robin och hans agent har varit tydliga med att förutsättningarna för att en affär ska bli av är att AIK skall få en bra ersättning och deras inställning har hjälpt AIK. Jag är enormt stolt idag, sa sportchefen Björn Wesström.

- Eeros övergång från AIK till Real Madrid kan bli den ekonomiskt största affären för AIK Fotboll genom tiderna, sa vd:n Thomas Edselius.

På onsdagen släppte AIK sin delårsrapport för årets tre första kvartal och trots uttalanden om rekordaffärer gick det att läsa att klubben bara fått 24,2 miljoner kronor för Eero Markkanen och Robin Quaison och sammanlagt 29,2 miljoner i spelarförsäljningar, en ökning med 1289 procent jämfört med förra året.

Nu förklarar AIK:s vd Thomas Edselius varför årsrapporten säger att de bara har fått 29,2 miljoner kronor, trots att de köpande klubbarna kan ha betalat mer totalt för spelarna. En förklaring, enligt AIK, är att agenter kan få arvode för spelarförsäljningar, precis som en mäklare tar arvode för en försäljning av en lägenhet,  och sedan kan andra parter eller för den delen spelaren själv, om hans kontrakt är skrivet så att han ges rätt till en del av övergångssumman, få pengar – något som är vanligt förekommande.

Enligt uppgift till fotbollskanalen.se köpte Palermo Robin Quaison för ungefär 20 miljoner kronor och av dem har AIK fått en miljon euro, motsvarande drygt 9 miljoner kronor, som betalades ut i samband med försäljningen i somras - och dessutom kan försäljningen inbringa mer pengar om de prestationsbaserade klausuler som står med i avtalet skulle träda i kraft.

Dessutom ska Palermo betala ytterligare en knapp miljon euro under nästa sommar - allt enligt överenskommelsen mellan AIK och Palermo. Ett avtal som dessutom innehåller en vidareförsäljningsklausul  som ger AIK rätt till en del av försäljningssumman som överstiger det den italienska klubben betalade.

Fotbollskanalen.se erfar även att Real Madrid har betalat en miljon euro för Eero Markkanen och att man även här betalar en summa nästa år. Thomas Edselius bekräftar att klubben inte har fått alla pengar ännu, men att man ändå redovisat för allt som klubben kommer att få: det kommer alltså inte att redovisas några ytterligare intäkter för spelarförsäljningarna, förutom eventuella prestationsbaserade klausuler.

- Nej, det som är intäktsfört är alltid den fasta köpesumman, men inte de rörliga delarna. Det vi sålde Robin för, de pengarna är inne. Sedan är det rörliga delar som kan komma in. Betalningsflöde har ingen påverkan på det sättet, säger han.

- Betalningsströmmarna kan vara annorlunda än själva intäkten. Inbetalning är inte lika med intäkt. Om du säljer en spelare och så får du 40 miljoner för honom, då kan du göra upp en  betalning på de 40 miljonerna på kanske 10, 10, 10, 10 i fyra år. Men intäkterna när du säljer en spelare för 40 miljoner tar du det året du säljer honom.

Så även om ni får en summa av Palermo nästa år så är den redovisad nu?

- Ja.

När ni sålde Robin skrev fotbollskanalen.se att Palermo köpte honom för ungefär 20 miljoner kronor, men det behöver alltså inte betyda att ni får alla pengarna?

- Jag kan absolut inte kommentera summan, men resonemanget kan ju stämma. Det behöver ju inte bli så att alla de rörliga delarna inträffar till 100 procent, men i vår delårsrapport tar vi ju bara upp säkra intäkter som klubben har fått in.

- Sedan är det några saker som ofta glöms bort: i affärer tillkommer det givetvis agentkostnader och sedan kanske vi inte äger spelaren till 100 procent, så vi får inte hela intäkten. Det kan ju vara så att vi köper ett X antal procent av den spelaren av hans första klubb och då ska ju den klubben ha sin del. Så om vi nu skulle ha fått 30 eller 40 miljoner för Eero, bara för att ta ett exempel, så avgår ju X antal miljoner till agenter och andra klubbar och andra. Och det finns säkert många andra konstruktioner som också kan inträffa.

Publicerad 2014-11-06 kl 16:21
Annons
Annons
Annons