POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/AIK

AIK uppmanar till bojkott

Foto: SCANPIX

Efter senaste veckans anklagelser om tvivelaktiga sammanräkningar svarar AIK på anklagelserna i ett pressmeddelande.

Under förra veckan avslöjade Expressen en sammanräkning AIK gjort av intänkterna från Ivan Turinas minnesmatch. Flera tvivelaktiga utgifter uppkom och man menade att AIK agerat orätt gentemot Ivan Turinas familj genom att inte donera hela överskottet.

Nu släpper AIK ett pressmeddelande på sin hemsida där de bemöter kritiken:

"I sammanräkningen saknades såväl intäktsposter, liksom den innehöll utgiftsposter som AIK Fotboll aldrig har haft intentionen att dra av från det överskott som skall tillfalla Ivan Turinas familj genom den minnesfond som AIK har upprättat. Dessutom innehöll den uppskattade siffror för några kostnadsposter."

Klubben menar att man gjort vad man har kunnat för att stödja Turinas familj. Dels genom att man ens genomförde en minnesmatch under pågående säsong och under så kort varsel. Man skriver också att en komplett sammanräkning inte har kunnat genomföras då vissa intäkter, såsom för minnesattiraljer, fortfarande kommer in.

Dessutom bemöter man kritiken om en kontraktstvist där AIK, enligt Expressen, inte vill betala ut vissa ersättningar och bonusar med att skriva att en sådan tvist inte existerar.

I slutet av meddeladet uppmanar klubben indirekt till en bojkott av tidningen Expressen efter en krönika där journalisten Mats Olsson skrev:

Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog.

En fullständig sammanräkning för både utgifter och intänkter ska enligt AIK presenteras när en sådan är färdigskriven.

 

Hela pressmeddelandet:

AIK Fotboll önskar med detta brev bemöta den senaste veckans mediebevakning av Ivan Turinas tragiska bortgång och den efterföljande välgörenhetsmatchen till hans minne.

I torsdags visade det sig att tidningen Expressen kommit över en obearbetad, högst preliminär sammanräkning över AIK Fotbolls intäkter och utgifter för Ivan Turinas minnesmatch. I sammanräkningen saknades såväl intäktsposter, liksom den innehöll utgiftsposter som AIK Fotboll aldrig har haft intentionen att dra av från det överskott som skall tillfalla Ivan Turinas familj genom den minnesfond som AIK har upprättat. Dessutom innehöll den uppskattade siffror för några kostnadsposter. AIK har heller aldrig levererat den till någon som om det vore en färdig slutprodukt.

Det har tagit tid att fastställa den slutgiltiga summan, dels för att det löpande har kommit in mer pengar från försäljning av till exempel minnesattiraljer, men också för att AIK och AIK:s samarbetspartners har vissa ledtider i sina ekonomi- och kontrollsystem.

Trots pågående säsong och allt arbete som den löpande normala verksamheten kräver lyckades vi få till en välgörenhetsmatch mot Ivans moderklubb Dinamo Zagreb inom elva dagar. Detta möjliggjordes framför allt genom att personal inom AIK arbetade övertid kvällar och helger för att kunna möjliggöra välgörenhetsmatchen. För att genomföra matchen och göra den på rätt sätt krävdes givetvis kostnader, såsom resekostnader för hela Dinamo Zagrebs lag och lagledning, hyreskostnader och en rad andra stora poster direkt kopplade till den här minnesmatchen. Att småposter som tifolappar och p-boter varit med betyder inte att alla dessa poster skulle dras av. Men de stora kostnadsposterna var kopplade till att matchen skulle kunna genomföras alls.

Vi förstår naturligtvis att Jerko Leko, som är AIK:s kontakt i Kroatien, tillika Dinamo Zagrebs lagkapten, är angelägen om att överskottet från matchen ska tillfalla minnesfonden. Vi förstår också att det kan finnas skillnader mellan Kroatien och Sverige som gör att en spelare i kroatiska ligan har en allmänt skeptisk hållning till fotbollsklubbar i dessa frågor. Som Ivan Turina själv sa i sin allra sista intervju i DN Stockholm:

”Här behandlas alla lika och det gillar jag. Sverige har bra regler, folk betalar sin skatt och man vet att man får sin lön. Inte som i Kroatien där man kan arbeta sex månader och sedan inte få betalt.”

AIK är - precis som vi var när Ivan fortfarande var i livet - dedikerat till att fullfölja sina förpliktelser: moraliska, etiska och juridiska.

Det kommer att ta ytterligare flera veckor innan summan till Ivan Turinas minnesfond är slutberäknad. AIK kommer kommunicera summan och redovisa intäkter och utgifter i sin helhet.

Vad avser den kontraktstvist som Expressen målade upp under fredagen så ser vi inte att den existerar. AIK har aldrig i modern tid haft en tvist där man inte fullföljt sina åtaganden avseende ersättning och bonusar, och det finns inte fog för det den här gången heller.

Vi är inga experter på att hantera ett plötsligt dödsfall. Det är möjligt - och till och med troligt - att vi har gjort misstag under hanteringens gång.

Men vi har svårt att se att våra medarbetare, spelare, ledare och medlemmar gjort sig förtjänta av det övertramp Mats Olsson gjorde i Expressen söndag när han skrev:

"Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog.”

Det finns historiska exempel på när tabloider har hanterat fotbollsrelaterade trauman med samma okänslighet. The Sun hängde oförtjänt ut Liverpool och deras supportrar efter Hillsborough-katastrofen 1989. Sedan dess används The Sun inte ens en gång till att servera fish and chips i Liverpool. Vi har full förståelse för om alla AIK:are efter den här helgen har motsvarande tankar om Expressen efter detta grova övertramp.

Slutligen vill vi återigen säga att våra böcker är öppna, vår intention var tydlig. Vi har inget att dölja, och vi är fortfarande i sorg och saknad efter Ivan. Vårt syfte med matchen består. Det var och är att stötta familjen ekonomiskt och hedra Ivans minne. Oavsett vad som skrivits eller kommer att skrivas.


Text: AIK Fotboll

Publicerad 2013-07-15 kl 09:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå