Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

AIK:s skriver till polisen - återkalla bevakningsfakturorna: "Vore en samhällsekonomisk vinst"

AIK vill att de senaste årens polisnotor återkallas.

- Det finns inga vinnare i den här frågan, säger AIK:s vd Thomas Edslius till fotbollskanalen.se, och ser en samhällsekonomisk vinst i att fakturorna återkallas.

Efter Falsterbo Horse Show fick arrangörerna en faktura från Polisen på 1,1 miljoner. Fakturan hamnade i domstol där tingsrätten nyligen kom fram till att den borde ha varit på 22 080 kronor. Tingsrättsdomen har nu fått AIK att återigen reagera på de polisnotor som de under flera år stridit mot.

ANNONS

Från och med nästa år kommer polisnotorna att försvinna, men nu vill AIK att de notor som polisen utfärdat till Idrotsaktiebolagen i svensk elitfotboll ska återkallas.

I ett öppet brev i kölvattnet av fallet med fakturan till Falsterbo Horse Show skriver nu AIK att de vill att Polisen återkallar de enligt AIK ”godtyckliga” polisnotor som utfärdats de senaste åren och ”(…)därmed bespara sig själva och oss skattebetalare fler scener som blottlägger överdrivna fakturor – samtidigt som man har möjlighet att återupprätta sitt rättvisepatos i frågan.” AIK frågar sig också i brevet var självkritiken inom polisen finns efter tingsrättens beslut om Falsterbo Horse Show - och att "ingen tjänar på att rättshaveritet med polisnotorna fortsätter".

Enligt AIK:s vd Thomas Edselius finns det tid och resurser att spara, både för klubbarna och polisen, om notorna och i förlängningen fakturorna återkallas.

ANNONS

- Vi har ju inte sett några fakturor än eftersom vi har överklagat.  Vi har bara fått de här så kallade polisnotorna inför varje match som en avisering på vad det kan kostar. Så vi har aldrig fått se någon specifikation på vad det är vi faktureras för, säger han till fotobollskanalen.se.

I dagsläget har AIK inte betalat några fakturor till polisen av den anledningen att de har överklagat dem. Fakturorna för 2012 är i kammarrätten efter att AIK förlorat i förvaltningsrätten, och 2013 års fakturor är för närvarande i förvaltningsrätten.

- Vi har bara kostnadsfört dem men alltså inte betalat dem. Förlorar vi även i kammarrätten så lär vi få se de här fakturorna.

Är ni rädda för att de ska bli liknande överfaktureringar som i fallet i Falsterbo?

- Det skiljer så klart på en hästhoppningstävling med tillhörande camping och en fotbollsmatch

ANNONS

Det är en stor diskrepans mellan polisens summa och den tingsrätten kom fram till.

- Ja, jag vill inte ta ordet bedrägeri i min mun, men…  Det gör ju att vi, Djurgården, Hammarby och Örebro, vi kommer sannolikt att ifrågasätta fakturorna, och det är det jag försöker trycka på i det här. Det kommer att ta kraft samhällsresurser att ta fram underlag för de här fakturorna. För vår del rör det sig om cirka 40 matcher och jag gissar att det är något liknande för de övriga klubbarna. Jag tycker bara: Dra ett streck, notorna är ju ändå borta från 1 januari.

Säg att ni förlorar era överklaganden, det låter som att ni inte planerar att betala fakturorna rakt av

-Nej, det handlar om så mycket pengar så vi vill ju specificera exakt ”vad gjorde de fyra poliserna där, och vad gjorde de hästarna den gången”, på varje faktura.

ANNONS

Gånger 40 matcher?

- Ja, gånger 40, bara för oss. Det kommer att ta tid och resurser i anspråk. Det finns inga vinnare här som jag ser det.

 

Du ser en samhällsekonomisk vinst i detta att de slopas

- Exakt.

Vilka signaler får ni från polisen kring det här.

- Egentligen är det ju inte polisens helt och hållet. Detta är ett politiskt beslut, de gör som politikerna säger åt dem att göra. I Stockholm följer länspolismästaren direktiv från Rikspolisen och just nu säger de att de ska ta betalt för 2012.

Vem har mandatet att säga ”nu stryker vi de här”?

- Det är rikspolisstyrelsen.

Här kan du läsa AIK:s öppna brev i sin helhet

Publicerad 2013-11-25 kl 19:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto